19
Mayıs
2024
Pazar
KONAK - İZMİR
Belediye Sayfaları

Kemeraltı Envanteri kitap oldu

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İZTO Kamuoyu Araştırma Ofisi tarafından hazırlanan 'Kemeraltı Envanteri'nin kitap olarak yayınladıklarını belirterek, "Bu kitap kentimizin gözbebeği olan Kemeraltı Çarşısı'nın sorunlarının çözümü için düşünen ve çalışan herkes için en önemli referans kaynağı olacaktır" dedi.

400 yıllık geçmişi ile dünyanın yaşayan en eski çarşılarından birisi olan Kemeraltı Çarşısı'nın yüzyıllar boyunca İzmir'de alışveriş deyince akla gelen ilk merkezlerden birisi olduğunu ifade eden Demirtaş, bugünde tarihi çarşının kentin en önemli alışveriş merkezlerinden birisi olduğunu söyledi.

Kemeraltı Çarşısı'nın kendine has özellikleri, farklı yapıları, mekânları ve silueti ile geçmişle kurduğu güçlü bağ sayesinde kentin belleğinde önemli bir yer tuttuğuna da dikkat çeken Demirtaş, şöyle konuştu, "Bu özellikleri ve taşıdığı potansiyeli sayesinde kentimiz için belirlediğimiz "Güzel İzmir'i bir Dünya Kenti Yaparak" marka kent oluşturma vizyonumuzda Kemeraltı'nın kuşkusuz çok önemli bir yeri var. Dünya üzerindeki marka kentlere baktığımız zaman öne çıkan ünlü ve tarihi alışveriş mekanları olduğunu görüyoruz. New York'ta 5. Cadde, Paris'te Şanzelize buna en güzel örnekler. Dünyanın en eski çarşılarından olan Kemeraltı'nın böyle olmaması için hiçbir neden yok"

BİLGİ EKSİKLİĞİ ORTADAN KALKACAK
Büyük potansiyeline karşın Kemeraltı Çarşısı'nın çok ciddi sorunları olduğunu da kaydeden Demirtaş, "Odamızın yanı sıra birçok kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütü de çeşitli proje ve etkinliklerle Kemeraltı'nın canlanması için çalışmalar yürüttük, yürütüyoruz. Ancak bu projeler yapılırken elimizin altında bilimsel hiçbir veri bulunmuyordu ve bu çözüm önerilerinin sağlıklı olmamasında önemli bir etkendi. Bu eksikliği gidermek için Odamız Kamuoyu Araştırma Ofisi "Kemeraltı Envanter" çalışmasını hazırladı. Kemeraltı'ndaki 12 bin 432 ofis, işyeri, mağaza gibi yapı birimine ulaşarak hazırlanan araştırma bu eksikliği ortadan kaldıracak" dedi.

Bugün Kemeraltı'ndaki mekansal birimlerin yüzde 45,1'inin ticari, yüzde 18,2'sinin hizmet faaliyetleri için ofis, yüzde 8,5'inin ise depo olarak kullanıldığını ifade eden Demirtaş, "Kemeraltı'nı canlandırmak için çalışıyoruz çabalıyoruz ancak mekansal birimlerin yüzde 22,7'si boş. Dörtte biri boş olan çarşıda kiralanan dükkan sayısı bu kadar azken ve bu mekanlara fonksiyon kazandırmadan tarihi çarşımızı canlandırmamız mümkün değil" dedi. Çalışma kapsamında 9300 kişi ile yüz yüze görüşülerek anket yapıldığını ifade eden Demirtaş, Kemeraltı'nda faaliyet gösteren kişilerin yarısına yakınının İzmirli olduğunu, işyeri sahiplerinin yüzde 74,4'ü en az 21 yıldır İzmir'de yaşadığını belirtti.

İŞPORTA, ÇIĞIRTKANLAR VE ALTYAPI
İşyerlerinin neredeyse tamamına yakınının, yüzde 95,5'inin yıllardır aynı sektörde faaliyet gösterdiğini ve bunun da çarşıdaki devamlılığın örneği olduğunu vurgulayan Demirtaş, Kemeraltı esnafının ilk 3 sorununu "işportacılar, çığırtkanlar ve altyapı sorunları" olarak sıraladığını söyledi.

