31
Mayıs
2024
Cuma
ALİAĞA - İZMİR

Petkim, atıklarını kendi toplayacak

Türkiye'nin tek Petrokimya tesisi olan ve Aliağa'da kurulu bulunan Petkim Petrokimya Holding A.Ş. tehlikeli atık deposu yapmak için çalışmalara başladı.

Özelleştirilmesinin ardından çeşitli yatırımlara devam eden Petkim Petrokimya Holding, üretimden kaynaklanan tehlikeli atıkların depolanması amacıyla "Tehlikeli Atık Düzenli Depolama Sahası" kuracak. Sahanın kurulması için yasal prosedürlerden olan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı bugün Atatürk Kültür Merkezi'nde yapıldı.


Atatürk Kültür Merkezi'nde saat 11.00'de başlayan "ÇED süreci halkın katılımı toplantısında" kurulacak olan tesis ile ilgili olarak ÇED raporunu hazırlayan PRD Planlama Araştırma Gelişim ve Danışmanlık Ltd. Şti. firması, proje hakkında çeşitli açıklamalarda bulunarak, toplantıya katılanların sorularını cevaplandırdı.
İzmir İl Çevre ve Orman Bölge Müdürlüğü ÇED Şube Müdürü Dr. Necat İnce başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, Çevre Yüksek Mühendisi Harun Yıldırım proje hakkında bilgi verdi. Harun Yıldırım; "Proje Petkim sahası içinde gerçekleştirilecek, bugüne kadar bu konuda tek lisanslı kurum olan İzaydaş'a gönderdiğimiz atıkları artık kendimiz depolamaya başlayacağız. İki bölümden oluşacak olan depolama alanında yakma ünitemizden çıkan kül ve curuflar bir bölgede toplanırken bazı fabrikalarımızdan çıkan çamur artıkları da başka bir bölümde depolanacak. Bu tesisin yaklaşık olarak 10-11 yıl ömrü olacak. Yapım aşamasında 20 kişi çalışacak, işletme sırasında beş kişi istihdam edilecek. Kül ve curuf artıkları için 15855 metreküp çamur için ise 15476 metreküp depolama kapasitesine sahip olan bu tesis de ortalama 10 yılda 30 bin metreküp atık depolanmış olacak" şeklinde konuştu.


Toplantıya katılanların sorularını cevaplandıran İzmir İl Çevre ve Orman Bölge Müdürlüğü ÇED Şube Müdürü Dr. Necat İnce, Aliağa'nın ciddi çevre sorunları olduğuna değinerek; "Bu bölge ağır sanayi bölgesi ve ÇED kanunu çıkmadan önce kurulmuş tesislerle dolu. Şimdi önce bunları iyileştirme çabalarımız sürüyor. Bakanlığımız ve müdürlüğümüz bu konuda çok ciddi girişimlerde bulunuyor. Aliağa'nın çevre sorunu hepimizin sorunu bunun için akademik çalışmalar yapılıyor, online izleme sistemleri kuruluyor. Denetlemelerimiz periyodik olarak devam ediyor. İşimiz gerçekten çok zor ancak hep birlikte başaracağız" dedi. Toplantı soru- cevap kısmının ardından sona erdi.

iha
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2008 Salı 14:20:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?