18
Mayıs
2024
Cumartesi
ALİAĞA - İZMİR

İşadamından 500 milyarlık müze

Aliağa İlçesi Yeni Şakran Beldesi’nde İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu’nun katıldığı bir törenle Müze ve Sanat Evinin temeli atıldı.

Aliağalı işadamı Hicri Tuncalı tarafından yaptırılacak Yeni Şakran Hicri Tuncalı Müze ve Sanat Evi’nin temeli düzenlenen törenle atıldı. Yaklaşık 500 davetlinin katıldığı törende, müzenin 3 bin metrekare alanda ve 3 katlı olarak inşa edileceği belirtildi. Yaklaşık 500 milyar liraya mal olacak müzede, işadamı Hicri Tuncalı’nın 50 yıldır biriktirdiği deniz kabuklarından taşlara, masklardan fosillere, ağaç biblolardan gemi söküm malzemelerine kadar binlerce koleksiyon malzemesi de sergilenecek.

Törende konuşan Hicri Tuncalı, koleksiyonculuğa daha küçük yaşlarda başladığını ve bunun önü alınamaz bir tutkuya dönüştüğünü belirterek, "Asıl mesleğim metalürji mühendisliği. Habaş’ın genel müdürlüğünü yaptım, istifa ettikten sonra da yıllardır Aliağa’da demir ticareti yapıyorum. Dünyanın hemen hemen her yerine gittim ve gezdiğim yerlerden ilgimi çeken beğendiğim her şeyi aldım. Şimdi binlerce koleksiyon malzemem var. Ben gelecek nesillere örnek olmak için böyle bir eser bırakmak istiyorum. Çünkü şimdiki gençlerin ve çocukların hobileri ya da gayeleri yok" dedi.

10 bine yakın kitap koleksiyonunun olduğunu ifade eden Tuncalı, "Her pazar burada bir antika pazarı yapmayı planlıyorum. Çevrede birçok köy var, bu köylerde yaşayanlar birtakım eski eşyaları bu vesileyle satsınlar, bunları toplayan insanlarda buraya gelsinler ve alışveriş yapsınlar istiyorum" diye konuştu.

Konuşmasına "Geçmişini görmeyen bir toplumun geleceğe güvenle bakması mümkün değildir" diyerek başlayan İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu ise, "Geçmiş ortak kültürümüzdür. Milletleri millet yapan bu ortak değerler ve kültür zenginliğidir. Çok değerli yeraltı ve yerüstü kültürel zenginliğe sahip olmamıza rağmen bunları gün ışığına çıkarma ve sergilemeye bir türlü fırsat bulamıyoruz. İspanya’yı, İtalya’yı, Fransa’yı 40-50 milyon turist ziyaret edip 50 milyar dolar gelir bırakabiliyorsa bunu sadece güneşten ve denizden değil, kültürel değerlerden sağlıyorlar. Kültürün mevsimi yoktur. Müzelerin mevsimi yoktur. Kongre turizminin mevsimi yoktur. İzmir gibi 7 bin yıllık tarihi olan ve her attığınız adımda tarih kokan bu kentte kültürel zenginliklerimize büyük önem vermemiz lazım" dedi.

İspanyol mimar Gaudi’nin öldükten sonra milli kahraman ilan edildiğini ifade eden Vali Göksu, "Bugün 15 milyon insan sadece Gaudi’nin eserlerini görebilmek için Madrid’e gidiyor, ama artık bizim de bir milli kahramanımız var, oda Hicri Tuncalı Bey’dir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2005 Salı 15:58:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?