20
Mayıs
2024
Pazertesi
ALİAĞA - İZMİR

Eğitim rezaleti

İzmir'in Aliağa ilçesine bağlı Yukarı Şehitkemal köyünde bulunan bir ilköğretim okulunun hali içler acısı.1963 yılında yapılan binanın eski olmasının yanı sıra deprem yönetmeliğine de uygun olmadığı belirtiliyor.


İzmir'in ve Türkiye'nin en gelişmiş ilçelerinden biri olan Aliağa'da yaşananlar görenleri şaşırtıyor. İlçeye bağlı Yukarı Şehitkemal köyü ilköğretim okulunun durumu 'böyle eğitim mi olur' dedirtiyor. Öğretmenlerin yaşadıkları sıkıntılar ise bir eğitim rezaleti olarak adlandırılıyor.


Okulda bulunan tek oda hem müdür odası hem öğretmenler odası hem de çay ocağı olarak kullanılıyor. Okulun kütüphanesi ise adeta ardiye deposu gibi. Kitap bulunmayan kitaplıkların kapakları dökülürken, sınıfların kapılarını açmak öğrenciler için zor bir iş. Kapıyı açmaya çalışan öğrenciler adeta bir savaş vererek sınıfa giriyor.
1963 yılında inşa edildiği öğrenilen okulun deprem yönetmeliğine uygun olmadığı ve en küçük bir sarsıntıda yıkılabileceği belirtildi. 150 öğrencinin eğitim gördüğü okulda görev yapan öğretmenler ise hergün son derece zorlu yolculuğun ardından eğitim yuvasına ulaşıyor. Bazı öğretmenler okula ulaşabilmek için 5 kilometre yol yürürken bazılarının günde 5 saati okula gidip gelmekle geçiyor. Okulda bilgisayar var ancak kablo bulunmadığı için öğrenciler internet hizmetinden faydalanamıyor. Öğrencilerin kullandığı haritalar ise adeta paçavraya dönmüş durumda. Okulun kanalizasyon bağlantısı olmadığı için fosseptik çukuru kullanılıyor. Ancak sık sık taşan fosseptik öğrencilerin sağlığını tehdit ediyor. Okulun anasınıfı öğrencileri ise bir kilometre ilerideki başka bir binada eğitim görüyor.


Okul müdürü Mustafa Saltık, son derece olumsuz şartlarda eğitime devam ettiklerini belirterek şöyle konuştu: "Binamız ve sınıflar yetersiz. Okulumuz son derece kullanışsız ve tehlikeli. Yıkılarak yeniden yapılması daha iyi olacak. Eğitime desteğin sadece doğuya değil batı bölgelerine de verilmesi lazım. Hayırseverleri bu okula destek vermeye davet ediyorum. Burası bir mahrumiyet yeri. Ama biz yine de öğrencilerimize en iyi şekilde eğitim vermeye çalışıyoruz."

iha
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2008 Cuma 11:37:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?