27
Mayıs
2024
Pazertesi
ALİAĞA - İZMİR

Raylı sistemde güney hat

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Aliağa-Menderes Raylı Sistem Projesi’nde 226.5 milyon TL’lik harcamayla 10’u yerüstü, 1’i de yeraltı olmak üzere toplam 11 istasyon, 2 kilometre uzunluğundaki Şirinyer Tüneli ve 9 adet karayolu alt-üst geçidinin yapımını tamamladı. Alsancak-Cumaova arasındaki 22 kilometrelik ray döşeme çalışmaları da bitti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin kuzey-güney gelişme alanlarını birbirine bağlayan ve Türkiye’deki en yaygın kent içi demiryolu ulaşım ağı olan Aliağa-Menderes Raylı Sistem Projesi’ndeki Güney hattı çalışmaları tamamlandı. Etaplar halinde yapımları süren diğer inşaatların ise büyük ölçüde tamamlanma aşamasında olduğu bildirildi.

"ŞU ANA KADAR 226.5 MİLYON TL HARCANDI"

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tüm Türkiye’ye örnek olan bu büyük ulaşım yatırımında, etaplar halinde başlanılan istasyon, alt-üst geçit ve tünel inşaatları dahil olmak üzere, bugüne kadar toplam 226 milyon 522 bin 268 TL harcama yapıldı.
Büyükşehir-Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ortaklığıyla kurulan İZBAN şirketi tarafından alınan tren setleri, TCDD tarafından yapılan ancak bedeli Büyükşehir Belediyesi tarafından ödenen hat işleri, yine belediye tarafından gerçekleştirilen alt-üst geçit kamulaştırmaların bedelleri, tünel üst düzenlemeleri ile enerji temini, sinyalizasyon, asansör imalatları ve 2. etap Karşıyaka ikmal inşaatlarını da dahil edince, projenin toplam maliyeti 493 milyon 883 bin 424 TL’ye çıkacak.

"BUGÜNE KADAR YAPILANLAR"

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Aliağa-Menderes Raylı Sistem Projesi’nde bugüne kadar yürüyen merdivenli asansörlü ve aynı zamanda yaya geçidi olarak projelendirilen 10 adet yerüstü, 1 adet yer altı olmak üzere toplam 11 istasyon, 2 km. uzunluğundaki Şirinyer Tüneli ve 9 adet karayolu alt-üst geçidinin yapımını tamamladı. Alsancak-Cumaova arasındaki 22 kilometrelik ray döşeme çalışmaları da bitti.

Ayrıca Şirinyer Tüneli’nin yapılmasıyla Mehmet Akif Caddesi, Karşıyaka Tüneli’nin yapılmasıyla da Girne Caddesi ile Karşıyaka Çarşı geçişi kesintisiz ulaşıma kavuştu. Alt-üst geçitler hizmete alınarak karayolu trafiğinde büyük rahatlama sağlandı; hemzemin geçitler kaldırıldı.

"ETAP ETAP ALİAĞA-MENDERES"

Gediz Karayolu Altgeçidi ile Sarnıç Karayolu Üst geçidi tamamlandı ve hizmete alındı. Bu etap içinde yer alan Sarnıç, Semt Garajı, Esbaş, Koşu, Salhane ve Turan istasyonlarının yapımı tamamlanmak üzere.

Karşıyaka Tüneli aç kapa tünel imalatı tamamlanmak üzere. Nergis, Karşıyaka, Alaybey ve Naldöken istasyonları ikmal inşaatı ihalesi gerçekleştirildi, ihale komisyonda değerlendirme aşamasında.

Şirinyer Tüneli ve İstasyonu tamamlandı. Bu proje kapsamında Namık Kemal, Mehmet Akif Caddesi ve koşu geçitleri araç trafiğine kesintisiz olarak açıldı. Kemer İstasyonu ve Karayolu Alt Geçidi ile İnkilap İstasyonu ve Karayolu alt geçidi tamamlandı. Geçitler hizmete alındı. Egekent, Çiğli, Demirköprü, Gaziemir istasyonları ile Gaziemir Karayolu Alt Geçidi ve Adliye Karayolu Üst Geçidi tamamlandı. Geçit hizmete alındı. Atasanayi, Mavişehir, Şemikler, Bayraklı istasyonları ile Bayraklı Karayolu Alt Geçidi tamamlandı. Geçit hizmete alındı. Mevcut TCDD İstasyonlarının yenilenmesi yapım işi kapsamında; Aliağa, Biçerova, Menemen, Hatundere, Egekent 2, Ulukent ve Alsancak istasyonlarında çalışmalar sürüyor. Çiğli Depo ve Atölye Tesisleri’nin yapımları ile 2 Cumaovası İstasyonu-Depo alanı ve kısmi algeçit yapım işleri devam ediyor. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından tüneller üzerinde, halkın kullanımı için yeşil alan ve üst düzenlemesi gerçekleştirilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi, düzenleme yapacağı tünel üstü alanlar için; mülkiyet hakkına sahip olan TCCD’ye her yıl, belirlenen bir kira ödemesi yapacak.

"ALİAĞA-CUMAOVASI 86 DAKİKA SÜRECEK"

İzmir’in kuzey ve güney gelişme alanlarını birbirine bağlayan Türkiye’deki en yaygın kent içi demiryolu ağı olan Aliağa – Menderes hattı projesi ile kentin bir ucundan diğer ucuna 86 dakikada ulaşılacağı bildirildi. Proje iki ana bölümden oluşuyor. Kuzey Hattı (Aliağa-Alsancak), 57 kilometre uzunluğunda ve 21 istasyondan oluşuyor. Bu mesafenin 60 dakikada kat edilmesi öngörülüyor. Güney Hattı (Alsancak-Cumaovası) ise, 22 kilometre uzunluğunda ve 10 istasyondan oluşuyor. Mesafenin 26 dakikada kat edilmesi planlanıyor

iha
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2009 Cuma 10:56:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?