Demirtaş, "Kemeraltı'nda yapılması gereken ilk değişiklik" sorusuna verilen birinci yanıt açık ara ile "İşporta ve çığırtkan engellenmeli". Denetimsizlik bu sorunların kaynağı olarak görülüyor. Ama işyeri sahiplerinin yüzde 13,7'si sokakta sergilerinin bulunduğunu söylüyor ve bunların çoğu Anafartalar Caddesi üzerinde. İzmir'de Kemeraltı için çaba gösteren tüm kurum kuruluşlar işportadan şikayet ediyoruz. İşin ilginci esnafta bundan şikayet ediyor ama veriler gösteriyor ki işportanın bir kaynağı da işyeri sahipleri. Demek ki işportayı çözmek için işyerleri sahipleri ile birlikte çözüm üretilmesi gerekiyor" diye konuştu.

ESKİSİ GİBİ OLSUN
İşyerlerinin fark edilmemesi, işyerlerinin küçük olması ve güvenlik gibi sorunların da dikkat çekici oranlarda yüksek olduğunu kaydeden Demirtaş, "Kemeraltı'nda faaliyet gösteren işyerlerinin yüzde 79,1'i iş koluyla ilgili bir dernek ya da odaya üyedir. Kemeraltı'yla ilgili plan ve tasarılardan haberdar olma oranları düşük olmasına karşın, bu plan ve projelere katılım isteğinin, özellikle de kendi görüşlerine uygun ve yararına inandıkları projeler söz konusu olduğunda ve sorunların çözümüne aktif katılımın yüksek olacağı beklenebilir" dedi.

İşyeri sahipleri gelecekte daha güvenli, daha düzenli, özel ve tarihi bir yer haline gelmiş, daha temiz bir Kemeraltı isterken, "Eskiden olduğu gibi" dediklerine dikkat çeken Demirtaş, tüm olumsuzluklara karşın işyeri sahiplerinin yüzde 86.9'unun gelecekte de Kemeraltı'nda olmak istemelerinin çarşının geleceği açısından ümit verici olduğunu söyledi. Demirtaş, şöyle konuştu, "Görüleceği üzere tüm kurum ve kuruluşların yanı sıra esnafların da olduğu bir yapı oluşturup ortak çözümler üretmek ve tarihi çarşı içinde otokontrol mekanizmalarını oluşturmak zorundayız. Bir yönetim modeli oluşturarak, tüm paydaşların etkin katılımını sağlamalıyız. Kemeraltı için hazırlanan koruma amaçlı imar planlarına da uygun olarak altyapı sorunlarını acilen gidermeli; vatandaşların binalarını restore edebilmesi yönünde kolaylıklar yapılmalı ve mülk sahiplerini doğru yönlendirmeliyiz.

Kemeraltı'ndaki atıl ve çok sayıdaki boş mekân değerlendiremez isek çarşıyı canlandırmamız pek mümkün gözükmüyor. Bu mekânları ticaret, kültür ve turizm amaçlı olarak değerlendirebiliriz. Endüstriyel olmayan ve geleneğe dayalı üretim kollarını (kuyumculuk, cam işleme, hediyelik eşya üretimi vb emek yoğun işler) bu mekânlara yerleştirilebilir, ziyaretçilerin üretimi izlemesine ve tanımasına imkan verebiliriz. Alışverişin yanı sıra kültür ve eğlenceyi bir arada sunmamız gerekiyor.
Kemeraltı ile ilgili bugüne kadar yapılmış olan en detaylı envanter çalışmasını, 'Kemeraltı' adıyla bir kitap olarak yayınladık. Kitabımızın ilgili tüm kurum, kuruluş, sivil toplum örgütü ve üniversitelere dağıtımını yapıyoruz. Tarihi Çarşıdan fayda sağlayan tüm kurumların ilk kez ortaya konan bu bilimsel verileri incelemelerinden büyük yarar sağlayacaklarına ve geleceğe yönelik tüm fikir, proje ve yapılanmaların mevcut gerçekler üzerine oluşturulması gerektiğine inanıyoruz"

iha
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2009 Salı 13:15:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?