20
Mayıs
2024
Pazertesi
FOÇA - İZMİR

İzmir için 7 büyüklüğünde deprem uyarısı

Jeofizik Kurumu Onursal Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, cumartesi sabahı İzmir’in Menemen ilçesinde meydana gelen 4.2 büyüklüğündeki depremin, Foça-Karaburun-Midilli üçgeninde biriken gerginliğin belirtisi olduğunu belirterek, gerginliğin bu bölgede 7 büyüklüğünde yıkıcı bir depremle sonuçlanacağını ileri sürdü. 

Prof. Dr. Ercan, yaptığı yazılı açıklamada, Menemen ilçesinde meydana gelen 4.2 büyüklüğündeki depremin "depremcik ile deprem" sınırı arasındaki en küçük deprem olduğunu belirtti. 

Ege kıyı kuşağıyla Ege Denizi’nde oluşan depremlerin, yaşlı kuzey-güney ile genç doğu-batı doğrultusundaki kırıklar boyunca oluştuğunu ve Ege Bölgesi yapıları için yıkımın başladığı eşik değerin 5.7 ile 6.2 olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ercan, bölgedeki yaşlı kırıkların 6’dan küçük, küçük-orta boy depremler; doğu-batı doğrultulu genç kırıkların ise 7.2 büyüklüğüne kadar depremler üretebilme gücünde olduğunu kaydetti. 

Prof. Dr. Ercan, Menemen’de bugün meydana gelen depremin, yer kabuğunun yaklaşık 7 kilometre derinliğinde, granit katmanı içinde oluştuğunu ve 27 kilometre yer kabuğu kalınlığına sahip bulunan merkez noktası dikkate
alındığında depremin "mercalli yıkım gücü"nün 5 olduğunu belirtti. 

Menemen dolayındaki konut niteliğinin böyle bir depremden etkilenmeyeceğine, ancak, aynı depremin 55 kilometre uzaklıktaki İzmir merkezde "gevşek, sulu katmanlar üzerinde oturan Karşıyaka, Çiğli, Bostanlı, Alaybey, Alsancak, Konak, Bornova ovasında "ürpertici düzeyde" hissedildiğine dikkati çeken Prof. Dr. Ercan, şunları kaydetti:
"Uzaydan yapılan GPS ölçümleri, Menemen-Foça yarım adasının güney-batıya doğru hızlı biçimde sürüklenişi, yaklaşık 7 büyüklüğünde, Foça-Karaburun-Midilli üçgeninde yıkıcı bir depremle sonuçlanacaktır. 

Son haftalarda Midilli güneyinde sıkça oluşan ve bugün saat 07.11’de Menemen’de meydana gelen 4.2 lik deprem, burada biriken gerginliğin bir belirtisidir. Üçgen içinde oluşacak yaklaşık 7 büyüklüğündeki deprem, İzmir içinde yaklaşık 6 büyüklüğünde duyumsanacaktır." İzmir’in deprem çekincesi en yüksek yerlerinin Kadifekale, Tepecik, Bornova Ovası, Bayraklı, Alsancak, Basmane, Konak, Güzelbahçe, Urla, Seferhisar, Alaybey, Karşıyaka, Bostanlı, Mavişehir, Çiğli ve Menemen olduğunu belirten Prof. Dr. Ercan, kentin sağlam zemine sahip dağlık bölgelerinde, toplu konut yapımına hız verilmesi gerektiğini ifade etti.

Milliyet
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2008 Pazartesi 15:36:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?