19
Mayıs
2024
Pazar
FOÇA - İZMİR

Foça'da kabus bitti

İzmir'in Foça ilçesinin Yeni Foça mahallesinde dün sabah saatlerinde başlayan ve 8.5 saat sonra kontrol altına alınan orman yangınından geriye kullanılmayan evler ve yanmış ağaçlar kaldı.

Yangın sırasında evlerinden çıkartılan yazlıkçılar evlerine tekrar geri dönerken, Foça'da hayat normale dönmeye başladı. Dün 7. Jandarma Er Eğitim Alay Komutanlığı Eğitim Sahasında bulunan otluk alanda başlayan ve şiddetli rüzgarın sürekli yön değiştirmesiyle büyüyen yangında toplam 160 hektar zeytinlik, makilik ve ormanlık alan yanarak kül oldu. Yangının bölgede bulunan evlere sıçrama ihtimaline karşı boşaltılan 500 konut sahibi evlerine geri döndü. Yangının ardından hasar tespit çalışmaları başlarken, vatandaşlar yangında canlarını zor kurtardıklarını, yangının çıkış sebebinin bir an önce tesbit edilip varsa sorumlular hakkında işlem yapılmasını istediler. Yangının ilk çıkış saatinde evlerinde olan ve bir çoğunluğu kahvaltı masasında olan konut sakinleri, yangının çok kısa sürede kendi bulundukları bölüme ulaştığını belirttiler.

Yangında üç katlı evinin 3. katı yanarak kullanılmaz hale gelen 65 yaşındaki Ayten Yıldız, yangında kendisine bir şey olmadığı için dua ederek; "Yangın sırasında çamaşır asıyordum. Bir anda alevlerin bana doğru geldiğini gördüm, bu sırada polisler beni zorla dışarı çıkardı. Eşyalarım gözümün önünde yandı. Yangın bittikten sonra eve girdim ve evemen kullanılmaz hale geldiğini gördüm" şeklinde konuştu.

"BİZ DE HATALIYIZ"
Yıllardır Foça'da ikamet ettiğini ve evinin yanmasını son anda önlediğini Yıldıran Ak isimli vatandaş; "Suçu birazda kendimizde aramalıyız. Yangının evlere bu kadar yaklaşmasında rüzgarın olduğu kadar bizim de etkimiz var. Herkes evinin yanındaki otları temizlese yerleşim yerleri bu kadar tehdit altında kalmazdı" dedi.

25 yıldır Foça'da ikamet ettiğini belirten Mefaret Harputlu ise; "Yangın başladığında kahvaltı yapıyorduk. Uçakları gördük ve ilaçlama yapıldığını düşündük ancak sonra bunun normal olmadığını fark ettik. Eşim dışarı çıktı ve yangın olduğunu söyledi. Alevler büyüyerek üstümüze geliyordu. Evlerimizi terk edip sahil kısmına indik. 25 yılda ilk kez böyle bir yangın gördüm. Çok korktuk" şeklinde konuştu.

Foça Belediye Meclis Üyesi ve Belediye Başkan Yardımcısı Osman Yurtseven ise yaptığı açıklamada, oldukça zor anlar yaşadıklarını ve böylesi bir olayı en az hasarla atlattıkları için dua ettiklerini belirtti.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da yangın alanına gelerek, incelemelerde bulundu ve yetkililerden bilgi aldı.

iha
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2009 Salı 18:53:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?