22
Mayıs
2024
Çarşamba
GEDİZ - KÜTAHYA

Eskigediz'e deprem anıtı

Gediz'in Eskigediz Beldesi’nde, 28 Mart 1970 yılında meydana gelen deprem felaketinde ölenlerin hatırasını yaşatmak için deprem anıtı yapılıyor.

35 yıl önce depremde ölenler için Eskigediz Beldesi’nde anıt yapmayı kararlaştıran belediye törenle temel attı. Törene katılan Kandilli Rasathanesi eski Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, burada ölenlerin hatırası için dikilecek olan anıtın, insanlara sadece acıyı hatırlatmayacağını, depreme karşı alınacak tedbirler konusunda birçok şeyi öğreteceğine işaret etti.

Eskigediz Belediye Başkanı Ekrem Taşkestik de, "Deprem şehitlerimizin aziz hatıralarını yaşatmak için ve yaşanan felaketten kendimize ders çıkarmak istiyoruz. Çünkü çok iyi biliyoruz ki, geçmişi unutanlar geleceğini kuramaz. Bizler bir deprem kuşağında yaşıyorsak, depremle birlikte yaşamayı da öğrenmek zorundayız. Yaşadığımız acı tecrübeyi bundan sonra atacağımız adımlarda kullanmak zorunda olduğumuzu unutursak, temelini attığımız bu anıt bizlere sadece yaşanan bir felaketi hatırlatacak" dedi.

Bu arada, Gediz Kaymakamı Ali Nazım Balcıoğlu, Gediz Belediye Başkanı Mehmet Ali Saraoğlu, Prof. Dr. Işıkara ve davetliler, depremde yaşananları anlatan fotoğraf sergisiyle olayın basına yansıyan kupürlerinden oluşan sergiyi inceledi. 35 yıl önce gece saat 23.05’de 7.1 şiddetinde 6 saniye süren depremde bin 086 insan hayatını kaybederken, bin 258 kişi de yaralanmıştı. Depremde 9 bin 401 mesken yerle bir olurken 16 bin 359 bina da ağır hasar görmüştü. Deprem sonra 7 kilometre güneybatıya tekrar kurulan Gediz İlçesi yeniden gelişirken, Eskigediz de belde olarak kaldı.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2005 Cuma 15:08:14
Güncelleme :9 Mayıs 2005 Pazartesi 15:45:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?