26
Mayıs
2024
Pazar
FOÇA - İZMİR

Termik santral istemiyoruz!

Termik Santrallere karşı verdiği mücadele ile bilinen Bakırçay Çevre Platformu üyeleri Foça’nın Yeni Foça mahallesinde bir araya geldi.

Bugüne dek yaptıkları mücadele ve gelinen süreç ile ilgili basın mensuplarına platform adına açıklama yapan yazar Hüseyin Yurttaş bölgedeki hava, toprak, su ve deniz kirliliğine ve 1990 yılında Termik Santral kurulamayacağına yönelik ÇED raporu olmasına karşın bölgede hala kurulmak istenen termik Santraller olduğuna dikkat çekerek mücadelenin devam edeceğini vurguladı. Açılan dava sonucu ENKA şirketine verilen lisansın iptal edildiği de hatırlatan Yurttaş, İzmir Demir Çelik Fabrikası’nın aldığı lisansın iptali içinde birçok kişi ve kuruluşun başvuruda bulunduğu açıkladı.

Yeni Foça Mercan Restoran’da yapılan CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol, Aliağa Belediye Başkanı Ömer Turgut Oğuz, Foça Belediye Başkan Yardımcısı Osman Yurtseven, Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi Başkanı Salih Mehmet Aydın, Platformun Dönem Sözcüsü Yakup Öztürk, CHP Aliağa İlçe Sekreteri Yücel Laçinel, İl Genel Meclis Başkanı Serdar Değirmenci, İl Genel Meclis Üyeleri Özer Örnek, Vedat Aksoy ve bölgedeki köy muhtarlarının katıldığı toplantıda Yazar Hüseyin Yurttaş yaptığı açıklamada ; “Bilindiği gibi bölgede başta ENKA Şirketi olmak üzere birkaç tane termik santral kurma girişimi mevcuttur. Bu bölgede hava, toprak, yer altı suları ve deniz yeteri kadar kirlenmiştir. Kirlilik düzeyinin yeni bir santralın yükünü taşımayacağı 1990 yılında verilen ÇED raporlarıyla saptanmış iken, çevreyi yok edecek girişimlerdeki ısrarı anlamak mümkün değildir. İzmir Milletvekili Kemal Anadol tarafından ENKA’ya verilen lisansın iptali için Danıştay’a açtığı dava 7 Mayıs 2009’da sonuçlanmış Danıştay Dava Daireleri Kurulu adı geçen şirketin lisansını iptal etmiştir” dedi.

ENKA şirketine verilen lisansın iptaline karşın bu kez de İzmir Demir Çelik Fabrikası’nın (İZDEMİR) termik santral için lisans aldığı ortaya çıktığını ve bu lisansın iptali için de birçok kişi ve kuruluşun girişimlerde bulunduğunu hatırlatan Yurttaş; “Biz, Bakırçay Çevre Platformu olarak, yöremizde ve İzmir’de yaşayan insanların yaşamını olumsuz etkileyecek kömürle çalışan termik santrallerin yapılmasına karşıyız ve bu yoldaki toplumsal ve hukuksal mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.. Bunun yanında, yöreyi her gün, her saat kirleten demir çelik fabrikaları ve öteki sanayi kuruluşlarının başta filtre sistemlerinin çalıştırılması olmak üzere, alınacak önlemlerle çevreyle barışık kuruluşlara dönüştürülmesi yolunda da yoğun çaba harcayacağımızı ve bu konuda da her türlü toplumsal, idari ve hukuki yola başvuracağımızı belirtmek isteriz” dedi.

Bakırçay Çevre Platformu’nun sağlıklı sanayiye asla karşı olmadığı belirten Yazar Yurttaş, insanların sağlıklı ve temiz bir yaşama haklarını sonuna kadar savunacaklarını belirterek; “Karşımıza aldığımız, çevreyi kirleten, sağlıksız bir çevre yaratan kuruluşlardır. Çevresel sorunlara karşı duyarlı ve yasal sınırları zorlamayan, kirlilik yaratmaktan uzak kuruluşlarla bir sorunumuz olamaz. Hatta biz bölgemize ve ülkemize ekonomik katkısı olacak, çevreye duyarlı, sağlıklı sanayileşmeden yanayız. Yangından mal kaçırır gibi yapılmak istenen Aliağa Çevre Durum Tespiti ve Taşıma Kapasitesi ara raporunu değerlendirme toplantısında ortaya çıkan durum bizi endişelendirmiştir.Bu toplantıda devleti temsil eden ‘genel müdür’ düzeyindeki kişi ile fabrika sahiplerinin gerekli masrafları karşılaması yoluyla raporu hazırlayan bilim adamlarının, yöredeki kirliliği, yolları süpürerek dahi çözülebilecek hafif bir sorunmuş gibi gösterme çabası içinde olmaları, idare ile bilim adına konuşan bu kişilerin, kirletici sanayi kuruluşları lehine sonuç çıkarma girişimlerinin bir kanıtı olmuştur” şeklinde konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2009 Perşembe 16:39:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?