19
Mayıs
2024
Pazar
ALİAĞA - İZMİR

Öğrencilerden Adnan Saka'ya ziyaret

İzmir'in Aliağa ilçesinde Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Türkiye'de Sanayi kaynaklı çevre sorunlarının, yeni yatırımların Organize Sanayi Bölgeleri içinde yapılmasıyla çözümleneceğini söyledi.

Saka, Son 30 yılda Türkiye'nin en büyük üç sanayi kentinden biri haline gelen Aliağa'da, Sanayi planlamasının yapılarak yeni yatırımların bundan böyle OSB'ler içinde yapılmasıyla sanayi kaynaklı çevre kirliliği sorunlarının ortadan kalkacağını kaydetti.


TED Aliağa Koleji Ekoloji Kulübü Öğrencileri Aliağa Ticaret Odası Başkanı ve TED Aliağa Koleji Vakfı Başkanı Adnan Saka'yı ziyaret ederek, yayınlanacak olan Çevre dergisi için özel bir röportaj yaptı. TED Aliağa Koleji Öğrencileri İlayda Öge, Umut Sönmez ve Hakan Bekir, öğretmenleri Öznur Süt ve Aliağa TED Okul Müdürü Alpaslan Özbay eşliğinde ALTO Başkanı ve TED Vakıf Başkanı Adnan Saka'yı ziyaret etti.


Öğrenciler ziyarette, TED Aliağa Koleji Ekoloji kulübü tarafından yayınlanan Çevre dergisi için özel bir röportaj gerçekleştirdiler.
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Aliağa'nın Sanayi kaynaklı Çevre kirliliği sorunlarıyla yıllardır karşı karşıya bulunduğunu kaydederek, "Geçtiğimiz aylarda İzmir Büyükşehir Belediyesi, Aliağa Belediyesi, Çevre Bakanlığı, Sanayi Kuruluşlarımız ve Üniversitelerimizin katkılarıyla Aliağa'da geniş katılımlı bir toplantı düzenlendi. Bu toplantıda, Aliağa'nın mevcut Sanayi yatırım kapasitesinin tespit edilerek, bundan sonraki yatırımların ne şekilde yapılıp yapılamayacağının bilimsel verilerle ortaya konması kararı alındı. Aliağa'nın artık çevre kirliliğine tahammülü yok. Biz, yatırımların sürdürülebilir kalkınma anlayışıyla, yani çevreye, doğaya ve o çevrede yaşayanlara zarar vermeyecek şekilde yapılmasını istiyoruz." Dedi.


Sanayi yatırımlarının da toplum için çok önemli olduğunu söyleyen ve sanayileşmeye "körü körüne" karşı çıkmanın doğru olmadığını savunan Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, "İnsan ile doğa arasında denge kurarak, doğal kaynakları tüketmeden, gelecek kuşakların ihtiyaçlarının karşılanmasına ve kalkınmasına olanak verecek şekilde bugünün ve geleceğin yaşamını ve kalkınmasını programlamalıyız. İşte bu, Sürdürülebilir kalkınma anlayışıdır. Bir bölgedeki yatırımların bu anlayış çerçevesinde değerlendirilerek yapılması sağlanmalıdır. Kısacası, modern dünya nasıl yapıyorsa biz de öyle yapmalıyız" Diye konuştu.


Türkiye'de yatırımları planlanmadan gelişigüzel yapmak yerine, artık her türlü çevresel önlemlerin alındığı Organize Sanayi Bölgelerine yapılması gerektiğini kaydeden Saka, "Aliağa'da, 400 fabrikanın kurulacağı ve ülke ekonomisine dev bir üretim üssü haline dönüşecek ALOSBİ'de Türkiye ekonomisinin gururu bir yatırımı gerçekleştiriyoruz. Bu yatırım, Türk insanının neler yapabileceğinin en somut göstergesidir. Burada kurulacak 400 tesis hiçbir şekilde çevreyi kirletmeyecek. Çünkü arıtmalar, filtre sistemleri ve diğer çevre koruyucu önlemler ALOSBİ gibi yeni jenerasyon OSB'lerde üst düzeyde. Aliağa'da bundan böyle yapılacak yeni yatırımların da belli bir plan dahilinde ALOSBİ içinde yapılması bu bölgede çevresel sorunların giderek azalmasını sağlayacaktır" dedi.


Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, öğrencilere de seslenerek, "Doğal çevre bizim çevremizdir. Biz doğayı korudukça doğa da bizleri korur. Havaya, suya, toprağa karışan kimyasal artıklar doğayı etkiliyor. Bu artıkların çoğalması insan sağlığını bozuyor. Doğal çevrenin güzelliklerini korumak hepimizin görevi. Soluduğumuz havanın, içtiğimiz ve kullandığımız suların, bulunduğu­muz yerin temiz olmasını istiyorsak çevre kirlenmesine engel olalım. Sağlımıza uygun bir çevrede yaşamak için doğal çevremizi koruyalım"dedi

İha
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2009 Cuma 15:07:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?