23
Mayıs
2024
Perşembe
ALİAĞA - İZMİR

Sivrisinek önlemi şimdiden alınıyor

İzmir’in Aliağa İlçe Belediyesi, sivrisinekle mücadele çalışmalarına erken başladı. Aliağa Belediyesi tarafından ilk kez larva aşamasındayken sivrisinek mücadelesi yapıldığı belirtilirken, ilaçlama çalışmalarıyla sivrisineksiz bir yaz yaşanacağı kaydediliyor.

Yıllardır Aliağa halkını canından bezdiren sivrisinek sorunu artık tarihe karışacak. Çevre ve halk sağlığına yönelik çalışmaları hızlandıran Başkan Tansu Kaya, bu yıl ilk defa Aliağa’da sineklerle larva aşamasındayken mücadeleyi başlattı. Bu kapsamda öncelikle sineklerin üremesine müsait olan dere yatakları ve sulak alanlar tespit edilip, derelerin ıslahı ve sazlık alanların kurutulması yoluna gidiliyor.

Geçtiğimiz yıl 28 Mart yerel seçimleri nedeniyle yapılamayan ilaçlama çalışmalarına, bu yıl tam zamanında başlandı. Çalışmalarda, ilaçlama sırasında halk sağlığına büyük dikkat gösterilirken, temizlenen durgun tatlı sularda larvasit, akan kirli tatlı sularda ise larvasit etkili insektisit ilaçları kullanılıyor. Çöplük, foseptik ve çöp bidonlarında da rezüdel (kalıcı) ilaçlar kullanılıyor. Sağlık Bakanlığı onaylı bütün bu ilaçların ortak özelliği ise doğaya ve insan sağlığına zarar vermeyen özellikte olması. Sıcak sisleme yöntemiyle Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Sağlık Bakanlığı’nca onaylanan ilaçlarla başlanan ilaçlama çalışmaları, önümüzdeki günlerde tüm dünya ülkeleri tarafından kullanılan ve Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) önerdiği soğuk sisleme yöntemiyle (ULV) yapılacak.

Halk sağlığını olumsuz etkileyen sineklere karşı mücadele başlatıp, sineklere savaş açan belediye, mücadelede vatandaşlardan da üzerine düşen görevleri yapmasını bekliyor. Aliağa Belediyesi ziraat mühendisi Erkan Gökçe, sivrisinekle mücadelenin zorluğuna işaret ederek, "Sezon başında ortaya çıkan bir sivrisinek, sezon sonunda 1.5 trilyon adede çıkmaktadır. Bu yüzden bilinçsiz yapılan mücadele fayda getirmez. Aksine sivrisinekler zaman içinde ilaca bağışıklık kazanabilmektedir. Sivrisinek mücadelesinde en önemli aşama, kışlama durumundaki erginlere ve larvalara karşı yapılan mücadeledir. Sivrisineklerin kışlama ve larva bırakma yerlerini tespit aşamasında bazı problemlerle karşılaşabiliyoruz. Aliağa’daki bazı binaların su ve atık su tesisatlarında, bodrum ve sığınaklarında su birikmeleri olmakta, buralarda ideal sivrisinek kışlama ve üreme yerleri oluşmaktadır. Buraların tespit edilip ilaçlanması gerekmektedir. Bu şekilde yerleri bulunan vatandaşlarımızdan, yerlerini bize bildirmelerini istiyoruz. Biz görünen yerlerde ilaçlama yapıyoruz. Bir kola şişesinde bile binlerce sinek ürediğini düşünürsek, bu gibi yerlerin tespit edilmesinde vatandaşlarımıza büyük görevler düşüyor" diye konuştu.

Aliağa’da yıllardır önlenemeyen sivrisinek sorununun, bataklık ve sazlık alanların kurutulma yoluna gidilmemesine ve zamansız yapılan mücadeleye bağlayan Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya, "Sorunu kökünden çözmek için sivrisinekle mücadelede öncelikle bataklık ve sazlık alanların kurutulmasıyla işe başladık. Aliağa’da açıkta bulunan foseptik çukuru kalmayacak. Seçim arifesine rastladığı için, geçtiğimiz yönetim sineklerle mücadele yapamamıştı. Biz ilk defa bu yıl sivrisinekle larva aşamasındayken mücadele başlattık. Biz bu çalışmaları yaparken, Aliağa halkının da büyük desteğini görüyoruz. Sivrisinek, karasinek gibi haşerelerle mücadele ederken kullandığımız ilaçların halk sağlığına zarar vermemesine özen gösteriyoruz. Amacımız, Aliağalılar’a sivrisineksiz, rahat bir yaz geçirtmek. Aliağa’da sivrisineğin kökünü kazımakta kararlıyız" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2005 Salı 16:18:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?