19
Mayıs
2024
Pazar
KONAK - İZMİR
Belediye Sayfaları

Sağlık turizmi atılıma geçecek

Sağlık sektörünün önde gelen hastanelerinin yöneticileri, İzmir'de yıldızı parlamaya başlayan sağlık turizminin geleceğini konuştular.

Mövenpick Otel'de, Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan'ın öncülüğünde geçekleştirilen toplantıda, İzmir'de turizm potansiyelinin yükselişe geçtiği, sağlık turizmi konusunda ise organize olunması konusunda görüş birliğine varıldı. Sağlık turizminin yaşama geçirilmesi için ilk adım olarak sekretaryanın oluşturulmasına karar verildi.

Başkan Tartan, sağlık turizmiyle ilgili, uluslararası fuarların İzmir'de de açılması için bizzat girişimlerde bulunacağını, sağlık turizmine, tarih, kültür ve sanatın da katılmasıyla birlikte İzmir'in maddi ve manevi anlamda önünün açılacağını söyledi. Başkan Tartan, " İzmir'in geleceği için üç önemli konumuz var. Sağlık turizmi, eğitim ve enerji. Konak Belediyesi çerçevesinde eğitim ve sağlık anlamında bir şeyler yapabiliriz diye düşünüyorum. Sağlık turizmi konusunda ortak hareketi nasıl gerçekleştiririz arayışı içinde olacağız. Konak Belediyesi olarak sağlık turizmi konusunda atılım eksikliği yaşandığını belirledik ve bir parça kanalize etmek istedik. Sağlık sektörü hastaneler, doktorlar, yöneticiler tüm anlamıyla turizm ve turizm pazarlaması bir ölçüde yapılmaya çalışılıyor. Ancak ciddi bir şekilde ihtiyaç duyulan iş birliği, tanıtım, organizasyon ve yaşama geçirilmesi. Bunun için de hükümetin ve devlet gücünün resmi anlamda ortaya çıkması gerekiyor. Çünkü kurumsal anlamda bir şeyler yapılması gerekiyor" diye konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaptığı dönemde, sağlık turizmi konusundaki ilk çıkışı yaptığına değinen Başkan Tartan, sağlık turizmi konusunda fazla bir şey ifade edilmezken Almanya, Hollanda, Belçika, İngiltere ve Fransa'daki sosyal güvenlik kurumlarıyla ön görüşmeleri yaptığını hatırlattı. Başkan Tartan, "Çok ciddi bir şekilde göz, diş, fizik tedavi, ruhsal ve hava değişimi konularında Muğla, Balıkesir, Denizli ve İzmir olmak üzere deneme gerçekleştirmek istemiştik. Aslında ilk adımlar da atıldı. Ben bakanlıktan ayrıldıktan sonra bu konularla fazla ilgilenilmedi. Ancak, son 2-3 yıldır yoğun bir şekilde konuşulmaya başlandı. Ben 2 aydır bunun ön hazırlıklarını yapıyorum. Sadece İzmir, İzmir merkezle de bu çözülebilecek bir şey değil. İnsanlar bir hava değişiminin yanında, moral motivasyon, kültür ve sanatta arıyorlar. O anlamda da İzmir'in, merkez olması nedeniyle Konak ilçesinin yaşadığı avantajlar ön plana çıkıyor. Bunları kültür, tarih sanat ve sağlık olgusuyla birleştirebiliriz. Bu konuda bizim otellerimiz de çok istekli. Otellerimizle de bir toplantı yaptık. Oteller bu konuda uygun bir fiyat politikası yürüteceklerini söylediler" dedi. Bu çalışmaların bir parçası olarak butik müzeleri de ele aldıklarını ifade eden Başkan Tartan şöyle devam etti: "Butik müzeleri eylül ayından itibaren hayata geçireceğiz ve bir parça farklılık yaratılacak. Öte yandan kentte eğlence ve yemek kültürünü de yansıtacağız. Sağlığın yanında, yemek ve zeytinyağı da konuşulacak. Öyle olunca da farklılığımız ortaya çıkıyor. Bu değerleri bir potada eritip yaratıcı olacağız. Konak sınırları içinde faaliyet gösteren, önemli başarılar elde etmiş sağlık kuruluşlarıyla bir çalışma yapmak amacıyla yola çıktık. İskandinav ülkeleri, İngiltere, Almanya, bu ülkelerde ciddi potansiyel var. Yeni bir organizasyon, üst kurum ve onun bir sekreteryasını oluşturup, koordinasyonu sağlanabilir"

