26
Mayıs
2024
Pazar
ALİAĞA - İZMİR

Denizcilik sektörü toplandı

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi tarafından yılda iki kez yapılan sektör buluşmaları kapsamında Aliağa Ticaret Odası’nda denizcilik sektör toplantısı gerçekleştirildi.

Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh başkanlığında Aliağa’da toplanan denizcilik sektörü, Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka’nın önerisiyle Aliağa’da Petkim tarafından yaptırılacak olan Teknik ve endüstri Meslek Lisesi’nde denizcilik bölümü açılması için girişimlerde bulunma kararı aldı.

Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh , Başkan Yardımcısı Özden Çokdeğer, Şube Müdürü Halil Hatipoğlu ve beraberindeki heyet, Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka’yı makamında ziyaret ettikten sonra Aliağa Ticaret Odası Seminer salonunda liman ve iskele yetkilileri ile Acenta temsilcilerinin oluşturduğu Sektörel grupla toplantıya geçildi.

Toplantıya Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka ve Aliağa Belediyesi Başkan Yardımcısı Münir Nurettin Bayrav katıldı.

DENİZCİLİK, ALİAĞA’NIN LOKOMOTİF SEKTÖRLERİNDEN BİRİ

Toplantının açış konuşmasını yapan Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu , “Hızla büyüyen ve gelişen Aliağa’mızın lokomotif sektörlerinden denizciliğin sorunlarını konuşmak ve çözüm bulmak üzere toplandık. Deniz Ticaret Odası tarafından düzenlenen bu sektör buluşma toplantılarının fevkalade faydalı olduğunu düşünüyorum. Denizci ülke denizci millet idealine ulaşmak için denizcilik sektörünün sorunlarının çözülmesi gereklidir. Bu yüzden bu tür Sektörel buluşmalar hem denizcilik camiası hem de ilçemizin gelişimi açısından büyük önem taşıyor" dedi.

GEZA DOLOGH: SEKTÖRÜ YARINLARA HAZIRLIYORUZ

Deniz Ticaret Odası İzmir Şube başkanı Geza Dologh sektörün gelecekte daha güçlü olması için bugünden gerekli altyapının sağlanması gerektiğini ifade ederek, denizcilik ve liman sektöründe yaşanan ara eleman ihtiyacına değindi. Dologh; hızla büyümeye devam eden denizcilik sektörünün, iyi eğitilmiş personel sorunu ile karşı karşıya olduğunu belirterek, ülkemizde gemi adamı açığının 7 bin civarında bulunduğunu ifade etti.

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Socar-Petkim Petrokimya Holding tarafından Aliağa’da, Haydar Aliyev'in adının verileceği teknik ve endüstri meslek lisesi yaptırılacağını hatırlatarak, yapılacak okulda denizcilikle ilgili bölüm olması için girişimlerde bulunulabileceğini önerdi. Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, “Aliağa, denizcilik sektörü açısından önemli bir üs haline geldi.

Burada sektörün en önemli ihtiyaçlarından biri gemici ara eleman ihtiyacıdır. Socar-Petkim Petrokimya Holding tarafından yapılacak olan Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi içinde açılacak bir bölümle bu ihtiyacı karşılayabiliriz. Petkim tarafından yapılacak Lisenin açılmasıyla şuan ki Aliağa Mesleki Teknik Eğitim Merkezi’nde de böyle bir bölüm açılabilir. Bu yıl Kuzey Ege Çandarlı Limanı kurulmaya başlanacak, sektörel yatırımlar hız kazanıyor. Nemrut İskelelerinde, Petkim’de gemi sökümde böyle elemanlara ciddi ihtiyaç var. Yılda 4-5 bin geminin gelip gittiği Aliağa’da böyle bir bölüm ihtiyacı açıktır. Sadece gemi adamı değil, liman operasyonlarına yönelik vinç, yükleme boşaltma operatörlüğü gibi birçok alana yönelik nitelikli ara eleman böylece yetiştirilebilir" dedi.

Öneri sektör temsilcileri tarafından da benimsendi. Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu da yaptığı konuşmada; “Aliağa’da meslek lisesi’nde böyle bir branşın açılmasıyla sektöre ciddi bir ara eleman yetişebilir. Bölgede sektörel altyapı da buna müsait. Böyle bir yapının önce bir meslek lisesinde, daha sonra ise bir yüksekokul hüviyetinde yapılması imkanı doğabilir" diye konuştu. Konuşmaların ardından toplantıda soru cevap bölümüne geçilerek sektör temsilcilerinin sorunlarına çözüm arandı. 1,5 saat süren toplantıda gümrük sorunlarından mevzuat ve uygulamada karşılaşılan problemlere kadar bir çok konu değerlendirildi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2009 Cuma 18:27:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?