26
Mayıs
2024
Pazar
ALİAĞA - İZMİR

Trilyonluk tesis yağmura teslim

İzmir'in Aliağa ilçesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Doğal Arıtma Tesisi'nin etrafını çevreleyen taş duvarlar yoğun yağış nedeniyle çöktü.

Aliağa'nın ihtiyacını karşılayamadığı gerekçesi ile eleştiri konusu olan arıtma tesisi, aylardır atıl vaziyette bekliyordu. İZSU tarafından Aliağa'ya yapılan Doğal Arıtma Tesisi'nin ilçenin ihtiyacına cevap verecek nitelikte olmadığını söyleyen Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya, tesisin İZSU tarafından Aliağa'ya göstermelik olarak yapıldığını savunarak, çalışmayan tesise 1 Milyon TL civarında para harcanmasına büyük tepki gösterdi.

Başkan Kaya, terfi istasyonlarından basılan ve Doğal arıtma tesisinde biriken atık suların Haraççı Bahçe Mevkiindeki verimli tarım arazilerine salındığını da belirterek, "Göz göre göre çevre katliamı yapılıyor. İnsan sağlığı tehlike altında. İZSU'yu macera aramayıp, bir an önce yaptığı yanlıştan dönmesi konusunda defalarca uyardık. Ama bizi dinlemeyerek bu yanlış tesise 1 Milyon TL para gömüldü. Vatandaşın parası bir inat uğruna çar çur edildi.

Güzelhisar çayına kadar ulaşan bu kanalizasyon atığı dolaylı yönden tekrar denize karışıyor. Denizi kirletmeyelim derken hem ovayı, hem dereyi, tekrar yine denizi kirletmiş oluyorlar. Buraya Okaliptüs ağacı dikmekle arıtma sağlanamaz" dedi. Aliağa'nın büyük bir sanayi kenti olduğuna dikkat çeken Başkan Kaya, "Doğal Arıtma Tesislerinin nüfusu 2 binler civarında olan beldelerde bile çalışıp çalışmaması tartışma konusu oluyor.

Bu tesis Aliağa'ya yapılmadan önce Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyelerinden Prof. Dr Aysen Müezzinoğlu ve Prof Dr. Abdurrahman Bayram Hocalar da İZSU'yu Doğal arıtma tesislerinin yanlışlığı konusunda uyarmışlardır. Nitekim sistemin çalışmayacağı İZSU yetkililerince anlaşılmış olup, yeni bir arıtma tesisi kurma çalışmalarının başladığını öğrenmiş bulunmaktayız. Olan Aliağa'nın kaybettiği zamana olmuştur" şeklinde konuştu.

Aliağa Haraççı Bahçe Mevkii'nde bulunan tesis daha önce de bölgede tarlaları bulunan vatandaşların ovanın evsel atık deposu haline geldiği iddiası ve Güzelhisar Çayı'nda yaşanan toplu balık ölümleri nedeniyle gündeme gelmişti.

iha
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2009 Pazartesi 17:00:24
Güncelleme :5 Ocak 2009 Pazartesi 17:07:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?