25
Mayıs
2024
Cumartesi
ALİAĞA - İZMİR

Vergi rekortmenleri açıklandı

Türkiye'nin en büyük Sanayi Ticaret kentlerinden Aliağa'da Kurumlar Vergisi Rekortmenleri açıklandı.

2008 yılındaki kazançlarından doğan ve 2009 Nisan ayına kadar verilen yıllık Kurumlar Vergisi beyannamelerine göre tahakkuk ettirilen en çok vergi ödeyecek 100 mükellef açıklandı. Demir toptan Satışı yapan Sider Dış Ticaret A.Ş Aliağa Kurumlar vergisi rekortmeni olurken, 2. sırada Özkan Demir Çelik Sanayii A.Ş, üçüncü sırada ise Ege Gübre Sanayii A.Ş'yer buldu.

Aliağa Vergi Dairesi tarafından açıklanan listenin ilk 10 sırasında; Demir Çelik sektöründe faaliyet gösteren 4, Kimyevi Gübre, Akaryakıt, Gemi Söküm, İnşaat, Liman, Damper İmalat sektörlerinde 1'er, kuruluş yer aldı.

Aliağa Vergi Dairesine 2008 yılı kazançlarına ilişkin beyanname veren 653 Kurumlar Vergisi mükellefi toplam 89 milyon 266 bin 538 TL Vergiye tabi gelir matrahı beyan etti. Vergi Dairesi tarafından bu matraha 17 milyon 856 bin 924 TL vergi tahakkuk ettirildi. Bu yıl, Geçen yıla göre beyan edilen vergiye tabi gelir matrahında yüzde 19 artış oldu. Tahakkuk eden Vergide yüzde 16, ödenecek Kurumlar Vergisi'nde ise yüzde 81 artış oldu.

Aliağa'da bu yılın Kurumlar vergisi Şampiyonu Demir Toptan satısı yapan Sider Dış Ticaret A.Ş. oldu. Sider A.Ş'nin, 40 milyon 424 bin 88 TL'lik vergi matrahına 8 Milyon 84 bin 897 TL vergi tahakkuk etti. Bu tahakkuk rakamıyla Aliaga Kurumlar vergisi şampiyonu olan Sider A.Ş'yi geçen yılın rekortmeni Özkan Demir Çelik A.Ş izledi.

Aliağa Kurumlar Vergisi rekortmenleri ilk yirmide sırasıyla; Sider Dış Ticaret A.Ş, Özkan Demir Çelik A.Ş, Ege Gübre Sanayii A.Ş, Erege Metal Demir Çelik A.Ş, Yalçınkaya Petrol Ürünleri Pazarlama Dağ. A.Ş, Sözer Demir Çelik A.Ş, İDÇ Liman İşletmeleri A.Ş, Şimşekler Gıda Gemi Söküm Ltd. Şti, Site İnşaat Ltd. Şti, Arslan Damper Ltd. Şti, Liman İşletmeleri ve Nak A.Ş, Yalçınkayalar Paz. Dağ. Petrol Ür. Ltd. şti, Egehakan Ltd. Şti, Egelim Lojistik A.Ş, Men Plastik San. Tic. Ltd. Şti, Doğan Teknolojik İnşaat Ltd. şti, Saka Beton Ltd. Şti, Fatih Gemi Söküm Ltd. Şti, AS-YOL Petrol Ür. Ltd. Şti, Akbaşlar Nakliye Hafriyat Ltd. Şti yer aldı.
Aliağa Kurumlar Vergisi Rekortmenleri listesinde ilk 5'e giren Sider Dış Ticaret A.Ş, Özkan Demir Çelik A.Ş, Ege Gübre A.Ş, Erege Meral Demir çelik San. A.Ş ve Yalçınkaya Petrol Ürünleri Paz. Dağ. Şti, İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından açıklanan İzmir İli vergi rekortmenleri listesine de girmeyi başardı.

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Aliağa Kurumlar Vergisi Rekortmenleri listesinden yer alan tüm kuruluşların Aliağa Ticaret odası üyesi olduğunu belirterek, “üyelerimizin küresel krizin tüm olumsuz etkilerine karşın ticari faaliyetlerini ve kazançlarını beyan ederek vergi yükümlülüğünü yerine getirmesi Odamız açısından gurur vericidir. Birçok ekonomik ve bürokratik güçlükler içerisinde yatırım yapan, istihdam yaratan, kazancını beyan edip vergisini ödeyerek, işini dürüstçe ve özveriyle yaparak gururumuz olan kuruluşlarımızı tebrik ediyorum” Dedi.

Küresel ekonomik kriz nedeniyle Türkiye'nin zor bir dönemden geçtiğini ve Aliağa'nın da bundan olumsuz etkilendiğini söyleyen Saka; “Devletimiz, krize rağmen, tüm güçlüklere rağmen vergi ödeme sorumluluğunu üstlenen mükelleflerden topladığı vergi gelirlerini tasarruflu ve rasyonel bir şekilde değerlendirmelidir. Aliağa'nın, merkezi bütçeye katkısı çok, aldığı az. Aliağa'da yatırımların artması ve istihdam olanaklarının geliştirilmesi, çevresel ve bölgesel sorunların çözümü için bütçeden daha fazla pay almak gerekiyor. Bunun için merkezi bütçeden aldığımız payın artmasını istiyoruz” dedi.

iha
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2009 Çarşamba 17:21:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?