29
Mayıs
2024
Çarşamba
ALİAĞA - İZMİR

Kyme, kitapçıkla tanıtılacak

İzmir'in Aliağa ilçesinde bulunan Kyme Antik kentinde kazı başkanlığını bu yıl devralan İtalyan Arkeolog Prof. Dr. Antonio La Marca, çalışmalarına hızlı başladı. Kazı çalışmalarının hızlandırılması ve bölgenin turizme kazandırılması için yeni bir proje hazırladığını belirten La Marca, bu konuda sponsorluk görüşmeleri yürüttüğünü ve Türk yetkililerin kendisine her türlü desteği verdiğini ifade etti.


Eski kazı başkanı Ord. Prof. Dr. Sabastiana Lagona ile birlikte Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya'yı ziyaret eden Prof. Dr. Antonio La Marca, "Bu seneki kazı programımızda Kyme antik kentindeki kale, sütunlu yol, şehir giriş kapısı, agora ve antik tiyatro gibi bulguların restarasyonu ve çevre temizliğine ağırlık verdik. Programımızın diğer bir boyutunda ise antik kenti koyacağımız tabelalarla ziyaret edilmeye uygun bir hale getiriyoruz. Bu anlamda 10 adet tabela dikeceğiz. Her bulgunun önüne ilgili bilgilerin yer aldığı levhalar hazırlattık. Kyme Antik kentin haritası da şehrin girişine monte edildi. Aliağa Belediyesi de Kyme antik kentin hikayesinin Türkçe ve İtalyanca olarak anlatıldığı kitapçıkları bastırarak. Hedefimiz önümüzdeki yıldan itibaren Kyme Antik Kentini turistik gezilere açmak. Bu anlamda okullarla bağlantı kuruyoruz. Bergama ve yöresine okulların yaptığı kültür gezilerinden Kyme'nin de nasibini almasını sağlayarak işe başlayacağız" diye konuştu.

Önümüzdeki yıl Kyme antik kentinde bulunan ve 10 bin kişilik olduğu tahmin edilen antik tiyatronun ortaya çıkarılacağını belirten La Marca, "Kyme Antik kenti önümüzdeki yıldan itibaren hem turistik anlamda gezilebilen, hem de bir takım kültürel ve sanatsal etkinliklerin yapılabildiği bir antik kent haline gelecek" dedi.


LAGONA TESLİM ETTİ
Bu arada kazıları 25 yıldan bu yana yürüten İtalya'nın Catania Üniversitesi'nden Ord. Prof. Dr. Sabastiana Lagona kazı çalışmalarını öğrencisi Calabria Üniversitesi'nden Prof. Dr. Antonio La Marca'ya teslim etti. Bu yıl ilk kez kazı başkanlığını yürüten Prof. Dr. La Marca, 20 Temmuz'da başladığı kazı çalışmalarına, 20 Eylül'e kadar devam edecek. Bu yılki kazılar İtalyan Calabria Üniversitesi'nin yanı sıra Cosenza, Napoli ve Catania Üniversiteleri'nden gelen 18 kişilik ekiple yürütülüyor. Ord. Prof. Dr.Sabastiana Lagona ise Kyme Kazılarından çıkan eserlerin Aliağa'da kalabilmesi amacıyla inşaatı devam eden müze binasının bitirilebilmesi için Aliağa'da gönüllü olarak bulunacağını belirtiyor. Lagona, kendi adını taşıyan cadde üzerinde bulunan müze binasının bitirilmesinin en büyük hayali olduğunu belirtip, "Sağlığım elverdiği ölçüde Aliağa'ya gelip, müzenin bitirilmesi ve hizmete sokulması için çalışacağım. Halen gönüllü olarak kazı ekibi içinde görev almaktan mutluluk duyuyorum" dedi. Kyme'nin eski ve yeni kazı başkanlarını kabul eden Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya ise kazı çalışmalarının Aliağa'nın dünyaya tanıtılması açısından son derece önemli olduğunu söyledi. Başkan Kaya, "Belediye olarak üzerimize düşeni yapacağız. Kyme Dünyanın en önemli liman kentlerinden birisi. İnsanlığın büyük medeniyet yolculuğuna tanıklık etmiş, bu topraklara gereken önemin verilmesi için imkanlarımızı seferber edeceğiz. Kyme, Akdeniz'in en büyük liman kenti. Nemrut'u 1000 yıl sonra yeniden denizciliğin önemli merkezi yapmak istiyoruz" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2008 Salı 11:17:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?