20
Mayıs
2024
Pazertesi
ALİAĞA - İZMİR

Festival için abartılı bütçe

Aliağa’da düzenlenen, Barış ve Hoşgörü Kültür Sanat Festivali'nin bütçesi 1 milyon 250 bin YTL olarak açıklanınca ilçe halkı isyan etti 

İzmir'in  57 bin nüfuslu Aliağa İlçesi'nde düzenlenen, Barış ve Hoşgörü Kültür Sanat Festivali'nin 1 milyon 250 bin YTL olarak açıklanan bütçesi ortalığı karıştırdı. Aliağa CHP İlçe Başkanı Ömer Turgut Oğuz, 6 gün süren ve çeşitli kültür sanat etkinliklerinin gerçekleştiği festivalin bütçesinin çok abartıldığını savunarak, Belediye Başkanı AKP'li Tansu Kaya'yı festivali başka amaçlarla harcanan paraların yasal kılıfı olarak kullanmakla itham etti. Başkan Kaya ise şeffaf bir belediye olduklarını, festival sonunda tüm harcamaları internet yoluyla açıklayacaklarını belirterek, “Ben de İzmir fuarını soruyorum. Ne kadar bütçe ayrıldı, harcamaları nerede açıklıyorlar” dedi.
Aliağa CHP İlçe Başkanı Ömer Turgut Oğuz, 19'uncu Aliağa Barış ve Hoşgörü Kültür Sanat Festivali'nin 1 milyon 250 bin YTL olarak açıklanan bütçesinin abartılı olduğunu savunarak, AKP'li Belediye Başkanı Tansu Kaya'yı topa tuttu. “3- 5 sanatçının konserinden ibaret olan panayır için 1 milyon 250 bin YTL bütçe olamaz” diyen CHP'li Oğuz, çevre ilçelerdeki diğer festivallerden de örnekler verdi. Şakran Festivali'nin 64 bin YTL, Menemen Festivali'nin 125 bin YTL, Foça Festivali'nin ise 230 bin YTL ile gerçekleştirildiğini belirten Oğuz, “Aliağa festivalini 1 milyon 250 bin YTL'ye mal ediyorsanız, ödemeleri kalem kalem kamuoyu ile paylaşmalısınız” dedi. Oğuz, geçen yılki festival için de ortaya atılan çok yüksek meblağlara karşın belediyenin 394 bin YTL'lik bir fatura açıkladığını aktarırken, harcandığı söylenen meblağlar ile belediyedeki faturaların da birbirini tutmadığını iddia etti. Ekonomik kriz nedeniyle vatandaşın işsizlik, açlık, geçim sıkıntısıyla boğuştuğunu, Aliağa Belediyesi'nin de birçok işi krediyle çözmeye çalıştığını ileri süren Oğuz, “Madem belediyenin parası var, önce çektiğiniz kredileri kapatın. Bir taraftan faiz ödeyeceksiniz, diğer taraftan 900 bin YTL'si belediye kasasından toplam 1 milyon 250 bin YTL'ye şenlik yapacaksınız. Bu hangi akla, mantığa, vicdana sığar” diye konuştu.

‘BU YOKSULLUKTA BU BÜTÇE OLMAZ’
CHP'li Oğuz, şenlik bütçesinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurgularken, “Adında, içeriğinde, konusunda, ne olursa olsun 1 milyon 250 bin YTL'ye şenlik yapılamaz. İnsanların yarı aç yarı tok yaşadığı, açlık sefalet, yoksulluk ve krizle boğuştuğu, asgari ücretin 457 YTL olduğu bir ülkede siz 1 milyon 250 bin YTL'yi bu şekilde harcarsanız, olmaz. Festivalin harcama kalemlerini tek tek kamuoyu ile paylaşın” dedi.
26- 31 Ağustos'ta düzenlenen 19'uncu Aliağa Barış ve Hoşgörü Kültür Sanat Festivali kapsamında, İbrahim Tatlıses, Volkan Konak, Yaşar ve Emre Aydın gibi ünlüler sahneye çıkmıştı. Bulgaristan ve Azerbaycan'dan dans ve halk oyunları ekiplerinin de katıldığı Cumhuriyet Meydanı'ndaki festivale Aliağalılar yoğun ilgi gösterdi.

‘İZMİR FUARI'NIN BÜTÇESİNİ AÇIKLASINLAR’
İddiaları yanıtlayan Aliağa Belediye Başkanı AKP'li Tansu Kaya ise şöyle konuştu:
“Kişi kendisi nasılsa karşısındakini de öyle bilirmiş. Biz açık ve şeffaf bir belediyeyiz. Dolayısıyla festivalle ilgili tüm harcamaları ve gelen tüm bağışları festival sonunda internet sitemiz aracılığıyla ve basın yoluyla duyuracağız. 45 bin nüfusu olan bir ilçede, dünkü İbrahim Tatlıses konseriyle 60 bin kişiye hitap ettik. Başarılı bir organizasyonu lekelemeye çalışıyorlar. O zaman ben de şunu soruyorum; içinde bulunduğumuz günlerde İzmir Fuarı yapılıyor. Bununla ilgili harcamalar nerede açıklanıyor. İzmir Fuarı'na ne kadar bütçe ayrıldı. Bunun cevabını versinler.”(dha)

Radikal
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2008 Pazar 09:49:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?