26
Mayıs
2024
Pazar
ALİAĞA - İZMİR

Kadın emeği güvencesiz işgücü

TOPLUMSAL CİNSİYET VE KADIN EMEĞİ ALİAĞA’DA KONUŞULDU

Aliağa Belediyesi’nin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlediği etkinlikte Uluslararası İlişkiler Uzmanı Gaye Yılmaz “Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Emeği” konulu konferans verdi. Petrol-İş Seminer Salonu’nda yapılan ve Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz’un da eşi Emine Oğuz ile izlediği konferans öncesi 8 Mart’ın Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak ilan edilme sürecini anlatan slayt sunumunu yapıldı. Belediye Başkan Yardımcısı Uğur Eren, Belediye meclis üyeleri, CHP İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan, Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı İsmail Doğan’ın da izlediği konferansta konuşan Gaye Yılmaz günlük ve iş yaşamında kadın olmanın zorluğu anlattı ve kadın emeğinin güvencesiz işgücü olduğunu vurguladı.

BOYNU BÜKÜK EMEK TÜRÜ; KADIN EMEĞİ

Birleşik Metal-İş Sendikası Uluslararası İlişkiler Uzmanı ve Araştırmacı Gaye Yılmaz Kapitalizmin altın yıllarında sonra sermayenin bölünmesiyle kadın emeğinin ortaya çıktığını belirtti. Yılmaz; “Sermaye gücü düşük kapitalistlerin düşük emek değerlerle çalışabilecek özel bir emek türüne ihtiyacı vardı. Güvencesiz, çok daha kolay sömürebilen boynu bükük bir emek türü, bu da kadın emeği idi. Bundan 10–15 yıl önce tarım üretimi ile ün yapmış çeşitli bölgeler de kurulan sanayi işletmelerine bugün kamyonlarla kadınların köylerden taşındığını görüyoruz. Çoğu tekstil elektronik gibi alanlar. Ayrıca yeni teknoloji ürünlerin üretiminde de kadın emeği daha önemli hale geliyor. Nedenine gelince mikro teknolojide kadın ve çocuk emeği önemli. Çünkü mikro teknolojilerde çalışabilmek için kadın ve çocuklarda olduğu gibi ince parmaklı iş gücüne ihtiyaç var” dedi.

“TACİZE UĞRASALAR DA SUSMAK ZORUNDA KALIYORLAR”

Feodal yapının kadının çalışmasında en büyük engellerden biri olduğunu belirten Yılmaz; “Kadınlar ev ve işte daha çok ödün vermek zorunda kalıyor. Ekonomik krizler bu durumu pekiştiriyor. Kadınlar işi ile ilgili en ufak bir serzenişte bulunamıyor. Çünkü bu durum kocasının, ağabeyinin ‘işi bırak eve geri dön’ demesine yol açıyor. Kadın işte sömürüye, tacize bile uğrasa eve geldiğinde şikayet etme serzenişte bulunma lüksü yok. Çünkü zaten icazetle, izinle çalışıyor. Yükselen işsizlik oranı, erkek emeği ile çok kolay değişebilen olması, erkek emeğine göre çok daha güvencesiz hale getiriyor” dedi.

“KADINI ÖRGÜTLEMEK AİLEYİ ÖRGÜTLEMEKTİR”

Kadınların örgütsüzleşmeye mecbur bırakıldığını belirten Yılmaz ; “Örgütsüz kadın olmak zorunluluk haline getiriliyor neredeyse. Çünkü örgütlü olmak kadına, bulunduğu sendikada, partide aktif görev almasını gerektiriyor. Bu da gündüz miting, akşam toplantı derken çocukların bakımı aksıyor evde yemek yapmak aksıyor. Erkeğin de bu duruma göz yumması pek mümkün olmuyor. Bu nedenle sendikada olarak biz ‘kadını örgütlemek aileyi örgütlemektir’ diyoruz” dedi. Konferans sonrası izleyicilerin sorularını yanıtlayan Yılmaz’a Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz teşekkür çiçeği takdim etti ve sonrasında etkinlik müzik dinletisi ile sona erdi.

TOPLUMSAL CİNSİYET VE KADIN EMEĞİ ALİAĞA’DA KONUŞULDU
TOPLUMSAL CİNSİYET VE KADIN EMEĞİ ALİAĞA’DA KONUŞULDU
TOPLUMSAL CİNSİYET VE KADIN EMEĞİ ALİAĞA’DA KONUŞULDU
TOPLUMSAL CİNSİYET VE KADIN EMEĞİ ALİAĞA’DA KONUŞULDU
İHA
Yayın Tarihi : 8 Mart 2010 Pazartesi 09:28:02
Güncelleme :8 Mart 2010 Pazartesi 09:52:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?