25
Mayıs
2024
Cumartesi
ALİAĞA - İZMİR

Mumcu tiyatro ile anılacak

UĞUR MUMCU ALİAĞA’DA TİYATRO İLE ANILACAK

Aliağa Belediye Tiyatrosu (ALBET) hain bir suikast sonucu öldürülen Gazeteci - Yazar Uğur Mumcu’nun çeşitli etkinliklerle anılacağı ölüm yıldönümü 24 Ocak’ta Mumcu ve Rutkay Aziz’le yazdığı “Sakıncalı Piyade” adlı oyunu sahneye taşıyacak.

20 genç oyuncunun yaklaşık 1,5 aydır provasını yaptığı ALBET tarafından 24 Ocak tarihinde, TÜPRAŞ Halk Eğitim Merkezi’nde sahnelenecek oyun ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Oyunda özellikle genç oyuncuların olmasının nedenini Uğur Mumcu’nun genç nesillere tanıtılması olduğunu belirten ALBET yönetmenlerinden Ulaş Bayam; “Yaşı belli bir olgunluğa erişmiş insanlar az çok Uğur Mumcu’yu biliyor, onun fikirlerini, dünya görüşünü ve neden öldürüldüğünü biliyor. Oysa biz bu oyunun çalışmalarına ilk başladığımız zamanlarda, çoğu genç oyuncu arkadaşımız maalesef Uğur Mumcu’nun kim olduğuna dair bir fikir sahibi bile değildi. Bir oyun metnini eline alıp çıkıp oynamak kolay ancak kimi oynadığını, neyi oynadığını bilmek oyuncunun bilmesi gerekir. Çalışmalara başlamadan önce genç arkadaşlarımızla uzun uzun konuştuk Uğur Mumcu’yu. Bilmedikleri yönlerini araştırıp öğrendiler ve Mumcu’yu tanıdılar. Şimdi bütün arkadaşlarımız 24 Ocak 1993’te karlı bir Pazar sabahı Ankara’da karanfil sokakta yaşananları biliyor. Onlarda artık Mumcu’nun fikirlerini, düşüncelerini ve Kemalistliğini gelecek nesillere aktaracak” dedi.

Uğur Mumcu tarafından yazılan ve hemen her sözcüğü mahkeme tutanaklarına geçen Rutkay Aziz imzalı oyunun yönetmeliğini ALBET yönetmenlerinden Ulaş Bayam yaparken Sakıncalı Piyade oyununun müzikleri Aliağa Belediye Konservatuarı Halk Müziği Bölümü Eğitmeni Hünkar Karsak ve ekibi, Koreografisi Aliağa Belediye Konservatuarı Dans Eğitmeni Berkan Beşçınar tarafından yapıldı. Oyunun dramaturjisini ise ALBET yönetmenlerinden Demet Saka üstlendi.

Türkiye’nin çok değerli, ilerici, Kemalist aydınların hunharca katledildiğini hatırlatan Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz; “Mumcuların, Aksoyların, Üçokların, Emeçlerin karanlık güçler tarafından katledilmesi, katillerini hiçbir zaman mutlu etmemeli. Hainlerin mutlu olmaması için çok değerli aydınların fikirlerini genç nesillere sürekli aktarmalıyız. Daha aydınlık bir gelecek için, daha çağdaş bir Türkiye için Ahmet Taner Kışlalı, Bahriye Üçok, Muammer Aksoy, Turan Dursun ve Çetin Emeç gibi aydınlarımızı gençlerimize anlatmalıyız” dedi. Başkan Oğuz önceki gün ölüm yıldönümü olan Onat Kutlar’ı ve tüm demokrasi şehitlerini de rahmetle andığını sözlerine ekledi.

UĞUR MUMCU ALİAĞA’DA TİYATRO İLE ANILACAK
UĞUR MUMCU ALİAĞA’DA TİYATRO İLE ANILACAK
UĞUR MUMCU ALİAĞA’DA TİYATRO İLE ANILACAK
İHA
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2010 Salı 10:33:00
Güncelleme :12 Ocak 2010 Salı 11:05:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?