20
Mayıs
2024
Pazertesi
ALİAĞA - İZMİR

Denizcilik bayramı coşkusu

Türk denizciliğinde bir devrim niteliği taşıyan Denizcilik kanununun 82 yıl önce yürürlüğe girmesi her yıl olduğu gibi bu yıl da düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Türk denizciliğinin önemli merkezlerinden bir olan Aliağa'da 1 Temmuz Denizcilik Bayramı 82. yılında düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Aliağa Kaymakamlığı ve Liman başkanlığı tarafından organize edilen etkinliklerle kamuoyunun gündemi bir kez daha denizlere çekildi.

Aliağa'da Denizcilik Bayramı Kutlamaları 28 Haziran Cumartesi günü sabah saat 20:00'de Aliağa Belediyesi Açık Hava Tiyatrosu'nda Halk Konseri ile başladı. Açıkhava Tiyatrosu'nu dolduran Aliağa'lılar Muhammed Ali Yılmaz, Turan Şahin, Günay Çallı, Naile Pak'ın şarkılarıyla eğlendi. Halk Konserde Gazi İlköğretim Öğrencileri tarafından oluşturulan Anadolu Ateşi halk Oyunları Topluluğu'nun gösterileri de büyük alkış aldı.

Denizcilik Bayramı etkinlikleri 1 Temmuz Salı günü devam etti. Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtına çelenk konuldu. Ardından Deniz Şehitleri denize bırakılan Çelenkle bir kez daha anıldı. Bu sırada Aliağa Körfezi'nde bulunan tüm gemiler ve deniz araçları 1 dakika süreyle sirenlerini çalarak şehitleri yad etti. Saatler 11:00'i gösterdiğinde ise Aliağa Liman Başkanlığı bahçesinde Denizcilik Bayramı 82. yıl kokteyli düzenlendi.

Vatandaşların da katılımıyla yapılan kutlamaların ikinci bölümü ise akşam saat 18:00'de Aliağa Liman Başkanlığı önünde gerçekleşti. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Aliağa liman Başkanı Ahmet Turgay Okur "Son dönemde devletin denizcilik sektörüne verdiği önemin arttığını söyledi.

Okur yaptığı konuşmada "1950' li yıllardan beri izlenen politikalara bağlı olarak, kara yolu taşımacılığı desteklenmiş ve taşımacılıkta karayolu yüzde 93 gibi orana sahip olmuştur. Denizcilikte ise bu oran yüzde 3 civarlarında kalmıştır. Gelişmiş ülkelere bu oran yarı yarıyadır. Son dönemlerde devletimiz denizciliğe önem vermiş ve denizcilik sektörünün her yönden gelişimini teşvik için reform sayılacak düzenlemeler yapmıştır. 2003 yılına kadar, kara listede olan Türk Bayraklı gemiler, Uluslar arası sularda ve limanlarda ticari faaliyet yapmakta sıkıntı çekiyor ve yurt dışı limanlarda tutuluyordu. Türkiye geneli ve özellikle Aliağa limanında son 4 yılda yapılan etkin denetim, azimli, özverili ve başarılı çalışmalarla 2007 Nisan ayı itibari ile Türk Bayraklı gemilerimizin kara listeden gri listeye geçişi sağlanmıştır. Türk Bayraklı gemilerinin prestiji arttırılmıştır. Aliağa Liman Başkanlığı'nda göreve başladığım Eylül 2005 tarihinden bu güne kadar limanımızda denetlenip çıkış alan Türk gemilerimizden yurt dışı limanlarda tutulan olmamıştır" dedi.

Aliağa Liman Başkanı Turgay Okur konuşmasında denizcilğe önem veren ülkelerin zengin olduğuna dikkat çekerek; "Dünya Denizcilik Kültürü gelişmiş olan ülkeler, her zaman güçlü ve zengin olmuştur. Elbette denizciliğin gelişmesi sadece yasal düzenleme yapmakla gerçekleştirilemez. O ülkenin insanlarının denizi sevmeleri ve bu kültüre sahip çıkmaları gerekir. Bu amaçla; Liman başkanlığı olarak Aliağa halkımıza denizi sevdirmek, deniz kültürünü aşılamak için okullarımızda denizcilik seminerleri verdik, gemilere tanıtım gezileri düzenledik. Ayrıca, denizi sevdirmek, denizden faydalanmak ve deniz kültürünü aşılamak amacıyla halkımıza, kamu kurum ve kuruluşlarına amatör denizci sınavları yaptık. Bir ülkenin denizciliği ve denizcilik gücü üç önemli kritere bağlıdır. Bunlar o ülkenin; donanması, ticaret filosu, balıkçılık ve amatör denizciliğidir. Bu hedef denizci ülke, denizci devlet ve denizci millet olmakla sağlanabilir. Biz Aliağalılar olarak; denizi en iyi şekilde kullanan, denizden fayda sağlayan, denizi seven ve denizci ülke, denizci devlet, denizci millet olma yolunda çok yol aldığımız inancını taşıyorum" dedi.

Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu'da yaptığı konuşmada Aliağa denizcilik adına yapılan çalışmaları son derece başarılı bulduğunu söyledi. Bulgurlu; "Türkiye kara listeden çıkarılmışsa, Türkiye denizcilikte başarılar kazanıyorsa bunda Aliağa Liman Başkanı'nın büyük payı vardır" diyerek Liman Başkanı Turgay Okur'a övgü yağdırdı.

Denizcilik Bayramı kutlamaları şiirlerin okunmasının ardından Halat Çekme, Motorlu Tekne Yarışı, Kürekli Filika Yarışması, El İncesi Atma Yarışması, Ördek Yakalama Yarışması, Yüzme Yarışı ve son olarak da Yağlı Direk Yarışması gibi etkinliklerle devam etti. Yağlı direk yarışında yıllardan sonra ilk kez Mesut isimli bir yarışmacı ilk sırada ve ilk hakkında bayrağı alarak bir ilke imza attı.

Kutlamalar çerçevesinde Denizcilik konulu Şiir, Kompozisyon ve Resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri de verildi. Ayrıca Aliağa Liman Başkanlığı personeli Türk Bayraklı Gemilerin kara listeden çıkmasında yaptığı etkili çalışmalardan ötürü ödüllendirildi. Kutlamalar çerçevesinde vatandaşlar tekne turu yaptı. Denizcilik Bayramı kutlamaları saat 21:00'de Can Restoran'da düzenlenen akşam yemeğinin ardından sona erdi.

.
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2008 Çarşamba 12:32:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?