22
Mayıs
2024
Çarşamba
ÇEŞME - İZMİR

EXPO 2015 İzmir 1. Uluslararası Sempozyumu

EXPO Genel Sekreteri Vicente Gonzales Loscertales, EXPO organizasyonunda "Herkes İçin Sağlık" temasını seçmesi sebebiyle Türk Hükümeti'ni ve İzmir'i kutladığını ifade ederek, "Sağlık çok evrensel bir konu, herkesi ilgilendiriyor" dedi. 

İzmir Çeşme Sheraton Otel'de düzenlenen "Herkes İçin Sağlık" konulu 1. Uluslararası Expo 2015 İzmir Sempozyumu başladı. BIE Genel Sekreteri Vicente Loscertales, Türk Hükümeti ile İzmir kentini, seçtiği sağlık temasıyla ilgili kutlayarak konuşmasına başladı. Dünya EXPO tarihinde ilk defa sağlık konusunun ele alındığına dikkat çeken Loscertales, şöyle konuştu: "Sağlık konusunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Evrensel bir konu. Bundan daha evrensel bir konu düşünemiyorum. Sağlık herşeyin başında gelir. 

Sağlık konusunu seçmelerinden ötürü Türk hükümetini ve İzmir'i kutluyorum. Expo'nun bu temayla yapılması değişik yaklaşımları içerir. Herkes tüm dünyada bu konuda bir araya geliyor. Expo 2015 İzmir'de sağlık alanında yeni açılımlar sağlayacaktır. İş birliğiyle yeni tedavi imkanlarını araştırabiliriz. UNICEF'in bebek ve çocuk ölüm oranlarına göre geleceğimiz tehdit altında. Doğu ve Batı'yı bağlayan Türkiye, kültürel, etnik bütünlüğün sembolü. İzmir'de sağlık konularının her zaman merkezi olmuş." 

Dışişleri Bakanı, Başmüzakereci ve EXPO 2015 Yönlendirme Kurulu Başkanı Ali Babacan da, EXPO'da İzmir'in rakibi Milano'ya da başarılar diledi, sağlık temasının ilk defa ele alındığına dikkat çekti. Sağlığın herkes için gerekli olduğunu ifade eden Babacan, şöyle konuştu: "Tüm bireyler mutlaka minimum sağlık düzeyine ve bilgisine sahip olmak zorunda. Hepimizin sağlığını tehdit eden ortak hastalıklar var. Sağlık hepimiz için gerekli. BM Milenyum Gelişim Hedefleri'nden biri de sağlıktır. Bu hedeflere ulaşmamız için gerekli yatırımları yapmalıyız." 

Türkiye'de sağlık sisteminin bir dönüşüm geçirdiğine işaret eden Babacan, sağlık reformunun devrimci bir reform olduğunu söyledi. Buna bağlı olarak sağlıkta hizmetin kalitesini artırdıklarını ifade eden Babacan, sağlık alanındaki katma değer vergisini de yüzde 18'den yüzde 2'ye indirdiklerini, mali önlemlerin de etkili olduğunu belirtti. 

İnsanların geleceğini tehdit eden sorunlara çözüm bulmak istediklerini belirten Bakan Babacan, şöyle konuştu: "Herkes için çok daha iyi bir gelecek hedefliyoruz. Tüm dünyada yeterli sağlık hizmetinin verilmesi, hepimizin öncelikli hedeflerinden biri. Bu sempozyumu da doğru yönde atılacak bir adım olarak düşünebiliriz. 2. sempozyum Şubat 2008'de yapılacak. Mart'ta İzmir'in ev sahibi olması kabul edilirse, birçok toplantı ve çalıştay organize etmeyi düşünüyoruz." 

