2
Mayıs
2025
Cuma
ALİAĞA - İZMİR

Doğum oranı düştü

ALİAĞA’DA DOĞUM ORANI DÜŞTÜ

İzmir’in en genç nüfus oranına sahip Aliağa'da yılda 900 bebek doğumu gerçekleşirken, bu rakamın nüfusa oranla geçtiğimiz yıllara göre düşüş gösterdiği belirtiliyor. 15 Mayıs 2007 tarihinde yürürlüğe giren “Aile Hekimliği” uygulaması ile 5 merkezde 17 Aile Hekimi tarafından takibe alınan yaklaşık 63 bin nüfus sağlık yönünden kayıt altında tutuluyor. Aliağa’da şu anda 400 kadın bebek bekliyor.

Hamile olduğu tespit edilmesinden itibaren anne adaylarının Aile Hekimleri tarafından takibe alındığını belirten Aliağa Sağlık Grup Başkanı Dr. Özkan Orhun, doğumdan itibaren de 5 yaşına kadarda aşı ve diğer koruyucu hekimlik yönüyle Aile hekimleri tarafından gözlendiğini söyledi.

400 GEBE, 900 BEBEK

Kadınların 15 ile 49 yaş arası doğurganlık dönemi olarak kabul edildiğini belirten Dr. Özkan Orhun; "Şu an ilçemizde 400 civarında anne adayı bebek beklemekte. Bunun yanı sıra şu an 0-1 yaş arası 900 bebek bulunmakta. Bu grup, anne adayları ve bebekler, hekimlerimiz tarafından en yakından takip edilen kesim. Ayrıca 15-49 yaş arası kadınlar ise yılda 2 kez aile hekimleri tarafından izlenmektedir" dedi.

15 Mayıs 2007 tarihinde yürürlüğe giren Aile Hekimliği uygulaması ile Aliağa'da 17 Aile Hekiminin 5 ayrı merkezde göreve başladığını hatırlatan Dr. Orhun, bunların; Hükümet Binası'ndaki 1 No’lu Aile Hekimliği Merkezi'nde 6, Sosyal Konutlardaki 2 No’lu Aile Hekimliği Merkezi'nde 6, Yalı Mahallesi'ndeki 3 No’lu Aile Hekimliği Merkezi'nde 2, Yenişakran'da ki No’lu Aile Hekimliği Merkezi'nde 2 ve Helvacı'daki No’lu Aile Hekimliği Merkezi'nde de 1 Aile Hekimi’nin görev yaptığını söyledi.

Yeni Mahalle de nüfus yoğunluğunun artması sonucu Sosyal Konutlardaki 2 No’lu Aile Hekimliği Merkezi'nde 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren hekim sayısının 7'ye çıkarılacağını belirten Dr. Özkan Orhun, "Artık Aliağa merkez, belde ve köylerde kimin hangi hekime muayene olacağı belli. Aile hekiminin kim olduğunu bilmeyen vatandaşlarımızın İzmir İl Sağlık Müdürlüğü'nün www.ism.gov.tr internet adresinden 'Aile hekimim kim' bölümünü tıklayarak buradan çıkacak bölüme T.C. kimlik numarasını yazarak öğrenebiliyorlar. Burada kaydı çıkmayan vatandaşlarımız Sağlık Grup Başkanlığı'na gelerek kayıt yaptırmaları gerekiyor. Diğer yandan ilçemize yeni taşınanların da Sağlık Grup Başkanlığı'na başvurarak kayıtlarını yaptırmaları gerekmektedir" dedi.

HER TÜRLÜ TAHLİLER YAPILABİLİYOR

Aile hekimliği birimlerinde her türlü laboratuar tetkiklerinin de yapıldığını belirten Dr. Özkan Orhun, vatandaşların bu konuda aile hekimleri ile irtibat kurmalarını da istedi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2009 Pazartesi 13:46:02
Güncelleme :14 Aralık 2009 Pazartesi 23:44:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?