19
Mayıs
2024
Pazar
ALİAĞA - İZMİR

PETKİM'de eylem!

İzmir'in Aliağa ilçesinde kurulu bulunan Petkim Petrokimya Holding işyerinde çalışan işçiler, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin sürdüğü dönemde işverenin bazı keyfi uygulamalarını protesto etmek amacıyla eylem başlattı.

Sabah 08.00 vardiyasına gelen işçiler ile gündüz çalışan işçiler Petkim tesisleri kapısında servis araçlarından inerek toplandı. Burada toplanan yaklaşık bin işçiye hitaben yaptığı konuşmada Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Salih Mehmet Aydın, işverenin genel olarak uygulamalarını eleştirdi. Süresiz olarak iş bıraktıklarını açıklayan işçiler, kapıda oturma eylemi başlattı. Saat 11.00 sularında işveren, sendikacılara 'Gelin görüşelim' haberi göndermesi üzerine işçiler işbaşı yaptı.

Şube Başkanı Salih Mehmet Aydın, Petkim'in özelleştirilmesiyle kamunun çok büyük zarara uğratıldığının altını çizerek, "Sendikamız Petrol-İş özelleştirmelere yıllarca karşı çıktı. Özelleştirme uygulamaları ile, yılların toplumsal emeği ile oluşturulmuş kurumlar, bir takım yerli ve yabancı şirketlere peşkeş çekildi. Yapılan özelleştirmeler bize bu işin kimin yararına yapıldığını gösteriyor. Yapılan özelleştirmeler ne bu ülkenin, ne de halkımızın bir yararına olmamıştır. Aksine ulusal sermaye çökertilerek, ekonomi daha kırılgan hale gelmiş, ülkemizde işsizlik ve yoksulluk artmıştır. Ülkemizin bu gün ekonomik krizden bu kadar çok etkilenmesinin bir nedeni de yapılan özelleştirmelerdir" dedi.

Petkim yöneticilerinin özelleştirme gündeme gelmesinden bu yana hep işçi aleyhine kararlar alma çabası içerisinde olduğunun altını çizen Aydın, özelleştirme ile birlikte 500'e yakın işçinin Petkim ile ilişiğinin kesildiğini söyledi. Petkim yöneticilerinin amacının kıdemli işçileri işten uzaklaştırıp, onun yerine taşeron eliyle asgari ücretli ve sendikasız işçi çalıştırmak olduğunu ifade eden Salih Mehmet Aydın konuşmasını sürdürdü:

"Türkiye'nin tek Petro-kimya üreticisi Petkim, iktidara gelen hükümetlerin yoğun çabalarıyla 30 Mayıs 2008 tarihinde Socar-Turcas ortaklığına devredildi. Petkim'in özelleştirilmesiyle yatırımın ve istihdamın artacağını söyleyenlerin, şu ana kadar yaptıkları ile söyledikleri çelişmektedir. Petkim Genel Müdürü Kenan Yavuz basına verdiği demeçte 'Krize rağmen 240 işçi aldık' diyor. Bu doğrudur ancak eksiktir. Çünkü Petkim'in devrinden sonra yönetimin uyguladığı, baskı ve yıldırma politikaları ile 500 'e yakın arkadaşımızın bir kısmının 4C'ye bir kısmının da işten ayrılmasına veya emekli olmasına neden olmuştur. Genel Müdür bu gerçekleri söylemeyerek kamuoyunu yanıltmaktadır. Kamuoyuna söylenmeyen başka konular da var. İşveren kendi asli işi görmediği üretim dışındaki yerleri taşeron eliyle yaptırmak istemektedir. Bu uygulama ile sendikasız ve düşük ücretle işçi çalıştırmayı amaçlamaktadır. Bugün artık özel sektör olan Petkim'de gerek personel, gerekse üretim konusunda bir kargaşa yaşanmaktadır. Deneyimli işçilerin işten atılmasıyla, bu alanlar taşerona devredilmiş, buna bağlı olarak iş ve üretim kalitesi düşmüştür. Petkim taşeron işçiliğini kaldırmayacak iş kollarından en önemlilerinden biridir. Yönetim, düşük ücretli ve sendikasız işçi çalıştırmak pahasına Petkim'i riske atmaktadır"

"GERİ ADIM ATMAK YOK"
Petkim'in kamunun elinden çıkmasıyla birlikte toplu sözleşme görüşmelerini artık Kimya İşverenleri Sendikası (KİPLAS) ile yapacaklarını belirten Sendika Şube Başkanı Aydın, Petkim'de çalışan yaklaşık 2 bin 500 kişiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin 22 Aralık'dan bu yana sürdüğünü de ifade ederek, "01 Ocak 2009 ile 31 Aralık 2010 tarihleri arasını kapsayacak toplu iş sözleşmesi görüşmeleri ile ilgili olarak bugüne kadar KİPLAS ile üç kez biraraya geldik. Ekonomik ve idari anlamda taleplerimiz var. Toplu sözleşmelerde bugüne kadar kazanılmış haklarımızdan kesinlikle geri adım atmayacağız. Biliyorsunuz Petkim hala grev yasağı kapsamında olan bir işyeri. Biz toplu sözleşme görüşmelerini işverenle bitirmek istiyoruz. Yüksek Hakem Kuruluna gitmesini istemiyoruz. Amacımız iş barışı içerisinde bu işi çözmektir. İşverenin, işçiler arasında ikilik yaratacak şekilde fabrikalara imzasız duyurular gönderiyor. Biz işçiler kazanımlarımızın farkındayız ve bunu korumanın ve geliştirmenin yolunun da birlikte mücadele etmekten geçtiğini biliyoruz.

Petkim işçisi dün olduğu gibi bugün de omuz omuza ve sonuna kadar mücadele edecektir, bu kararlılığımızdan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Eğer Petkim'de barış içinde bir üretim isteniyorsa, yeni yatırımlar yapılmak isteniyorsa, Toplu İş Sözleşmesi en kısa sürede karşılıklı uzlaşı ile masada bağıtlanması gerekmektedir. Petkim işçisi, Petkim'in yaşatılması, geliştirilmesi ve iş barışının sağlanması için bütün sorumluluklarını harfiyen yerine getirecektir" diyerek sözlerini tamamladı.

Şube Başkanı'nın konuşması sık sık "İş yoksa barışta yok", "İşveren şaşırma, sabrımızı taşırma" gibi sloganlarla kesilirken, Sendika Şube Başkanı Salih Mehmet Aydın, işçilere ikinci bir emre kadar işbaşı yapmayarak işyeri kapısında oturma eylemine devam edeceklerini söyledi. Saat 11.00 sularında işveren, sendikacılara 'Gelin görüşelim' haberi göndermesi üzerine işçiler işbaşı yaptı. İşveren ile Sendika yöneticilerinin görüşmesinin devam ettiği öğrenildi.

iha
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2009 Salı 14:12:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?