20
Mayıs
2024
Pazertesi
ALİAĞA - İZMİR

Emekli öğretmenin bağış isyanı

İzmir'in Aliağa ilçesindeki okulların velilerden kayıt parası istediği iddia edildi. 25 yıllık öğretmen Mehmet Başak, "Çocuğumu okula yazdırmak istedim en az 300 lira vereceksin dediler" şeklinde konuştu. Başak, yasak olmasına rağmen bütün okulların aleni bir şekilde para topladığını iddia etti.


25 yıllık meslek hayatının ardından 2002 yılında emekli olan öğretmen Mehmet Başak (60), bu eğitim öğretim dönemi başında çocuğunu Aliağa'da bulunan 80. Yıl Cumhuriyet Lisesi'ne kayıt yaptırmak istediğini ancak kendisinden kayıt parası istendiğini söyleyerek; "Bana en az 300 lira vereceksin dediler. Bende emekli öğretmen olduğumu hiçbir şekilde bu parayı vermeyeceğimi buna hakları olmadığını söyledim. Tartışmaya başladık, bana kayıt parası vermediğim takdirde çocuğumu okula gönderemeyeceğimi söylediler.

Bende maddi olarak gücümün olmadığını söyleyerek istedikleri takdirde okulda gönüllü öğretmenlik yapabileceğimi ve okul kütüphanesine kitap bağışlayabileceğimi belirttim. Bunun üzerine Okul Müdür Vekili olduğunu öğrendiğim bir bey benimle dalga geçerek; (madem maddi gücün yok topladığımız paraları sana verelim) dedi. Ben bu devlete 25 yıl emek verdim. Benim okuttuğum öğrencilerin birçoğu bugün bu ülkeye hizmet vermektedir" şeklinde konuştu.

Bu uygulamanın sadece 80. Yıl Cumhuriyet Lisesi ile sınırlı olmadığını belirten emekli öğretmen Mehmet Başak, "İnsanlar çocuklarının geleceğini etkileyeceğini düşünerek konuşmaya korkuyor. Aliağa da her okulda bu kayıt parası gizli ya da aleni yapılıyor. Bir aile dostumuzun çocuğu bu sene ilkokul bire başladı. Gazi İlköğretim Okulu'na yaptırdıkları kayıtta Bin 500 lira istediklerini üstelik bunu da bahçede toplantı yaparak istediklerini biliyorum. İstekleri sadece kayıt parası ile sınırlı da değil ayrıca para karşılığı sınıf tercihi de yaptırılıyor. Ancak konuşmaya korktukları için bunların hepsi gizli kalıyor" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 24 Ekim 2008 Cuma 11:32:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?