30
Mayıs
2024
Perşembe
ALİAĞA - İZMİR

Güzelhisar Çayı'nda toplu balık ölümleri

İzmir'in Aliağa ilçesindeki Güzelhisar Çayı'nda meydana gelen toplu balık ölümleri, köylüleri endişelendirdi. Bölgede çiftçilik yapan köylüler, balık ölümlerinin sebebinin bir an önce araştırılmasını istedi.

İzmir'in Aliağa ilçesinde bulunan Güzelhisar Çayı'nda balık ölümleri yaşanıyor. Manisa sınırındaki Yunt Dağları'ndan doğarak Aliağa sınırları içinden geçen ve denize dökülen Güzelhisar Çayı'nda görülen balık ölümleri, bölge halkını endişelendiriyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Aliağa'da yaptığı doğal arıtma tesisinden taşan arıtılmamış evsel atıklarının çevre katliamına yol açtığını ileri sürdü. Aliağa Haraççı Bahçe olarak bilinen bölgede tarım arazilerini işleyen çiftçiler endişeleniyor.


Yaşanan çevre katliamı ile birlikte su yüzüne vuran ölü balıklar Güzelhisar Çayı'nın yüzeyini kaplamış durumda. Vatandaşlar sazlıkların arasında çok sayıda balık ölüsü bulunduğunu belirtiyor. Bu durumun İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Aliağa'da yaptığı doğal arıtma tesisinin çalışmamasından kaynaklandığını belirten bölgedeki arazi sahiplerinden Nurettin Taneli, "Derhal önlem alınmalı. Burada arazilerimiz var. Taşan su mahsullerimizi etkiledi. Ayrıca bazı vatandaşlar bu çaydan ve denize döküldüğü yerden balık tutuyor" dedi.


Güzelhisar Çayı'nda görülen balık ölümlerinin kendilerini tedirgin ettiğini ifade eden Taneli, şöyle konuştu: "Biz bu sene tarlalarımızda domatesi, biberi, fasulyemizi yetiştiremedik. İZSU'nun burada yaptığı arıtma tesisi arıtma yapmadan suyu dışarı salıyor. Bu sular tarlalarımıza ve Güzelhisar Çayı'na karışıyor. Oradan da denize akıyor. Burada yaşayan vatandaşlar olarak tedirginiz. Evsel atıklarda, deterjandan tutun da klorak ve porçözüne kadar her şey var. Bu balıklar oksijensiz kalıyor zehirden ölüyor. Bunun önlemi alınmalı."


İzmir'in Aliağa ilçesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Doğal Arıtma Tesisi daha önce de tartışma konusu olmuştu. 1 milyon YTL harcanarak yapılan tesisin ilçenin ihtiyacına cevap verecek nitelikte olmadığını savunan bölge halkı tesisten arıtılmadan taşan evsel atıkların ekili tarım arazilerine taşmasına tepki göstermişti. "Ovanın evsel atık deposu haline gelmesine izin vermeyiz" diyen arazi sahipleri doğal arıtma tesisi yanlışından bir an önce dönülmesini istemişti.

iha
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2008 Salı 17:37:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?