30
Mayıs
2024
Perşembe
ÇEŞME - İZMİR

Hematolog sıkıntısı

34. Ulusal Hematoloji Kongresi, İzmir'in Çeşme ilçesinde gerçekleştirilirken Kongre Başkanı ve Türk Hematoloji Derneği Başkanı Prof.Dr. Muhit Özcan kan kanseri tedavisi konusunda önemli açıklamalarda bulundu.


Prof.Dr. Özcan, Türkiye'de kan kanseri tedavisini yapan hematoloji uzmanlarının diğer ülkelere oranla az olduğunu söyleyerek doğabilecek savaş ortamlarında zorluk yaşanacağını söyledi. Özcan, Türkiye'de şu an hematolog sayısının yetersiz olduğunu belirterek "Biz YÖK ve Sağlık Bakanlığı'na bununla ilgili açıklamalarda ve başvurularda bulunduk. Bu alanda ABD'de 6 bin 500, İngiltere ve Almanya'da binden fazla ve 5 milyon nüfuslu İrlanda'da 50 hematolog bulunmaktadır. İrlanda hematolog azlığından ağlıyor.


Bizim de İrlanda gibi ağlamamız için 750 sayısına çıkması gerekiyor. 750 hematolog uzmanının bilim üzerine çalışma ve araştırma yapması gerekiyor. Biz Türkiye'de sadece hasta tedavi ediyoruz. Araştırma yapmıyoruz. Acilen Türkiye'de hematologların artırılması gerekir."


NÜKLEER SAVAŞLARDA TEHLİKEDEYİZ
Türkiye'nin 10 yıl sonra hematolog bulamayacağını söyleyen Özcan, "Hematolog yetiştiremezsek 10 yıl sonra kan kanseri tedavisi yapacak doktor bulamayız. Hematologun bir an önce yetişmesi gerekiyor, yoksa kan kanseri tedavisini yapacak eleman olmadığı için hastalarımızı kaybedeceğiz'' dedi. Türkiye'de savaş, nükleer bir felaket ve kaza halinde ilk planda akla gelecek olan hematolog uzmanları olacağını anlatan Özcan, "Eğer kısa sürede hematolog uzmanı yetiştirilemezse nükleer felaketlerde büyük sıkıntı yaşanır" ifadelerini kullandı.


Prof.Dr. Özcan, Türkiye'de yeterli sayıda kemik iliği nakli yapılamadığını belirterek şöyle konuştu: ''Yılda 4 bin olması gereken kemik iliği nakli ancak 800 kişiye yapılabiliyor. Demek ki yılda en az 3 binden fazla ölümcül hasta tedavi seçeneğinden mahrum kalıyor.''


Nakillerin yurt dışında 40, Türkiye'de ise 30 yıldır başarıyla yapıldığını belirten Özcan, Türkiye'de nakil merkezi sayısının az olmasına rağmen dünya standartlarında hizmet verildiğini bildirdi. Nakil merkezlerindeki hekim, hemşire ve diğer sağlık personelinin performansın çok üstünde hizmet verdiğini dile getiren Özcan, özverili çalışmalara rağmen Türkiye'de yeterli sayıda kemik iliği nakli yapılamadığını söyledi. Özcan, yılda yaklaşık 4 bin olması gereken kemik iliği naklinin ancak 800 kişiye
yapılabildiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: "2006'ta toplam 803 kişiye nakil yapılabildi. Demek ki yılda en az 3 binden fazla ölümcül hasta tedavi seçeneğinden mahrum kalıyor.''


Türkiye'de bir hastanın yaklaşık bir yıl kemik iliği nakli için sıra beklediğini belirten Özcan, naklin Türkiye'de 50 bin, ABD'de 300 bin dolara, Avrupa'da ise 150 bin Avro'ya malolduğunu söyledi.


ULUSAL KEMİK İLİĞİ BANKASI KURULMALI
Prof.Dr. Özcan, kemik iliği nakillerinde vericilerin çoğunluğunun akraba dışı kişiler olduğu ve bunların çoğunun yurt dışından temin edildiğini söyledi.
Türkiye'de ''Ulusal Kemik İliği Bankası'' kurulması yönünde olumlu adımlar atıldığını anlatan Özcan, Türkiye'de kemik iliği verici sayısının 10 binden fazla olmadığını ifade etti. Özcan, bu sistemin hayata geçmesi durumunda 500 binlere çıkabileceğini bildirdi. Kongrede konuşan Prof.Dr. Mutlu Arat da Türkiye'de kök hücre naklinin yapılmamasının ölümlere yol açtığı düşüncesinin yanlış olduğunu söyledi. Türkiye'de kök hücre nakli konusunda yapılmadığı için hastanın kaybedildiği konusunda yorumlar olduğunu anlatan Arat, şöyle konuştu: "Nakil pahalı ve riskli işlem. Nakil yapmak hastalığı iyileştirmek anlamına gelmez. Nakil sırasında ve sonrasında da kaybetme riski vardır."

Özcan, Türkiye'de nakillerin diğer ülkelere göre daha başarılı olduğunu ve Türklerin artık nakil için yurt dışını seçmediğini açıkladı.

iha
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2008 Perşembe 12:22:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?