19
Mayıs
2024
Pazar
ALİAĞA - İZMİR

Fiyatlar iç şartlara bağlı değil

İzmir'in Aliağa ilçesinde kurulu bulunan Demir Çelik fabrikalarını ziyaret ederek bir dizi görüşmeler yapan Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği (DÇÜD) Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan, sektördeki fiyat dalgalanmalarını değerlendirdi.

Demir çelik piyasasında yaşanan fiyat artış ve düşüşlerini değerlendiren Dr. Veysel Yayan; "İki bin liradan bin yüz lira seviyesine yaklaşık yüzde 45 lik bir düşüş yaşandı. Bir başka deyişle fiyatlar yılbaşındaki seviyesine geriledi. Fiyatlardaki artış nasıl ki Türkiye'nin iç şartları ile ilgili değilse düşüşte de aynı şeyi söylemek mümkün. Dünya çelik piyasalarında ki arz fazlası, Amerika Birleşik Devletleri'nde başlayan ve kısmen Avrupa'ya da yayılan ekonomik kriz, Körfez ülkelerinde inşaat sektörünün yavaşlaması gibi etkenler çelik fiyatlarını da etkiledi" şeklinde konuştu.

Tüm maden fiyatlarında bir gerileme olduğunu belirten Dr. Veysel Yayan, hurda fiyatlarının gerilemesine rağmen üreticinin elinde yüksek fiyattan aldığı hurda bulunduğunu ve bu durumun sürdürülemez olduğunu söyledi.

Yayan; "Tüm madenlerde belli bir düşüş söz konusu. Petrol 150 doları gördü ama şimdi 100 dolar seviyelerinde. Buna bağlı olarak demir çelik ve hurda fiyatları da düştü. Hurda fiyatları 400 dolar seviyesine düştü ancak bir çok üreticimizin elinde 750 dolara aldıkları hurda bulunuyor. Bu hurdalarla ürettikleri kütükleri 700-750 dolar arasında sattıklarını düşünürsek bu durum sürdürülemez. Girdi maliyetlerinin altında üretim yapılıyor. Ancak bu durumun çok sürmeyeceğini ramazandan sonra makul bir seviyede düzelme olacağını düşünüyoruz. Zaten Uzakdoğu ülkelerinin de cevher fiyatları için 2008 yılı için yüzde 11 seviyelerinde ilave artış istemesi önümüzde ki yıl cevher fiyatlarının ve dolayısıyla hurda fiyatlarının da artacağı şeklinde yorumlanabilir" diye konuştu.

Demir çelik fiyatlarının artmasında bazı sipekilasyonların yapıldığı yolunda ki iddialara da değinen DÇÜD Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan; "Dünya artık o kadar şeffaf ki her şey yarım saatte duyuluyor. Fiyatlar yükseldiğinde bunun birkaç kişi tarafından yapıldığı iddia edilmişti ancak birden çok hızlı düşüşü bunun gerçek dışı olduğunu göstermiştir. Bu fiyat belirlemek olsaydı fiyatlar bu seviyelere düşmezdi" dedi.

İki bin liradan fiyatlandırma yaparak ihale alan kişilerin fiyatların düşmesiyle fazla kazandığını söyleyen Yayan; "Biz endeksle ilgili görüşlerimizi açıkladığımızda bürokratlar devletin zarara uğratılacağını düşündüler oysa şimdi şunu sormak gerek iki bin liradan fiyatlandırma yaparak ihale alanlar fiyatlar bin yüz lira seviyelerinde düştüğünde fazla kazanıp devletin zarara uğramasına neden olmuyorlar mı?" dedi.

Yıl sonuna kadar fiyatların nasıl gelişeceği konusunda kahin olmak gerektiğini belirten Dr. Veysel yayan, bu fiyatların bu seviyede kalmasının ise mümkün olmadığını, ramazan ayı ile birlikte ortaya çıkan talep daralmasının yol açtığı bu olağanüstü fiyat düşüşleri önümüzde ki aylarda makul seviyelere yükseleceğini ve dünyada ne oluyorsa Türkiye'de de aynı doğrultuda gelişmeler yaşanacağını söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2008 Cuma 16:02:52
Güncelleme :12 Eylül 2008 Cuma 16:19:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?