25
Mayıs
2024
Cumartesi
TİRE - İZMİR

Dibekçiler büyük güne hazırlanıyor

İzmir'in Tire ilçesinde geleneksel Çal Dede Mahyası için hazırlıklar başladı.

Türklerin İslamiyet öncesi geleneksel yapısına kadar dayanan köklü bir geçmişe sahip olan Mahya kutlaması, Tire'nin Dibekçiler Köyü'nde halen çeşitli etkinliklerle gerçekleştiriliyor.

Çal Dede Mahyası'nın kendileri için oldukça önemli bir tarihi miras olduğunu söyleyen Dibekçiler Köyü muhtarı Adem Gökoğlu, "Bu gelenek atalarımızdan bize kalmış yüzyıllardır sürdürülen bir kutlamadır. Tire'de artık sadece bizim köyümüz devam ettiriyor. Binlerce insan o gün köyümüze gelip kutlamalara katılıyor. Verilen yemekler ve diğer organizasyon giderleri tamamen hayırsever vatandaşlarımız tarafından karşılanıyor. Çal Dede Mahyası adabı olarak kimseden gidip bir şey istemeyiz. Herkes kendi duyar ve kendisi katkı sağlar. Kulaktan kulağa yayılan Çal Dede mahyası için insanlar önceden gelip bize hangi hayırda bulunacağını söylerler" dedi.

Gelen bağışlar eksik kaldığı taktirde kendilerinin de köylülerle birlikte katkıda bulunduklarını belirten muhtar Gökoğlu, Çal Dede Mayha kutlamalarının toplam maliyetinin 25 bin TL.'yi bulduğuru söyledi. Çal Dede mahyasının bu yıl ramazan ayı nedeniyle 16 Ağustosta yapılacağını sözlerine ekleyen Adem Gökoğlu, "Mahya günü öncesinde geceden köylümüzün yardımı ile hazırlıklar başladığını ve kutlamalar kapsamında güreş müsabakaları yapıldığını söyledi. Farklı köylerden gelen vatandaşların da pikniklerde biraraya geldiğini belirten Gökoğlu, mahyada kurulan panayırlarda alışveriş yapıldığını da söyledi. Dibekçiler Köyü'nden Çal Dede mevkiine kadar uzanan yaklaşık 5 kilometrelik yolun yeniden yapılmasına ilişkin sıkıntılarını da dile getiren muhtar Gökoğlu şöyle konuştu: "Bu yol tamamen köylümüzün gayretleri ile açılmış toprak ve plansız bir yoldur. Bazı yerleri çok dik. Devlet imkanları ile yeniden ele alınıp yolun dik arazi şartlarına uygun şekilde yapılması ve asfaltlanarak mahyamıza gelen yüzlerce aracın rahatlıkla Çal Dede'ye çıkmasının kolaylaştırılması gerekiyor. Yetkililerden bu konuda acil çözüm istiyoruz. Ayrıca mahyanın yapıldığı alanda tuvalet ve yemeklerin pişirilmesi için gereken hayvan kesim yerleri, yemek pişirme yerleri gibi yapılara da ihtiyacımız var. Bu kadar önemli bir geleneği sırtında taşıyan köylümüze bu desteğin yapılacağına inanıyorum. Üstelik biz bu taleplerimizi kişisel çıkarlarımız için istemiyoruz. Burada asıl önemli olan yüzyıllara dayanan bir geleneğin yaşatılmasıdır"

 

iha
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2009 Perşembe 17:23:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?