20
Mayıs
2024
Pazertesi
TİRE - İZMİR

Cezaevinde çıplak arama iddiası

CHP İzmir milletvekilleri Bülent Baratalı ile Selçuk Ayhan, TBMM'ne ayrı ayrı verdikleri soru önergeleriyle İzmir Tire Cezaevi'nde hükümlü olan babası M.D.'yi ziyarete giden 24 yaşındaki D.D.'nin çırılçıplak soyularak arandığı, cinsel organına kadar bakıldığı iddialarının doğru olup olmadığınının, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin tarafından yanıtlanmasını istedi.

Almanya'da yaşayan Tunceli doğumlu M.D. İzmir Emniyeti tarafından, yasadışığı bir örgüte yardım ve yataklık ettiği iddiasıyla yargılanıp, 2.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Cezası kesinleştikten sonra teslim olan M.D. Alanya Cezaevi'ne konuldu. Cezasının kalan bir yılını çekmek üzere birkaç ay önce de Tire Cezaevi'ne nakledildi. Almanya'da yaşayan ve geçici bir süre için İzmir'de bulunan kızı D.D. geçen 4 Temmuz'da babasını ziyaret için cezaevine gitti. Kadın infaz koruma görevlisi bulunmadığı için gerektiğinde Tire İlçe Emniyet Müdürlüğü'nden yardım istenen Tire Cezaevi'ne gelen bir kadın polis memuru, iddiaya göre nizamiye kapısı yanındaki, arama yapılan odada D.D.'ye tüm giysilerini çıkarttırdı. Arama için bunu da yeterli görmeyip, cinsel organına baktı, çömelip kalkmasını söyledi.

D.D. ve babası M.D.'nin uygulamanın insanlık dışı olduğu yolundaki tepkilerinin bazı internet sitelerine yansıması üzerine CHP İzmir Milletvekilleri Bülent Baratalı ile Selçuk Ayhan TBMM Başkanlığı'na Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in yanıtlaması istemiyle birer soru önergesi verdi. İddiaların doğru olup olmadığını öğrenmek isteyen iki milletvekilinden Baratalı, “M.D.'yi ziyaret için giden D.D.'nin arama adı altında çırılçıplak soyularak, cinsel organına kadar bakılmasının yasal dayanağı var mıdır? Kadın polis hangi yetkiye dayanarak böyle bir uygulama yapabilmektedir. Cezaevi yönetiminin ve bakanlığınızın bu uygulamadan haberi var mıdır? Varsa sorumlulur hakkında ne gibi yaptırımlar uygulanacaktır? Benzer aramanın 60-70 yaşındaki kadınlara da yapıldığına dair iddialar üzerine Bakanlık olarak inceleme yapmayı düşünüyor musunuz? Erkek ya da kadın bu tür insanlık suçu aramaların yapıldığı başka cezaevleri var mıdır” diye sordu.

Selçuk Ayhan ise Bakan Şahin'e, “Bu uygulamayı insan hakları ve hukuk devleti açısından nasıl değerlendiriyorsunuz? Konuyla ilgili olarak başlatılan bir soruşturma var mıdır? Bu tür ihlallerin özellikle hükümeteniz döneminde yoğunlaşmasının nedenleri nelerdir” sorularını yöneltti.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2008 Cuma 19:34:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?