27
Mayıs
2024
Pazertesi
ALİAĞA - İZMİR

Oğuz'dan çevreci bildiriye imza

Greenpeace (Yeşil Barış) örgütünün, Türkiye'nin geleceği için kömür yerine güneşe yatırım yapılması için düzenlediği ve ''Güneş İçin Belediye Başkanları" adlı kampanyasına Cumhuriyet Halk Partisi Aliağa Belediye Başkan Adayı Ömer Turgut Oğuz'da imza attı. Greenpeace'nin oluşturduğu "Güneş için Belediye Başkanları" adlı girişim hakkında bilgi veren İzmir Girişim Grubu sorumlusu Aslıhan Hoşer Ege Bölgesinde kurulmak istenen 4 Termik Santralden 3'nün Aliağa'da kurulmasının gündemde olduğunu belirterek Oğuz'dan destek istedi. Hoşer yerel seçimler sonrası kampanyayı destekleyen ve desteklemeyen belediye başkanlarını Greenpeace'in web sayfasında yayınlayarak kamuoyuna duyuracaklarını belirtti. Oğuz'da Bizim Termik Santraller ile ilgili görüşümüz çok net diyerek, Güneş İçin Belediye Başkanları Bildirgesi'ni okuyarak imzaladı.

"ALİAĞA'DA 3 TERMİK SANTRAL GÜNDEMDE"
Sema Arin ve Ozan Yılmaz ile birlikte Cumhuriyet Halk Partisi Aliağa Belediye Başkan Adayı Ömer Turgut Oğuz'u İlçe Örgütünde ziyaret eden Greenpeace İzmir Girişim Grubu Sorumlusu Aslıhan Hoşer ''İklim değişikliğine duyarsız kalmak demek, yaklaşan kuraklık, kıtlık, iklim göçleri, su baskınları, seller ve orman yangınları gibi bugüne kadar görülmemiş felaketlerin gerçekleşmesine göz yummak demektir. Bugün bizim için en büyük tehdit, kömür kullanan termik santrallerin varlığı ve yenilerinin planlanmasıdır. Ancak küresel ısınmayı tehlikeli noktaya ulaşmadan durdurabilecek akla ve iradeye sahibiz. Kömür kaynaklı enerjinin tüm dünyayla birlikte Türkiye'de de, 2050 yılına kadar aşamalı olarak tamamıyla devreden çıkarılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu durumda yeni termik santraller yapmak yerine iklim değişikliğine çözüm olan yenilenebilir enerji kaynaklarına ve enerji verimliliğine yönelmeliyiz'' dedi.

Hoşer, Ömer Turgut Oğuz'un da Termik Santraller ile panel, miting ve bildirilerden dolayı görüşlerini bildikleri ve Türkiye'de kurulması gündemde olan 47 Termik Santralin 3 tanesinin Aliağa bölgesinde olduğuna dikkat çekti ve ''Çoğunluğu ithal kömürle çalışan yeni termik santraller yapmak yerine güneş enerjisi tercih edilmesi gerektiğini düşünüyoruz'' dedi.

"TERMİK SANTRALLERLE İLGİLİ GÖRÜŞÜMÜZ BELLİ"
Ömer Turgut Oğuz'da "Kömüre dayalı bir elektrik üretiminin insan sağlığına ve çevreye büyük zararlar verdiğini biliyoruz. Hava, su ve toprak kirliliğine, ciddi halk sağlığı bozulmalarına yol açtığı bir gerçek. Çin bile artık kömürle çalışan Termik Santralleri bırakmış durumda ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmiş durumda. Ülkemizin de yenilebilir enerji kaynaklarını kullanma açısından emekleme dönemini geride bırakıp bir an önce daha verimli ve etkin kullanma için harekete geçmesi gerekir. Ülkemiz bu anlamda da dünyanın en şanslı ülkelerinden biri konumunda. Gelecek kuşaklara mutlaka yaşanabilir bir dünya bırakmalıyız. Bizde göreve geldiğimizde yapacağımız ilk icraatlardan biri de Samurlu Köyü'nde bulunan jeotermal enerjiyi kullanmak yönünde olacak, ilk etapta konutların ısıtılmasında ve seracılıkta kullanmayı düşünüyoruz. Termik Santraller konusunda da görüşümüz çok net ve açık. Sanayiye asla karşı değiliz. Ancak insan ve çevre sağlığı açısından sakıncalı sanayi kuruluşları ile mücadelemiz devam edecek. Termik Santraller konusunda ortada zaten bir Danıştay kararı ve yeniden açtığımız davalar mevcut yani bu konudaki mücadelemiz devam ediyor" diyerek, Güneş İçin Belediye Başkanları Bildirgesi'ni okudu ve imzaladı.

BİLDİRGEYİ İMZALAYAN BAŞKANLAR
Ömer Turgut Oğuz'un yanı sıra "Güneş İçin Belediye Başkanları" bildirgesini imzalayan bazı isimler ise şunlar; İzmir Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, İzmir Gerenköy Belediye Başkanı Orhan Bora, İzmir Yeni Şakran Belediye Başkanı Zeki Şen, İzmir Yeni Foça Belediye Başkanı Osman Yurtseven, Mersin Aydıncık Belediye Başkanı Ahmet Bahar, Mersin Silifke Belediye Başkanı B. Ali Öngel, Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Yunus Pehlivan, Kahramanmaraş Elbistan Belediye Başkanı Abdullah Paksoy, Sivas Kangal Belediye Başkanı Tahsin Arslan, Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, Eskişehir Beylikova Belediye Başkanı Hasan Tezel, Hatay Erzin Belediye Başkanı Mehmet Güven

iha
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2009 Pazartesi 15:23:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?