20
Mayıs
2024
Pazertesi
TİRE - İZMİR

Bu eczanede para geçmiyor

İzmir'in  Tire İlçesi'nde Belediye Tabipliği bünyesindeki, ilaç toplama kampanyasıyla birlikte 2002 yılında açılan ‘Halk Eczanesi’ altıncı yılını doldurdu.

Halktan bağış yoluyla toplanan ilaçların ihtiyaç sahiplerine ücretsiz dağıtıldığı eczane, dar gelirli hastaların kurtarıcısı oldu.

Tire Belediyesi tarafından 2002 yılında ilçe çapınca bir ilaç toplama kampanyası düzenlendi. Belediye'nin ilçede yaygın hoparlör sistemiyle duyurulan kampanyada, vatandaştan ellerinde bulunan, kullanmadıkları ancak son kullanma tarihleri geçmemiş ilaçları Belediye Tabipliği'ne getirmeleri istendi. Tireliler'in yoğun ilgi gösterdikleri kampanya boyunca toplanan ilaçlarla bir süre sonra Belediye Tabipliği yanında bir de ‘Halk Eczanesi’ kuruldu. Burada biriken ilaçlar ise çeşitli hastanelerde veya Tire Belediye Tabipliği'nde ücretsiz olarak muayene olan ihtiyaç sahibi hastalara reçete göstermeleri kaydıyla ücretsiz olarak dağıtılmaya başlandı.

Hiçbir sosyal güvencesi olamayan veya diğer eczanelerden ücreti karşılığı ilaç alamayan dar gelirli vatandaşların oldukça memnun olduğu kampanya ve halk eczanesi uygulaması 6 yıldır devam ederken, daha uzun yıllar da sürdürülmesi planlanıyor.

ÇÖPE GİDECEĞİNE DAR GELİRLİLERE ŞİFA OLUYOR

İlçe halkının kullanmadığı ilaçları çöpe atmayarak büyük bir özveriyle kendilerine getirdiğini belirten Tire Belediye Hekimi Dr. Fatih Şar şunları söyledi:

“Belediye tabipliğimizde personelimizin yanı sıra, hiçbir sosyal güvencesi olmayan ya da doktora yazdırdığı ilaçları eczanelerden alacak maddi gücü olmayan hastalarımıza elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu hastalarımızın reçetelerinde yazan ilaçları ücretsiz olarak veriyoruz. Doktora gidemeyen hastaların ise yine ücretsiz muayene ediyoruz. Çalışma sistemimiz o kadar yerleşti ki, zaman zaman eczacı arkadaşlar bile bize ilaç bağışlıyorlar. Şu anda eczanemizde ortalama 250 çeşit ilacımız mevcut. Hasta bezinden, yürüme protezlerine kadar geniş bir yelpazede halkımızın ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyoruz.”

EKONOMİYE DE KATKI

Dr. Fatih Şar, genellikle hastaların birkaç gün kullandıktan sonra bir kenara attıkları ilaçların çöpe atılmasının da önlendiği sistemde, yılda ortalama 3 bin YTL değerince ilacı ihtiyaç sahiplerine bedava dağıttıklarını da kaydetti. Bir hemşireyle birlikte hizmet verdiklerini vurgulayan Dr. Şar, yüzlerce hastayı da ücretsiz muayene ettiklerini kaydetti.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2008 Perşembe 11:43:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?