23
Mayıs
2024
Perşembe
KONAK - İZMİR
Belediye Sayfaları

Konak Köprülü Kavşağı 4 milyon dolara tamamlanacak

İzmir'de Mustafa Kemal Sahil Bulvarı ile Alsancak yönünden gelen trafiğin kesintisiz olarak Varyant'a bağlantısı ve Varyant yönünden gelen trafiğin kesintisiz olarak Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'na bağlantısıyla trafiğin Konak bölgesinde kesintiye uğramadan akışını sağlayacak olan Konak Köprülü Kavşağı, 6 yıl aradan sonra kaldığı yerden başladı.

Kavşak inşaatını yeniden başlatmak üzere gelen Bayındırlık Bakanlığı Müsteşarı Sabri Erbakan, "6 senelik sorun bitti. Şimdi iş zamanı" dedi. Konak Köprülü Kavşağı inşaatının yeniden başlaması nedeniyle bugün sade bir tören düzenlendi. Törene Bayındırlık Bakanlığı Müsteşarı Sabri Erbakan, Karayolları 2. Bölge Müdürü Erol Altun ile Karayolları ve Bayındır İnşaat yetkilileri katıldı.

İnşaatın 6 sene önce durduğunu hatırlatan Müsteşar Erbakan, burada yaptığı konuşmada, "İnşallah 2006 yılının Haziran ayına kadar tamamlanacak. İzmir'e yakışan zarif bir eserdir. Örneği sadece yurt dışında vardır. Biz en güzelini seçtik, yapıyoruz. Devreye girdiği zaman bu bölgedeki trafiği rahatlatacak. Bugüne kadar 12 milyon dolar para harcamıştık. 4 milyon dolar daha harcanıp bitirilecek. Ayrıca bu köprülü kavşağı Boğaz Köprüleri gibi aydınlatacağız ve çevre düzenlemesi olacak" diye konuştu.

Kavşağın en kısa sürede bitirileceğini belirten Erbakan, biraz geciktiğini, bunda Koruma Kurulu'nun da bunda etkisinin olduğunu, Türkiye'de önü kapanan değil önü kapatılan projeler olduğunu öne sürdü. Bornova Topçu Tugayı önündeki Köprülü Kavşağı ise Ağustos ayında bitirileceğini kaydeden Erbakan, "İzmir Çevre Yolu'nun ödenek sorunu ile ilgili bu hafta içinde Devlet Planlama Teşkilatı ve Hazine Müsteşarlarımız ile benimde katılacağım bir toplantı yapacağız. Öyle tahmin ediyorum ki, İzmir Çevre Yolu için ödenek sağlayacağız. Aşağı yukarı 75 milyon dolar bir ödeneğe ihtiyacımız var. Sayın Başbakan'da Seferihisar Bölünmüş Yolu açılışında bu yol için söz vermişti" dedi.

"KORDON YOLU İÇİN DE ZARİF BİR PROJE"

Müsteşar Sabri Erbakan, Kordon Yolu ile ilgili de çok zarif bir proje hazırlamakta olduklarını, bu konudaki çalışmaların devam ettiğini, Konak Köprülü Kavşağı sorununu çözdükleri gibi o sorunu da çözeceklerini, bu şekilde yolun bütünlüğünün sağlanacağını ifade etti.

Bölünmüş yol çalışmalarının hızla devam ettiğini, her yerin şantiyeye döndüğünü, Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanında 420 kilometre bölünmüş yolun tamamlandığını, bu yılın sonuna kadar 200 kilometre daha yapılacağını anlatan Erbakan, bunun yanında yol yenileme çalışmalarının devam ettiğini, Türkiye'deki yolların bu kadar eskimesinin nedeninin ise taşımacılığın yüzde 95'inin karayoluyla yapılmasından kaynaklandığının altını çizdi. İzmir'in söylenilenlerin aksine kent kimliğinin olmadığını, yeni ortaya çıkartılacak eserlerle bu kimliğin oluşabileceğini, kendisinin de bir İzmirli olduğunu vurgulayan Erbakan, ancak İzmirliler'in kentine yapılmak istenen eserlere karşı duyarsız olduğunu söyledi.

 Basın mensuplarının sorularını da cevaplandıran Erbakan, şöyle konuştu: "İzmir'in kent kimliği var mı? Kordon'daki cumbalı evler nerede? Kentin kimliği cumbalı evlerin olduğu zaman vardı, şimdi bitmiş. Yazık değil mi 6 senedir burası durdu böyle, milli servet. Bugün buna bir çözüm getirilmiştir. Bittiği zaman göreceksiniz; Allah razı olsun diyeceksiniz. Bakın Karadenizli bir mücadele veriyor. Azmin elinden hiçbir şey kurtulamaz. Belediye Başkanımız ile, belediyemizle hiç bir sorunumuz yok. Bakınız bir burayı elele vererek çözdük. Konak Pier'i de öyle. 6 sene eğer bu eser burada duruyorsa, yapılamıyorsa, İzmirli hassas demek doğru değil. Her sene maliyetler artıyor. Eğer İzmirli hassassa duyarlılığını göstersin."

Erbakan'ın konuşmasının ardından Konak Köprülüğü Kavşağı'na 6 yıl aradan sonra yeniden ilk harç döküldü ve çalışmalar kurban kesilerek başladı. Konak Köprülü Kavşağı'nda 30 Aralık 1998 tarihinde çalışmalar durdurulduğunda, viyadük temelleriyle elevasyonların tamamında beton dökümü ardgerme sistemiyle gerçekleştirilen sol yolda 1 adet tabliye ve sağ yolda ise 4 adet tabliye betonu yapılarak kavşak bölgesinde yüzde 83 oranında imalat bitirilmişti.

Eksik kalan solda 7, sağda ise 4 olmak üzere 11 tabliyenin imalatı yeniden başlayan çalışmalar ile yapılacak. Toplam viyadük uzunluğunun 234 metre olduğu kavşakta bugüne kadar 19 bin 143 metreküp beton imalatı yapılırken, kalan bölüm için 2 bin 978 metreküp daha imalat yapılacağı belirtildi. İnşaatta bugüne kadar bin 373 ton inşaat demiri kullanılırken, bundan sonra 382 ton daha kullanılacak. İnşaatta bugüne kadar 24 ton ardgerme çeliği kullanılmış olup, 45 ton daha kullanılacak.

İşlerin durmasına kadar KDV hariç 12 milyon 100 bin dolar harcama yapılan Konak Köprülü Kavşağı'nda, kalan işler için de 4 milyon dolarlık bir harcama gerçekleştirilecek.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2005 Cumartesi 14:38:16
Güncelleme :11 Temmuz 2005 Pazartesi 13:31:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?