19
Mayıs
2024
Pazar
KONAK - İZMİR
Belediye Sayfaları

Konak: 'Çalıkuşu' nun evi ortaya çıktı

Güntekin’in 1920’li yıllarda yaz aylarında gelip misafir olarak kaldığı evin çevresi parka, kendisi ise kültürevi ya da müzeye dönüştürülecek.

Konak Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, bugün başlattığı çalışmayla Güntekin’in yaşadığı evin çevresinde bulunan 7 binanın yıkımını gerçekleştirdi. Yıkım çalışmalarına Konak Belediye Başkanı A. Muzaffer Tunçağ start verirken, "Bu çevredeki muhtar ve vatandaşların talepleri doğrultusunda inceleme yapılınca, bu güzel alan çıktı. Bir sürpriz oldu, Reşat Nuri Güntekin’in yaşadığı evi bulduk ve aldık. Şimdi onu da belediye hizmet alanı olarak değerlendireceğiz. Böylece, bize, bölgeye hem bir kültür merkezi hem de yaya yollarıyla, spor alanlarıyla güzel bir rekreasyon alanı çıkacak. Bozyaka’ya bir güzellik, ferahlık getirecek. Bizim böyle güzelliklere ihtiyacımız var. Reşat Nuri Güntekin’in yaşadığı, eserlerini yazdığı binayı da korumuş olacağız. Bütün dünyada böyle ünlülerin, önemli kişilerin yaşadığı mekanlar büyük çekim alanı oluyor" dedi.

7 binanın yıkılması ile yaklaşık 10 dönümlük bir park alanının kazanılacağını, bu alanın Kilimcitepe Parkı ile bütünleştirilerek 13 dönümlük park haline getirileceğini belirten Başkan Tunçağ, 2005 yılının Mayıs ayına kadar tamamlanması hedeflenen parkta yürüyüş yolları, çocuk oyun alanları, oturma grupları, mini basketbol ve futbol sahaları, bitki örtüsü bulunacağını açıkladı.

Reşat Nuri Güntekin’in yaz aylarında gelerek misafir kaldığı, "Çalıkuşu" romanını yazmaya başlamasına ilham kaynağı olan evin yaşayan sahiplerinden Mehmet Rıfat Kilimtepe (72) ise, "Biz küçükken buraya yazları gelirmiş. Buruya geliyor, bir hafta ya da 10 gün geçiriyor, misafir olarak kalıyordu. Bizden önce de Yunanlılar kalmıştı bu evde" diye konuştu.
Cumhuriyet dönemi romanı ve edebiyatının önemli isimlerinden Reşat Nuri Güntekin (1889-1956), "Çalıkuşu" isimli romanını İzmir’in Konak İlçesi’nde Bozyaka semtindeki bir süre önce yaptırılan Kilimcitepe Parkı arkasında bulunan 1922 yılında 12 nolu evde kaleme almaya başlamıştı. Yaz aylarında, o zaman yazlık mekan ve mesire alanı olarak kullanılan Bozyaka’daki bu evde 10-15 günlük sürelerle misafir olarak kalan Güntekin, buradan aldığı ilhamla yazdığı "Çalıkuşu" romanını gelecek kuşaklara bırakmıştı. Güntekin’in altında oturduğu evin bahçesindeki ağacın ise, 8-10 yıl kadar önce kuruduğu; kesilmeyerek öylece bırakıldığı öğrenildi.

konak
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2004 Çarşamba 14:27:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?