17
Mayıs
2024
Cuma
ÇEŞME - İZMİR

Çeşme'de orman yangını: dikkatsiz bekçi gözaltına alındı

İzmir'in turistik ilçesi Çeşme'de öğle saatlerinde başlayan orman yangını, çevrede korku dolu saatlerin yaşanmasına neden olurken, yangına kısa sürede müdahale eden Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı uçak ve helikopterler, büyük bir faciayı önledi. Yangına sebep olan bir otelin lojman bekçisi, jandarma tarafından gözaltına alındı.
Edinilen bilgiye göre, Çiftlikköy yolu üzerinde Büyük Liman'ın sol tarafındaki Tepecik mevkiinde saat 12.30'da başlayan maki yangını, turistlerin de yoğun olduğu ilçede büyük bir korkuya sebep oldu. Yangının başlaması üzerine ilk müdahale İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, bölgede konuşlandırılman orman söndürme ekipleri ve Çeşme İtfaiyesi tarafından yapıldı. Yangının Çeşme sırtlarındaki ağaçlandırma sahasına sıçraması ihtimali üzerine bölgeye Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı helikopterler ve uçaklar sevk edildi. Bölgenin denize nazır olması nedeniyle, helikopterlerin su temininde sorun yaşanmadı. Yangına kısa sürede müdahale edilirken, yangının Çeşme sırtlarında bulunan yaklaşık 15 yıllık çamlık alana sıçraması önlendi.
Söndürme çalışmalarına 5 yangın söndürme uçağı, 2 helikopter, 4 arazöz ve çok sayıda yangın söndürme işçisi müdahale etti. Makilik alanda kısa sürede müdahale edilen yangın, lodosun etkisi ile bir ara ağaçlandırma alanına sirayet etti. Ancak uçak ve helikopterlerin buraya yoğunlaşması ile yaklaşık 250 metrekarelik bir zayiatla yangının bu bölgeye kayması önlendi.
Yangın hava ve yer ekiplerinin büyük mücadelesi sonucu 16.00 sıralarında tamamen kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmalarına başlandı. Yangının söndürülmesi ile Büyük Liman çevresindeki yerleşim birimlerinin tahliyesini bekleyen Çeşmeliler de derin bir 'oh' çekti.
Öte yandan yangının çıkış sebebi üzerinde çalışan jandarma, havadan yapılan keşif çalışmaları doğrultusunda, bir otelin lojmanı yakınında yakılan ateşten çıktığı bilgisine ulaştı. İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Nedim Karakuş, yangının çöp yakılmak istenmesiyle başladığını ve yangına neden olan Çeşme'de bir otelin lojman bekçisi Nuri Acarlı'nın gözaltına alındığını açıkladı.
İzmir Orman Bölge Müdürü İsmail Üzmez, yangına klasik bir orman yangını denilemeyeceğini, çünkü ormanlık alanda meydana gelmediğini ifade ederek, "Bu yangın bizim kayıtlarımıza bile girmiş değil. Ama turistik bir merkez olan Çeşme'de olduğu için önem kazandı. Sadece 250 metrekarelik bir ağaçlandırma sahası yandı. 5-6 hektar makiliğin yandığını tahmin ediyoruz. Uçaklarımız ve helikopterlerimizin müdahalesi ile kısa sürede söndürdük. Herkese geçmiş olsun" şeklinde konuştu.
iha-izmir
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2004 Salı 18:08:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
aslan akbey IP: 193.255.48.xxx Tarih : 10.05.2005 09:10:21
yangının çıkış tarihi 2004 ün yazaylarıdır biraz eski degilmi diğer habererinizde öylemi cevap bekliyorum