19
Mayıs
2024
Pazar
ALİAĞA - İZMİR

Su krizi daha da arttı

İzmir'in Aliağa İlçesi'ne bağlı Çıtak Köyünde köylülerle muhtar arasında yaşanan su polemiğinin basına yansımasının ardından, su sıkıntısının daha da arttığı iddia edildi.

Daha önce defalarca yetkili kurumlara başvurduklarını ve hiç birinden sonuç alamadıklarını söyleyen köylüler, üç mahalleden oluşan köyde sadece orta mahalle'nin susuzluk çektiğine dikkat çekerek, muhtarın bilinçli olarak bu uygulamayı yaptığını belirtti. 

Köylüler adına konuşan Adem Girgin; "Muhtar bizce bilinçli olarak bazı insanları susuz bırakıyor. Bu köyde bazı evlerde düğün veya cenazede bile su olmuyor. Çıtak köyü dağın yamacına kurulmuş bir köydür. Bu köyü üç mahalleye ayırabiliriz. Aşağı mahalle, yukarı mahalle ve orta mahalle. Bu köyde suyun hiç kesilmediği mahalle yukarı mahalledir. Aşağı mahallede de sular normal olarak olur. İşin ilginç olanı orta mahallede suyun olmaması. Üç katlı bir ev düşünün bu evin 1. ve 3. katında su var 2. katında su yok. Böyle bir şeyin olması imkansızdır. Ama bu köyde bu imkansızlık başarılmıştır" şeklinde konuştu. 

"MUHTAR BAŞLADIĞI HİÇ BİR İŞİ BİTİRMEDİ"
Muhtarın, "Ben bu köy için elimden gelen her şeyi yapıyorum. İleriyi görerek yatırımlar yapmaya gayret ediyorum" demesine de sert tepki gösteren köylüler, muhtarın 20 yılı aşkın süredir bu görvde olduğunu ancak hiçbir işi tamamlamadığı gibi keyfi bir yönetim gösterdiğini söyledi. Köylüler; "Bu muhtarın köye muhtar olduktan sonra yaptığı yatırımlara bakalım. Çıtak köyü köy konağının yapımına 1980li yıllarda başladı hala bitirilmiş değil, 1980'li yıllarda cami inşaatına başladı hala bitirilmiş değil, koca dere denen derede ıslah çalışması başlattı köylünün tarlasının yarısı da ıslah çalışmasına gitti üstelik o çalışmada yarım kaldı, köyün üzerinde ki makilik alanı çam dikmek için kazıttı oraya çam fidanlarını dikti ama şu anda orada çam yok sadece köyün görünümünün bozulmasına sebep oldu, köyde arsa yerleri ayarladı buraları köylüye vermesi gerekirken köyden ayrılalı 50-60 yıl olmuş kişilerin torunlarına sattı köyün gencine vermedi" dedi. 

Muhtarın; "Köye sulama projesi yaptım ve mahalle aralarına kadar tesisatları döşedim ama bu vatandaşlar sulama suyunu bahçelerine alacak tesisatı yaptırmayarak içme suyu ile bahçe suluyorlar. Kendi kendilerine saygı duymadıkları için de su yetersiz geliyor bazı mahalleler susuz kalıyor" şeklinde kendini savunmasına da tepki gösteren Çıtak Köyü sakinleri; "Muhtar bu kişilerin kim olduklarını gayet iyi biliyor. Bahçelerini içme suyu ile sulayan kişiler muhtara oy verenler yani muhtarın seçmenleri. Bu kişileri tespit edip haklarında yasal işlem başlatmış mı? 20 yıldır bu kişileri tespit edememiş mi? Köyde herkesin bir açığı var, su sayaçlarının hiçbirinin mührü yok hep kaçak hat çekiliyor muhtar bunların hepsini biliyor ve elinde koz olarak kullanıyor. Bizim gibi her şeyi tam olanlar da susuzluk çekiyor" şeklinde konuşarak muhtar Tevfik Yıldırım'ı çifte standart uygulamakla suçladı. Çektikleri sıkıntıları yerinde görmek isteyen herkesi köye davet eden Çıtak Köyü sakinleri, muhtarın kendini denetlemeye gelenlerden bir şekilde haberdar olduğunu ve denetlemeye gelen olduğu zaman evlerinde su aktığını da belirterek; "Merak eden herkes gelsin görsün. Böyle bir rezilliği bizden başka yaşayan yoktur. Muhtar hiçbir şeyden korkmuyor, ne Kaymakamlık, ne Valilik ne de İç İşleri bakanlığı yetkilileri bu soruna çare olamadı. Hiç mi namuslu yönetici kalmadı" diyerek yetkilileri göreve davet etti.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2008 Salı 18:13:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?