18
Mayıs
2024
Cumartesi
KONAK - İZMİR
Belediye Sayfaları

Halkın kafasını karıştırmak istiyorlar

ANAYASA MAHKEMESİ’NE KİŞİSEL BAŞVURU

Referandumda anayasa değişikliği paketi için “Evet” çıkması durumunda Türkiye’nin önünün açılacağını belirten AK Parti İzmir Milletvekili Tuğrul Yemişçi, bu değişikliğin millet için millet adına yapıldığını ifade ederek; “Bazı partiler ısrarla halkın gözünden bir şeyleri kaçırmaya çalışıyor. Halkın kafasını karıştırmak istiyor” dedi.

Yeni anayasa değişikliliği ile ileri dönük demokratik birçok gelişmenin olacağına dikkat çeken İzmir Milletvekili Yemişçi, yargının kuşatılmadığı eleştirilerinin doğruyu yansıtmadığını aksine yargının daha bağımsız ve işler hale getirilmeye çalışıldığını söyledi. Tuğrul Yemişçi konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Diğerleri anayasa değişikliğine şu benzetmeyi yapıyorlar: ‘Bu maddeler içinde 2 zehir var. Diğer 24 maddeye kast ederek 2 zehirli maddeyi çikolata ve bal ile kaplamışlar’ deniyor. Ama kimse bu iki maddenin içeriğine girmiyor. İlk zehir dedikleri maddeye baktığımızda Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’nun yapısına dair değişiklikler var. HSYK şuan 7 üyeye sahip. Değişiklik ile 22 kişilik bir yapıya sahip olacak. Bu 22 kişilik üyeler farklı kurumlardan seçilerek buraya gelecek. Yani HSYK daha demokratik bir yapıya kavuşacak. Adalet Bakanlığı Müsteşarı olmadan da toplanabilecekler. Diğer zehirli madde ise Anayasa Mahkemesi yapısına ilişkin değişikliler. Anayasa Mahkemesi’ne ömür boyu üyeliği kaldırdık. Üye sayısını artırdık. Türkiye’de mahkemelerden kişi sonuç alamadığında nasıl insan haklarına başvuru yapıyorsa onun yerine artık Anayasa Mahkemesi’ne kişisel başvuru olanağının getirdik. Biz yargıyı kuşatmıyoruz tam tersine yargıya işlerlik kazandırırken daha demokratik bir yapıya kavuşması için çalışıyoruz” dedi.

AK Parti İzmir Milletvekili Tuğrul Yemişçi Konak İlçesi’nde muhtarlar ile bir araya gelerek anayasa değişikliği paketi ile ilgili maddelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Muhalefet partilerinin milletin kafasının karıştırıldığını ve asıl konunun saptırılmaya çalışıldığını dile getiren İzmir Milletvekili Yemişçi; “12 Eylül referandumunda ‘Evet’ çıkması durumunda ne hükümetimizin ne de milletvekillerinin yeri değişecek. Biz kimseye evet ve hayır baskısı yapmıyoruz. Evet olduğu kadar hayır oyunu da saygılıyız. Fakat bazı partiler ısrarla halkın gözünden bir şeyleri kaçırmaya çalışıyor. CHP dağıttığı broşürlere özellikle aldım ve göz gezdirdim. Fakat anayasa değişikliği maddelerini içeren bir bilgi yok. Her parti kendi menfaatleri doğrultusunda açıklamalar yapıyor. Biri fındık var mı diyor. Diğeri iş ve aş mı diyor. Hatta içinde Kürt var mı diye soran bile var. Bizde bunu açıklamaya çalışıyoruz. Bu bir anayasadır. Bunun içinde onların bahsettiği maddeler direkt olarak bulunmaz. Ancak adı üstünde anayasa olduğu için doğurgandır. Bu anayasa paketi halkımızın ihtiyacı olan yasalar için zemin hazırlayacaktır. Ülkenin önünü açtığını düşünüyorsanız okuyacaksınız evet diyeceksiniz. Biz anayasa ile milletimizin haklarının herkesten yüce olduğunu göstermek istedik” diye konuştu.

HEMŞERİ DERNEKLERİNİ ZİYARET ETTİ

Konak gezisine Konak İlçe Başkanı Latif Özkan ve İlçe Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte devam eden Yemişçi, Rizeliler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğini ziyaret etti. Anayasa değişikliğini paketini Rizelilere anlatan Yemişçi; “ 82 anayasası bize dar gelmektedir. Her parti bugüne kadar 82 anayasasını değiştirmeye çalışmıştır. Fakat kimse bu köklü değişikliklere gidememiştir. Bu yüzden halkımız maddeleri okuyup inceleyip iyi tahlil etmesi gerekmektedir” dedi.

ANAYASA MAHKEMESİ’NE KİŞİSEL BAŞVURU
İHA
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2010 Perşembe 10:04:00
Güncelleme :2 Eylül 2010 Perşembe 10:17:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?