30
Mayıs
2024
Perşembe
ALİAĞA - İZMİR

Kazancı Bedih'i anma gecesi

Şanlıurfa'da, sıra gecelerinin piri olarak bilinen Kazancı Bedih lakaplı Bedih Yoluk, İzmir'in Aliağa ilçesinde belediye tarafından düzenlenen bir programla anıldı.

Gecede son gazelhan olarak bilinen Bedih'in gazelleri ve türkülerinden derlenen eserler seslendirildi. Geceye konuk sanatçı olarak katılan Bedri Ayseli, söylediği türkülerle seyircileri ve protokol üyelerini coşturdu.

Kazancı Bedih'in yaşamını anlatan sinevizyon gösterisi ile başlayan programda, Aliağa Belediye Konservatuarı Türk Halk Müziği Korosu solistleri ve Siye-Biye Sıra Gecesi Ekibi gazelleri seslendirdi. Anma Gecesi'nde konuşan araştırmacı yazarlar Abuzer Akbıyık ve Vedat Güldoğan da Bedih'in sade ve mütevazi yaşantısını izleyicilerle paylaştı.

Bundan 4 yıl önce eşi Fatma Yoluk ile birlikte evinde sobadan sızan gazdan zehirlenerek hayata veda eden Kazancı Bedih'in anıldığı geceye Aliağalılar büyük ilgi gösterdi. 400 kişilik salon dolarken izleyiciler salonun dışına taştı. Türkiye'nin şimdilerde dinlediği birçok sanatçıyı yetiştiren ve aynı zamanda İbrahim Tatlıses ve Mahsun Kırmızıgül gibi ünlü sanatçılarla düet yapan Bedih Yoluk, Aliağa Belediyesi'nin düzenlediği anma gecesinde bir kez daha hatırlandı.

Gecede konuk sanatçı olarak sahne alan Türk Halk Müziği'nin sevilen ismi Bedri Aysel'i söylediği türkülerle izleyenlerden yoğun alkış aldı. Yoğun sevgi gösterileri altında yöreye ait türküleri izleyicilerle birlikte seslendiren Ayseli, bir ara protokol sıralarının önüne inerek protokol üyelerine mikrofon uzattı.

Ayseli'nin ricasını kırmayan Cumhuriyet Savcısı Levent Hardalaç "Fincanın Etrafı" türküsünü söylediğinde salon alkıştan adeta yıkıldı. Ayseli konuya esprili bir şekilde yaklaşarak bunca yıllık sanat hayatı boyunca böyle bir alkış tufanı görmediğini dile getirerek Savcı Levent Hardalaç'ı performansından dolayı kutladı.

Ayseli'nin sevilen türküleri seslendirmesinin ardından Siye-Biye Sıra Gecesi Topluluğu sahnedeki yerini alarak çiğ köfte yoğurulması eşliğinde gazel ve türkülerden bir derleme sundu. Geceye katılan izleyicilere çiğ köftenin yanında yörede özel misafirlere ikram edilen ve ağa içeceği olarak bilinen mırra ikram edildi.

Sıra gecesi ekibinin programını tamamlamasının ardından yoğun istek üzerine Bedri Ayseli bir kez daha sahneye çıktı. Ayseli'ye bu kez Sıra Gecesi ekibi üyeleri ile birlikte Cumhuriyet Savcısı Levent Hardalaç da eşlik etti. Hardalaç ve Ayseli'nin türkü düeti ile coşan izleyiciler yerinde duramazken, sahneye çıkan Petkim Genel Müdürü Kenan Yavuz da bu coşkuya halay çekerek eşlik etti.

Aliağa'da Türkiye'ye mal olmuş halk ozanları ve sanatçıların hatıralarını yaşatmak için programlar tertip ettiklerini söyleyen Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya, Aşık Veysel ile başladıkları halk ozanlarını anma etkinliklerine geçen yıl Özay Gönlüm ile devam ettiklerini hatırlatarak, "Topluma mal olmuş sanatçılarımızı unutmamak gerekir" dedi.

Şanlıurfa'nın Bıçakçılar Mahallesi'nde oturan Kazancı Bedih (76) ve dördüncü eşi Fatma Yoluk, 2004 yılında sobadan sızan gazdan hayatlarını kaybetmişti. Sıra Geceleri'nin ünlü ismi Kazancı Bedih, 60 yıllık sanat hayatında 2 bin civarında albüme imza attı. 'Eşkıya' filmi ve İbrahim Tatlıses'in TV programına katılarak ün kazanan Kazancı Bedih, son röportajında, sanat hayatında yorulduğunu belirterek, "Gençlerin de önünün açılması gerek. 70'inden sonra şöhret benim için önemli değil" demişti.

.
Yayın Tarihi : 30 Mart 2008 Pazar 13:25:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?