27
Mayıs
2024
Pazertesi
TİRE - İZMİR

Okul sütü projesi yüz güldürdü

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu süt üreticisinin yüzünü güldüren, ilköğretim okullarında günlük süt dağıtımını başlattı. Tire Süt Kooperatifi'nden alınan sütler ile ilköğretim öğrencileri sağlıklı beslenirken, üretici de daha önce 40 kuruştan sattığı sütü, 45 kuruştan satmaya başladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yerli üreticiye desteklemek amacıyla başlattığı 'sözleşmeli üretim' modeli kapsamında Tire Süt Kooperatifi ile yaptığı alım protokolü doğrultusunda okullarda haftada 141 bin öğrenciye günlük süt dağıtımı başladı.

Projeyi Karabağlar Seniha Mayda İlköğretim Okulu'ndan başlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu burada miniklerin sevgi gösterileri ile karşılandı. Başkan Aziz Kocaoğlu süt dağıtım töreninde yaptığı konuşmasında rahmetli Başkan Ahmet Piriştina zamanından bu yana okullarda yapılan süt dağıtımlarının devam ettiğini belirterek, "Çocukların sağlıklı büyümesi için yürüttüğümüz projeyi yıllardır sürdürüyoruz. Yeni başlattığımız Sözleşmeli Üretim Modeli projemiz uyarınca Tireli üreticilerin kooperatifinden temin ettiğimiz sütler ile hem üreticimize destek olacağız hem de çocuklarımızın daha çok süt içmesini sağlayacağız. Ekonomik krizi hepimiz biliyoruz. Üreticinin sütleri yere döktüğünü de biliyoruz. Biz ne ekmekte, ne sütte, özel sektörün yapacağı işe bulaşmadan, özel sektörün yapacağı işi destekliyoruz. Eğer belediyeler, eğer kooperatifler kendi aralarında birlik yapmazlarsa, Tire kooperatifinde olduğu gibi süt fiyatları düşüyor, tekel konumundaki üç beş tane alıcı sürekli süt fiyatlarını düşürerek süt üreticisinin, hayvan besleyenlerin ekonomik durumunun giderek bozulmasına neden oluyordu" dedi.

Tire kooperatifinden süt almaya başlayınca fiyat dengesinin sağlanacağını, süt fiyatlarının bir nebze de olsa artacağını bildiklerini kaydeden Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti: "Biz, arz talep dengesine katkıda bulunuyoruz. Sanayicimiz tabi ki para kazansın, tabi ki yatırım yapsın, buna kimsenin karşı olduğu yok. Ama süt maliyeti de belli, et maliyeti de belli. Çiftçinin ürettiği ürünün maliyeti de belli. Çiftçiye, ürettiği ürünün maliyetinin üstünde yaşayabileceği, geçinebileceği parayı da vermek lazım. Bizim Tire Süt Kooperatifi ile yaptığımız Sözleşmeli Üretim Modeli protokolü, süt piyasasında dengenin oluşmasına katkı sağlayacaktır. Yani Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı süt, süt fiyatının dengelenmesinde bir kaldıraç görevi görecektir"

Başkan Kocaoğlu konuşmasında önümüzdeki günlerde aynı felsefe ile hazırlanmış yeni bir projeyi de kamuoyuyla paylaşma müjdesi verdi. Tire Süt Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük ise Büyükşehir Belediyesi'nin projesinin süt üreticilerinin umudu olduğunu, 6 aydan beri düşen süt fiyatlarının hemen 5 kuruş yükseldiğini söyledi.

Sözleşmeli Üretim Modeli Projesi'nin dünyaya ve Türkiye örnek olması gerektiğini belirten Eskiyörük, "Süt üretimi iyi olan Türkiye, maalesef dünyada en az süt tüketen bir ülke. Bugün sadece gelişmiş ülkelerde değil, İran, Malezya, Çin gibi ülkelerde bile devletin politikası ile çocuklar süt içiyor. Büyükşehir'in bizden alıp çocuklara verdiği süt köyümüzün sütü, katkısız doğal süt. Aylardır zor durumda olan üreticimizin bir umudu oldu okul sütü projesi. 6 aydan beri düşen süt fiyatları bu projeden sonra kilogramda 5 kuruş arttı. 45 kuruşa yükseldi" dedi.

Konuşmaların ardından sınıflarda süt dağıtımı için minik öğrencilerle bir araya gelen Başkan Aziz Kocaoğlu, çocuklarla bir süre sohbet edip, süt ve diş fırçası dağıttı.

iha
Yayın Tarihi : 2 Mart 2009 Pazartesi 23:51:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?