Türkiye'nin aday olmasının bu projenin başkaları tarafından paylaşılamayacağı anlamına gelmediğini belirten Babacan, "Toplumun geleceği için burada çalışmalar yapılacak. Ellerimizi birleştirip herkes için sağlık kavramını dünya için başarılı hale getireceğiz" dedi. Tüm kurum ve kuruluşlar tarafından EXPO 2015 projesinin desteklendiğini anlatan Babacan, "Elimizden gelen herşeyi yapacağız. EXPO 2015'te İzmir'in başarısı sadece İzmir ve Türkiye'nin başarısı olmayacak. Sağlık temalı EXPO'nun tüm dünyayı etkileyecek sonuçları olacak. Çünkü sağlık herkese lazım" diye konuştu. Babacan, yaptığı açılış konuşmasının ardından parlamentoda yapılacak anayasa değişikliği ile ilgili yapılacak oylama nedeniyle sempozyumdan erken ayrıldı. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, İzmir'in EXPO 2015'e ev sahipliği yapmayı çok istediğini ifade ederek, marka kent olmayı hedeflediklerini belirtti. Bütün bunların EXPO 2015 ipinin göğüslenmesiyle olacağını belirten Kocaoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Kentin fotoğrafını değiştiriyor, geleceğin marka kentini oluşturuyoruz. Genç Türkiye Cumhuriyeti'nin 21. yüzyıl hamlesinde çok önemli rol oynayacağına inandığımız İzmir'in bu değişen fotoğrafında EXPO 2015'in de olmasını çok istiyoruz. Geleceğin İzmir'ini yaratma yolunda çalışmalarımız böyle bir önemli organizasyon sayesinde daha anlamlı olacak ve hız kazanacak." 

Başkan Kocaoğlu, İzmir'in Expo heyecanını derinden yaşadığını, EXPO ile bir dünya kenti olmak istediğini belirterek delegelere şöyle seslendi: "İzmir, tıpkı dev bir mıknatıs gibi sizi yeniden kendine çekecek. İzmir tiryakileri kervanına siz de katılacaksınız." Expo'nun hem İzmir hem de yakın coğrafyanın daha hızlı kalkınmasında lokomotif rolü üstleneceğini anlatan Kocaoğlu, ünlü Fransız yazar Victor Hugo'nun İzmir ile ilgili sözlerine şöyle değindi: "Victor Hugo, İzmir için 'O bir prensestir' demişti. 

'İzmir bir prensestir. Çok güzel şapkasıyla. Mutlu ilkbaharlar durmaksızın, onun çağrısına cevap verir. Ve nasıl vazodaki çiçekler, gülümseyen gün batımı gibiyse o da denizlerin arasından ışıldar." 

İzmir Valisi Cahit Kıraç da, İzmir'in EXPO hedefi için el ele verdiğini ifade ederek şöyle konuştu: "İzmir halkının coşkulu sesiyle sizlere hoşgeldiniz diyorum. İzmir'in sağlık temasını nasıl benimsediğini görecek, 150 yıldır hiçbir EXPO'da ele alınmayan temamızın orjinalliğini fark edeceksiniz. Expo 2015'de, itici gücün sağlık olduğu, bilimin ve yeniliğin insanlığın sağlığı için güdümlendiği, farklılıkların yaratıcılığının kutlandığı bir etkinliğe İzmir ev sahipliği yapmak istiyor. İzmir'in sağlık konusundaki mirası son derece zengin ve dikkat çekici. Expo 2015 İzmir'de herkesin projesi. Gelecek nesiller için bir vizyon projesi." 

Doğu Akdeniz'de ilk kez bir EXPO yapma fırsatının doğduğunu anlatan Vali Kıraç, sözlerini şöyle tamamladı: "Nüfusunun büyük çoğunluğu müslüman olan Türkiye'de gerçekleştirilecek bir Expo umut ediyoruz ki farklı din ve uygarlıkların arasındaki gerginliğin azalmasına yardımcı olacak ve dünya barışına katkıda bulunacaktır."

İHA
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2007 Salı 14:45:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?