18
Mayıs
2024
Cumartesi
ALİAĞA - İZMİR

İş mahkemesinin taşınmasına tepki

Aliağa'da Temmuz 2003’te kurulan Aliağa İş Mahkemesi’nin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kararıyla Karşıyaka’ya taşınması tepkilere neden oldu.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun 18 Nisan 2005 tarihinde Aliağa İş Mahkemesi’nin çalışmalarını dondurmasının ardından bin 325 adet dosya Karşıyaka’ya gönderildi. Mahkeme, 21 Nisan 2005 tarihi itibariyle Karşıyaka 2. İş Mahkemesi adı altında faaliyetine başlarken, Aliağa İş Mahkemesi hakimi Uğur Erçetin ve kalemi Sema Koniçe ile birlikte toplam 3 personel de Karşıyaka’ya geçici görevle gönderildi.

Karara tepki gösteren Aliağalı 25 avukatı temsilen bir açıklama yapan İzmir Barosu Aliağa Temsilcisi Avukat Hamit Erdem, "2003 yılı Temmuz ayında kurulan Aliağa İş Mahkemesi büyük bir ihtiyaca cevap vermekteyken mahkemenin Karşıyaka’ya taşınması, Aliağa’da yaşayan her kesimi çok kötü etkileyecektir. İş mahkemesinde davası olan herkes 50 gidiş, 50 geliş olmak üzere toplam 100 kilometre yol kat etmek zorunda kalacaktır. Davacıların yapmak zorunda kalacakları mahkeme masrafları 3 katına çıkacaktır" dedi.

Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Mali Sekreter Salih Mehmet Aydın ise, "Bin 500 kişi şu an mahkemelik, bunların yılda en az üç kere İzmir’e gidip gelmesi sorun yaratacak. Yapılmak istenileni mantık çerçevesinde düşündüğümüzde çok yanlış buluyoruz. Bölgemiz Tüpraş, Petkim, demir çelik ve gaz dolum tesisleri, POAŞ ve Ege Gübre’siyle dev bir sanayi havzası olan Aliağa’da 15 bin işçi çalışmaktadır. Dolayısıyla işçi-işveren ihtilaflarının yoğun olduğu bir bölgedir. Sendika olarak bölgemizde bir iş mahkemesi olmasının, bu kadar yoğun sorunların çözümü için katkı sağlayacağı inancındayız. Bu nedenle ilgililerin sorunun çözümüne bu düşüncelerle bakmalarını ve çözüm için çaba sarf etmelerini istiyoruz" diye konuştu.

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka da Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun aldığı kararın danışılmadan alındığını söyleyerek, "Alınan kararda buranın işçi kenti olması dikkate alınmamış, bugün itibariyle yaklaşık 3 bin kişinin yükü arttırılmıştır. Bu sorun dolaylı olarak 15 bin işçinin çalıştığı bir ilçede herkesi etkiler" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2005 Cuma 13:18:01
Güncelleme :22 Nisan 2005 Cuma 13:21:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?