20
Mayıs
2024
Pazertesi
ALİAĞA - İZMİR

Kültürler Şakran'da buluştu

Gençtur tarafından düzenlenen "Komşuda pişer, bize de düşer" projesi kapsamında sekiz ülkeden 27 genç, İzmir'in Aliağa İlçesi'ne bağlı Şakran Beldesi'nde buluştu. Proje kapsamında sünnet düğününe katılan gençler, kendi ülkelerine ait yemekleri hazırlayıp sunarken, kampın son gününde yaşadıkları yerlerin maketini yapıp misafir karşılama şekillerini sundu.


Aliağa Şakran Afacan Gençlik Evi'nde Gençtur tarafından organize edilen projede bir araya gelen gençler, komşuluk ilişkilerini mutfak kültürü üzerinden tartışmaya açtı. Her yıl düzenledikleri çeşitli uluslararası gönüllü gençlik kamplarında yüzlerce genci bir araya getirerek ülkelerin bir birleriyle kaynaşmasına, dostluklar kurulmasına katkı sağladıklarına inandığını belirten Gençtur Proje Koordinatörü Kevser Yavuz "Bu yılki keyifli projenin katılımcıları Sırbistan, Filistin, Hollanda, Yunanistan, Ermenistan, Azerbaycan, Türkiye ve Litvanya'dan yani 8 ülkeden 25 genç 25-31 Ekim 2008 tarihleri arasında 6 gün boyunca, yemekler pişiriyor, birbirini mutfak atölyelerine davet ediyor, yerel müziklerin dinleyip, kıyafetleriyle dans ederken birbirlerini keşfediyorlar" dedi.


Projenin ilk günü Karaahmetli Köyü'ndeki sünnet düğününü ziyarete giden gençler, sünnet çocuklarına para taktılar ve öğlen yemeğini düğün sahipleri ile birlikte yedi. İkinci gün Özge Samancı ve Sharon Croxford isimli iki mutfak uzmanından "Mutfak Kültürü ve Tarihi" hakkında bilgi alındı ve sonra da herkes kendi ülkesinde komşuluk, yemek adetleri ve törenleri hakkında bilgi alış verişinde bulundu. Dünya tarih boyunca kültürlerin birbirinden etkilenmemesinin mümkün olmadığını belirten mutfak uzmanları, Bu etkileşimin ayrıştırıcı değil birleştirici olduğunu vurguladı. Programın belki de en hareketli ve heyecanlı günü herkesin kendi mutfağından iki yemek yaptığı 3.gün idi. Bütün gençler heyecanla hünerlerini sergilediler ve bir birine yardım ettiler.


"A Spoon Of Salty+ A Pinch of Culture= Harmony Of Cuisines" "Bir Kaşık Tuz+ Bir Tutam Kültür= Mutfakların Harmanı" sloganıyla yaptıkları yemekleri afiyetle yiyen gençler, kendi damak tatlarını paylaşmaktan dolayı mutlu olduklarını belirtirken, Proje Sorumlusu Kevser Yavuz; "Ulusal Ajans tarafından desteklenen bu proje, Kültürün vazgeçilmezlerinden biri olan mutfağa komşuları çağırıyor. Bir araya gelmeyi eski günleri yad etmeyi, o güzel günlere başka komşuları tanık göstermeyi istiyoruz" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2008 Perşembe 16:22:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?