19
Mayıs
2024
Pazar
TİRE - İZMİR

Bakırhan'da bir takı ustası

BARIŞ MANÇO'NUN TAKI TASARIMCISI TİRE'DE

Merhum pop müzik sanatçısı Barış Manço'nun takı tasarımcısı Abdullah Arslanoğlu, Tire'de tarihi Bakırhan'ında Osmanlı takı tasarımı üzerine çalışmalarına devam ediyor.

Tasarımcı Arslanoğlu, sanatçı Barış Manço ile 1982 yılında Çeşme'deki kendisine ait takı tasarım atölyesinde tanıştıklarını ve o günden sonra sanatçının tüm takılarını kendisinin tasarladığını söyledi. Ayrıca, Manço'nun son siparişleri olan kemer, ayna ve yüzüğü vefatı nedeniyle teslim etmenin nasip olmadığını belirten Arslanoğlu, sanatçıyla yakın dost olduklarını anlattı.

Takı tasarımı yaptığı birtakım isimler arasında eski Başbakan Tansu Çiller, tiyatro sanatçısı Yıldız Kenter, Boran Kaya, Edip Akbayram ve Zara'nın da yer aldığını ifade eden Arslanoğlu, merhum sinema sanatçısı Öztürk Serengil'in de dostlarına hediye etmek amacıyla kendisinden birçok kez takı satın alarak alış veriş yaptığını belirtti.

TAKILARDA OSMANLI VE MEVLANA SEVGİSİ

Tarih derslerinde Osmanlı dönemine çok önem verdiğini ve Osmanlıyı çok sevdiğini belirten Arslanoğlu, şöyle konuştu: "Şamanizm ile ilgili araştırmalarımda, kullandıkları takıların gizli güçlere karşı kullanıldığını düşündüm. Kullandıkları taşları yaptığım araştırmalara göre şeytana ve kötülüklere karşı ya da iyi güçleri kendilerine çekmek için kullanmışlar. Osmanlı'da kullanılan takılarda aynı çağrışımları gördüm. Günümüzde de aynı sembol ve taşlar enerji verme ve alma açısından kullanılmaya devam ediyor."

Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü'nün (DÖSİMM) kendisine verdiği takı siparişlerini yapan Arslanoğlu, tasarladığı takılarda Osmanlı ve Mevlana sevgisini yansıtıyor.

BAKIRHANI'NDAKİ ENERJİ BANA GÜÇ VERİYOR

2008 yılından beri Tire'de bulunan tasarımcı Abdullah Arslanoğlu, çalışmalarını sürdürdüğü tarihi Bakırhanı'ndaki enerjinin kendisine güç verdiğini belirtirken, "İlk bakır ticaretinin yapıldığı han Bakırhanı. Pek çok uygarlığın ruhsal bütünlüğü ve enerjisini bu mekânda hissedebiliyorum. İnsanlar çok uzun yıllar önce burada ticaret yapmışlar. Bakırhanı bir ticaret merkeziymiş yıllar önce. Bu yüzden buranın atmosferi benim için çok farklı" diye konuştu.

Tire'nin tarihi zenginliğini görerek Tire'ye yerleştiğini hatırlatan Arslanoğlu, "Tire'de Osmanlı'dan kalan çok sayıda eser var. Araştırılması ve değerlendirilmesi gerekiyor. Tire dünyaya tanıtılmalı. Bende bu anlamda elimden geleni yapacağım" dedi.

OSMANLI TAKILARI

Kısa zaman önce tamamlanan internet sitesinin ziyaretçilerine açık olduğunu belirten Arslanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Oldukça sade bir tasarımla takıları ön plana çıkararak bir site tasarladık. Tasarladığım ve elimde hazırda bulunan tüm ürünleri fotoğraflayarak siteye ekledik. Dileyenler site üzerinden benimle irtibata geçebilir ya da İş Bankası karşısındaki tarihi Bakırhanı'ndaki işyerimin kapıları tüm takı meraklılarına sonuna kadar açık."

OSMANLI TÜRKÇESİ HARFLERİNDEN TAKILAR

Son projesinin Osmanlı Türkçesinde kullanılan harflerden takılar olduğunu belirten Arslanoğlu, isimlerin Osmanlıca karşılıklarını bulup değerli taşlarla süsleyip kolye, bilezik ve yüzükler tasarladığını söyledi. Bu projenin Türkiye'de bir ilk olduğunu ifade eden Arslanoğlu, Osmanlı Türkçesi harflerinden takıların yoğun ilgi gördüğünü söylerken tamamen kişilere özel sipariş takıları da yaptığını sözlerine ekledi.

BARIŞ MANÇO'NUN TAKI TASARIMCISI TİRE'DE
İHA
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2010 Perşembe 09:45:05
Güncelleme :7 Ocak 2010 Perşembe 15:41:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?