29
Mayıs
2024
Çarşamba
ALİAĞA - İZMİR

Çevreci köylülerden Kaymakam'a ziyaret

İzmir'in Aliağa İlçesi'ne bağlı Güzelhisar Köyü Erdibi mevkiinde kurulması planlanan Döküm Organize Bölgesi'nin yer seçimi ile ilgili Güzelhisar ve çevre köylerden gelen tepkiler çığ gibi büyümeye devam ediyor.


Güzelhisar, Çıtak, Samurlu, Uzunhasanlar, Karaköy ve çevre köyler ile beraber zeytin ve hayvancılıkla uğraşan üreticiler ve köylülerin katılımı ile geçtiğimiz günlerde Güzelhisar köyünde toplantı yapılmış, toplantı da bir araya gelenler tepkilerini göstermek amacı ile bir çalışma grubu oluşturmuştu. Oluşturulan bu çalışma grubu Erdibi mevkiine yapılması planlanan Döküm Organize Sanayi Bölgesine karşı tepkisini dile getirmek için harekete geçti.


Kurulan çalışma grubu bugün bir araya gelerek, önce Aliağa Belediye Başkanlığına daha sonra da Aliağa İlçe Kaymakamlığına giderek, konuyla ilgili sorunlarını ve tepkilerini Belediye'ye ve İlçe Kaymakamı'na iletti. Nurgül Uyar sözcülüğünde bir araya gelen, Cemil Dönmez, Adnan Üçyen, Ahmet Bayındır, Suat Yıldız ve Şerif Uyanık Aliağa Belediye'sine giderek Belediye Başkan vekili Mustafa Özkurt ile görüştü. Aliağa Belediyesi'nin ve İlçe Kaymakamlığı'nın projeye onay verdiğinin söylendiğini belirten Nurgül Uyar, Aliağa'da zaten yeterince kirlilik olduğunu ve kendilerinin bu işin peşini bırakmayacaklarını söyleyerek; "Eğer Döküm Organize Sanayi kurulursa Güzelhisar da bulunan ova yok olacak. Belediye ve Kaymakamlık neden buna onay verdi" diye sordu. Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya'nın yurt dışında olması nedeniyle vekilliğini yapan Mustafa Özkurt, belediyenin böyle bir onay vermeye ya da buna bir ceza kesmeye yetkisi olmadığını belirtti. Özkurt; "Aliağa Belediyesinin ruhsat verme gibi bir yetkisi yok. Biz ancak bütün kurumlardan onay aldıktan sonra inşaat ruhsatını vermeye yetkiliyiz" diyerek Aliağa Belediyesi'nin böyle bir projeye onay vermediğini söyledi. Özkurt ayrıca, Güzelhisar ovasının yok olmasına karşı olduğunu belirterek; "Bir Aliağalı olarak sonuna kadar sizin arkanızdayım. Güzelhisar ovasının kirlenmesini kesinlikle istemiyorum, bu kirlilikte sığınacak bir yerimiz orası kalsın istiyorum" dedi. Belediye ziyaretinin ardından Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu'nun yanına giden çalışma grubu, Emir Osman Bulgurlu'ya da konuyu arz ederek, Kaymakamlığın projeye onay verip vermediğini sordu. Kaymakam Bulgurlu, bu konuların bu şekilde ağızdan bir sonuç getirmeyeceğini belirterek, dertlerini yazılı olarak anlatmalarının daha iyi sonuç getireceğini söyledi. Daha önce kendisinin rapor yazarak bu konu hakkında itiraz ettiğini belirten Bulgurlu; "Kaymakamlığın bu tip işlere onay vermek gibi bir yetkisi yok. Kaymakamlıktan onay çıkmaz, benim öyle bir yetkim yok. Ama ben zamanında tüm bunlara rağmen oranın olmayacağına dair rapor hazırlayıp gönderdim" dedi. Organize Sanayi Bölgelerine onay ve ret verme yetkisinin Sanayi Ticaret İl Müdürlüğünde olduğunu belirten Kaymakam Emir Osman Bulgurlu, Çalışma Grubu sözcüsü Nurgül Uyar'ın kendisine sunduğu 5615 Sayılı Kanunun 24/B yer alan, "Talep edilen taşınmaz bulunduğu ilçenin mülki sınırları içinde organize sanayi ve ya endüstri bölgesi bulunması halinde, bölgelerde yer alabilecek yatırımlar için tahsis edilecek boş parsel bulunmaması şartı aranır" maddesiyle beraber Sanayi Ticaret İl Müdürlüğüne yazılı şekilde başvurmalarını ifade etti.


Bu işin peşini sonuna kadar kovalayacaklarını ifade eden Nurgül Uyar, gerekirse Ankara'ya kadar gideceklerini belirterek, "Yapılması gereken her şey yapılacak. Bunun kamu yararına yapılacağını söylüyorlar ama kamu yararına yapılan bir şey değil. Gördüğümüz gibi Demir Çelik fabrikalarının yanına ithal kömüre dayalı Termik Santral'in gelmesi, Şakran'a ceza evinin gelmesi, İzmir'in pisliğini biz mi çekmek zorundayız. Aliağa'nın içme suyu Güzelhisar havzasından karşılanıyor. Bizim ova için çok güzel bir projemiz vardı ama bu haberi alınca çok üzüldük" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2008 Çarşamba 19:03:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Nurgül uyar IP: 78.172.37.xxx Tarih : 12.12.2008 02:36:20

yurt dışı? yani hac. Yeni moda. Din sömürücülüğünün ta kendisi. Vicdanla hesaplaşsa kişi herşey bitecek. Ama olmuyor. Belediye başkan vekili bize belediye başkanı bunu yapmak yetkili değil derken 2008 temmuz ayında sanayi ve ticaret bakanlığına gönderdiği olumlu görüş bildiren yazı tapu gibi elimizde. Hoş tarlarımızında tapusu bizde ama onlar aşımıza, ekmeğimize hatta suyumuza göz dikmişler bikere. Gözlerini çekmeleri imkansız.