Konak Belediyesi'nin bu çalışmalar çerçevesinde ekonomik, sosyal, kültürel, her türlü maddi manevi desteği sağlayabileceğinin altını çizen Başkan Tartan, sonuç olarak insanların İzmir'e ve Konak'a yöneleceğini, sağlık açısından Türkiye'nin tanıtımına katkı sağlayarak, ekonomik bir dönüşüm oluşacağını söyledi. Bir katma değer yaratılacağını çok değerli uzmanların, doktorların ve bu sektöre emek vermiş kişilerin bu konudaki başarılarının ön plana çıkacağını hatırlatan Başkan Tartan şöyle konuştu, "İnsanlar kent merkezlerinde yaşamak istiyorlar. 70 yaşında olsa bile dişini yaptırmış bir kişi çayını kahvesini içmek istiyor. Bir yerde otururken, yan masadaki insanlarla İzmir'i Türkiye'yi konuşmak istiyor. Bu olanağı da sunmamız gerekiyor. Konak olarak büyük şansımız var. Bu şansı değerlendirmemiz gerekiyor. Yol haritası sekreterya oluşturularak, bu anlamda dış tanıtım ve pazarlama, fuarcılık çalışmalarına ağırlık verebiliriz. Konak Belediyesi olarak maddi ve manevi bütün gücümü sergileyeceğim. Önümüzdeki yılın bütçesinde ciddi bir kaynak hazırlayacağım. Bunların bizim için avantaj sağlayacağını düşünüyorum. Sonradan büyük projelerde gelişebilir diye düşünüyorum. Acentelerle de toplantı yaptık. Onların da bu anlamda ciddi destekleri var. Ben bir nefer olarak işin içinde olayım. Para harcanması, emek verilmesi, kavga edilmesi konusunda mücadele edilecek noktada olayım. Süratle uluslararası fuarlar, yurtdışı acenteleri ve oluşumları Türkiye'ye davet edelim. Hastanelerimizi ziyaret edelim"

Bu çalışmaların içinde İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Odası Başkan ve Konak Belediye Meclis üyesi Aykut Yenice'nin Ege mutfağını sergileyebileceğini, kültür ve sanat açılımının da ortaya konulacağını vurgulayan Başkan Tartan, "2010 yılında hangi operanın balenin, hangi sokak gösterisinin nerede olacağını da biz internet sitemizde kamuoyuna duyuracağız. Danimarka'dan tedavi için 10 günlüğüne gelecek biri o gün Carmen Balesi'ni o tarihe denk geldiğini görüp, akşamını da o şekilde değerlendirerek biraz daha huzur ve keyifle tatilini geçirebilecek. Abacıoğlu Han'da Salı günleri bir Balkan müziği etkinliği olduğunu okuyacak. Son derece kaliteli, özel insana huzur verecek butik müze yaklaşımını da sergileyeceğiz. Gelecek ve her gün bir müzeye gidecek" dedi.

Toplantı boyunca çizilen çerçevede bundan böyle yol haritasını çıkarılacağını anlatan Başkan Tartan, sağlık turizmi konusunda davet edilmesi, temas kurulması gereken kurum ve kuruluşların sekreterya aracılığı ile elirleneceğini söyledi. Tartan, kısa bir süre sonra yapılacak olan geniş kapsamlı bir toplantının ardından İzmir adına bir kazanım sağlanacağını sözlerine ekledi. Toplantıya katılan sağlık kurumlarının temsilcileri, sağlık kuruluşlarının böyle bir sistemi kendilerinin üretemeyeceğini, bu anlamda bir konsorsiyuma ihtiyaç duyulacağını söylediler. Katılımcılar ayrıca, Türkiye'nin ve İzmir'in geleceğinin önemli bir kısmının sağlık turizmi olacağını belirterek, sağlık turizmi konusunda yürütülecek çalışmaların koordinasyonunun devrim niteliğinde olduğunu belirterek destek vermeye hazır olduklarını ifade ettiler. Özel Gazi Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Selim Amato, Egepol Hastanesi Başhekimi Dr. Nuri Nasır, Özel İzmir Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Fatih Özkasap, Özel Hayat Hastanesi Başhekimi Dr. Merih Şan, Ege Sağlık Hastanesi Başhekim Yardımcısı Op. Dr. Hikmet Şahin, Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu, Şifa Hastaneler Grubu Genel Koordinatörü Doç. Dr. Mehmet Ateş, Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Faik Fevzi Okur, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cemal Karanfil, S.B. Ege Doğumevi Dr. İbrahim Türkmenoğlu, Savıtrı Consultıng Grubu Genel Müdürü Figen Aslan, Konak Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Dr. Filiz Gümeli, Vatana Hizmet İçin Elele Konfederasyonu Genel Başkanı Nezaket Atasoy, Sanatçı-Tiyatro Dergisi Temsilcisi Gürol Tombul, Başkan Yardımcısı Fersan İşbitiren, Serpil Güngür ile Konak Belediyesi Turizm komisyonu üyeleri; Aykut Yenice, Faruk Akın Bingöl, Ahmet Doğan, Cumhur Şenolsun, Prof.Dr.Adnan Akyarlı ve Mustafa Dal.

 

iha
Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2009 Pazartesi 13:32:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?