25
Mayıs
2024
Cumartesi
TİRE - İZMİR

Çobanköy'e Taylandlı gelin

TAYLAND’TAN GELDİ ÇOBANKÖYE GELİN OLDU

İzmir’in Tire ilçesine bağlı Çobaköy’e Taylandlı gelin geldi. Tayland vatandaşı Bunyisa Pıdonbonburg (30), Bodrum’da bir turistik tesiste beraber çalıştığı iş arkadaşı Çobanköylü Selim Candaş (30) ile Türk gelenek ve göreneklerine göre evlenerek dünya evine girdi. Telli duvaklı gelinlik giyen Taylandlı gelin için Çobanköy’ün meydanında davullu zurnalı düğün merasimi düzenlendi. Köylülerin ‘bizim oğlan Selim’le yabancı gelin Bunyisa’ adını taktığı çiftin düğünü, Tire’nin şirin köyü Çobanköy’de yılın düğünü ve günün konusu oldu.

İŞ ARKADAŞIYDILAR

Muğla’nın Bodrum ilçesindeki turistik bir tesisin muhasebe departmanında çalışan Çobanköylü Selim Candaş, gönlünü aynı tesisin sağlık departmanında çalışan Taylandlı güzel Bunyisa Pıdonbonburg’a kaptırdı. 2009 yazında başlayan iş arkadaşlığı kısa sürede ilerledi. Beraberliklerini hayat arkadaşlığına dönüştürmeyi planlayan çift, dört aylık flört döneminin ardından tatil sezonu biter bitmez evlenmeye karar verdi. Tayland’a gidip Bunyisa Pıdonbonburg’un ailesinden evlilik izni alan Selim Candaş ve Bunyisa Pıdonbonburg, Tire’nin Çobanköy’ün yaşayan anne Hatice Candaş’ın da onayıyla geçtiğimiz Kasım ayında nikah masasına oturdu.

GELİN TÜRK DÜĞÜNÜ İSTEDİ

Eşi için Budizm’i terk edip Müslüman olan Bunyisa, ana dili olan Tay dili ve İngilizcenin yanı sıra Türkçe öğrenmeye başladı. Evli kaldıkları süre boyunca Çobanköy’de Türk gelenek ve göreneklerinin yanı sıra köy yaşantısını da öğrenen Bunyisa, gelinlik giyerek Türk geleneklerine göre evlenmekte ısrar etti. Evliliklerini duyurmak ve mutluluklarını sevdikleriyle paylaşmak isteyen çift için aile köy meydanında bir düğün merasimi düzenlendi. 60 bin TL harcanan davullu zurnalı düğün töreni Çobanköy’e özgü Türk geleneklerine göre yapıldı. Telli duvaklı gelinlik giyen Bunyisa ve çiçeği burnunda damat Selim’in düğününe, tüm köy sakinlerinin yanı sıra Bodrum’daki iş arkadaşları da katıldı. Gelin Bunyisa’nın Tayland’daki ailesi ise vize sorunu nedeniyle düğüne katılamadı.

Düğünden bir gün önce köyde çiftçilikle uğraşan anne Hatice Candaş’ın evinde Çobanköylü kadınların katıldığı kına gecesi düzenlendi. Davetlilere gündüz saatlerinde düğün evinde nohutlu et yemeği, pilav ve keşkekten oluşan düğün yemeği ikram edildi. Akşam ise köy meydanında kurulan pistte 300’e yakın davetli gecenin ilerleyen saatlerine kadar müzik eşliğinde eğlendi. Takı töreninin ardından sabaha karşı saat 02:00’a dek süren eğlence Çobanköy’e özgü bir düğün geleneği olan ‘heyamonya’ ile sonlandı. Heyamonya geleneğine göre düğünün bitmesine dağılmasına aldırmayan az sayıdaki davetli topluluğu gelin ve damatla birlikte ateş yakarak eğlenceye devam etti. Şarkılar eşliğinde tüm köyü dolaşan genç çift son olarak balaylarını geçirecekleri Çobanköy’deki evlerine uğurlandı.

BALAYI KÖYDE

Candaş çifti düğün boyunca mutluluklarını gizlemedi. Damat Selim Candaş; “Taylandlı güzel Bunyisa Pıdonbonburg’u Bodrumdaki işyerimizde gördüğüm ilk andan itibaren aşık oldum. Aramızda kısa sürede duygusal bir bağ oluştu. İngilizce olarak konuşup anlaşıyorduk. Evlenme teklif ettim o da kabul etti. Kızın Tayland'da oturan ailesini, internet üzerinden ikna etmek hiç kolay olmadı. Bunun üzerine Tayland'a gidip ailenin iznini aldık ve Bangkok’ta nişanlandık. Türkiye’ye ve Çobanköy’e döndüğümüzde annem Hatice Candaş’ında rızasını aldık. Kasım ayında Bodrum’da nikah kıydık. Ancak Türk insanına ısınan ve Türk geleneklerini günden güne benimseyen eşim Bunyisa bizim geleneklerimize uygun şekilde bir düğün yapmamızı istedi. Hem bir eğlence olur hem de bir Türk ile Taylandlı’nın evliliğini herkes duyar diye kabul ettim. Eşimle birbirimizi çok seviyoruz. Herkese sevginin evrensel olduğunu gösterdik. Evlendikten sonra da yine Çobanköy’de yaşayacağız. Bütçemiz tükendiği için balayına dışarıya gidemedik. Balayımızı Zaten tatil sezonunun açılmasıyla birlikte yine Bodrum’a çalışmaya gideceğiz. Onun için bir değişiklik yapıp balayımızı köyümüzde geçireceğiz” dedi.

AİLELER MUTLU

Taylandlı gelin Bunyisa Candaş ise “Hayatımın aşkını Türkiye’de buldum. O’nu tanıyınca işte evleneceğim insan dedim. Eşim Selim’le birlikte Türkiye’de ve Çobanköy’de olmaktan çok mutluyum. Ama en kısa sürede Tayland’a ailemin de elini öpmeye gideceğiz” şeklinde konuştu. Damat Selim Candaş’ın annesi Hatice Candaş da “oğlunun mürüvvetini gördüğüm için mutlu oldum. Taylandlı gelinimin oğlumu mutlu edeceğine inanıyorum. Oğlum Selim, köyümüzde pek rastlanmayan bir şey yaptı. Köylüler gelinime yabancı gelin adını taktılar. Ama ben de Çobanköylüler de Taylandlı gelinimize çok alıştık. Bir yastıkta kocamalarını diliyorum" dedi.

TAYLAND’TAN GELDİ ÇOBANKÖYE GELİN OLDU
TAYLAND’TAN GELDİ ÇOBANKÖYE GELİN OLDU
TAYLAND’TAN GELDİ ÇOBANKÖYE GELİN OLDU
TAYLAND’TAN GELDİ ÇOBANKÖYE GELİN OLDU
TAYLAND’TAN GELDİ ÇOBANKÖYE GELİN OLDU
TAYLAND’TAN GELDİ ÇOBANKÖYE GELİN OLDU
TAYLAND’TAN GELDİ ÇOBANKÖYE GELİN OLDU
TAYLAND’TAN GELDİ ÇOBANKÖYE GELİN OLDU
İHA
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2010 Perşembe 09:34:04
Güncelleme :25 Şubat 2010 Perşembe 09:55:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?