22
Mayıs
2024
Çarşamba
MENEMEN - İZMİR

Yağmura rağmen çiftçi sevinemedi

Küresel ısınmaya bağlı olarak ortaya çıkan kuraklık, İzmir'in Menemen ilçesindeki pamuk verimini düşürdü. 

Tarlalarda zamanında hasat edilemeyen pamuklar, yağışların başlamasıyla büyükbaş hayvanlara yem oldu. 

Pamuk veriminin yüzde elli düştüğünü belirten köylüler, devlete olan kredi borçlarını da ödeyemeyecek duruma geldiklerini söylediler. Son günlerde hakim olan yağışlı havanın topraklara yaradığını ancak barajlardaki doluluk oranının değişmediğini söyleyen Menemen Sol Sahil Sulama Birliği Başkanı Recai Önal, "Topraklarımız suya doydu, ancak bu yağışlar barajlardaki suyu yükseltmedi. Köylümüzün verimi yarı yarıya düştü. Bankalara olan borçları bir yana, çiftçi ürünü için yaptığı masrafı bile çıkaramadı. 

Toplanamayan pamuklar da hayvanlara yem oldu" dedi. Tuzçullu köyünün eski muhtarı Hüsamettin Atasoy, muhtarlık yaptığı 10 sene boyunca köylerinde haciz memurlarını görmediğini, şimdi köylünün ödeyemediği borçları yüzünden çok huzursuz olduğunu söyledi. Çiftçilerden Salih İnce ise yağan yağmurun işlerine yaramadığını, bu seneye kadar bu kadar düşük verim almadıklarını belirtti. 550 kilogram pamuk alması gereken tarlasından toplam 204 kilogram pamuk toplayabildiğini söyleyen Salih İnce, "Ekstra gübre attık. 

Mazot harcadık. İlaç döktük. Maliyet arttı ama verim yine de düştü" dedi. Tuzçullu köyünün en yaşlılarından 82 yaşındaki Şükrü Şahin ise elindeki icra ihbarnamesini göstererek, "Böyle kağıtları hiç bilmezdik. Verimin düşmesi tüm köyü mahvetti. Devletimiz borçlarımızı ertelesin, bizlere kolaylık sağlasın" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2007 Çarşamba 15:44:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
İHSAN ATALAY IP: 78.178.147.xxx Tarih : 8.03.2009 12:42:59

ben tuzçullu  köyünde  tarımla uğraşan  ihsan atalay  izmir  büyük şehirin arıtma suyunun  tarıma  acil  olarak  tarıma dönmesini  istiyoruz  ve 1987 yılının son yılı  çeltik dikimi ve ikinci ürün olarak tarım  çiftçisi ayakta kalabilir.