18
Mayıs
2024
Cumartesi
GEDİZ - KÜTAHYA

Gediz'e Deprem İzleme İstasyonu

Türkiye genelinde uydu iletişimli deprem izleme ve kayıt istasyonlarından ilki Kütahya’nın Gediz İlçesi’nde kuruldu. Dünyaya entegre İstasyonda, deprem araştırmaları ve fay hareketleri izlenecek.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Deprem Araştırma Dairesi Sismoloji Şube Müdürü Ramazan Demirtaş, Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Araştırma Dairesi’nde görevli bilim adamlarının incelemeler neticesinde, ilk uydulu deprem izleme istasyonunun Gediz’de kurulduğunu söyledi.

Demirtaş, ülkedeki mevcut istasyonların ihtiyacı karşılamakta yetersiz kaldığı için dünya standartlarında veri kalitesi yüksek, gerçek zamanlı, uydu iletişimli 19 istasyon alındığını ve bunlardan ilkinin Gediz’de kurulduğunu ifade etti. Oluşturulması planlanan Türkiye ulusal sismik ağ sisteminin, Deprem Araştırma Dairesi’nce işletilen ve 30 istasyondan oluşan Türkiye ulusal telemetrik gözlem ağıyla entegrasyonunun sağlanacağını belirten Demirtaş, böylece ülke genelindeki diri fayların depremselliklerinin yakından izleneceğini bildirdi.

Demirtaş, bu ağ sayesinde Türkiye’de olabilecek depremlerin yeri, büyüklüğü ve derinliğiyle boşalacak enerji miktarına ilişkin bilgileri çok hassas olarak otomatik ve hızlı bir şekilde elde edebileceklerine işaret etti. Sistemle, deprem üreten kaynak zonlarının belirleneceğini kaydeden Demirtaş, risk hesapları ve deprem senaryoları için veri sağlanabileceğini, deprem master planları için altlık oluşturularak, her bölgenin veya ilin deprem risklerinin önceden bilineceğini vurguladı.

Ağ sisteminden elde edilen verilerle ön hasar tahmin haritaları yapılabileceğini, yardım ve kurtarma ekiplerinin doğru yere hızlı bir şekilde yönlendirilebileceğini anlatan Demirtaş, koordinasyon eksikliğinin ortadan kaldırılarak, doğru, güvenilir bilgilerin toplanacağını ve tüm bu bilgilerin bakanlığın web sayfasında yayınlanacağını kaydetti.

Demirtaş, kurulması mayıs ayında tamamlanacak olan 19 istasyonun sayısının daha sonra 50’ye çıkarılacağını belirterek, "Türkiye ulusal sismik ağının ilk istasyonu Gediz’e kuruldu. Diğer 18 istasyon başta Ege çöküntü bölgesi olmak üzere, Doğu Anadolu fayı, Kuzey Anadolu fayı, Orta Anadolu, Doğu Anadolu sıkışma bölgesi ve Akdeniz Bölgesi’ne geometrik olarak yerleştirilerek, 500-1000 kilometre uzaklıkta, Türkiye’nin herhangi bir yerinde olan depremlerin hassas, sağlıklı ve güvenilir şekilde otomatik olarak belirlenmesi sağlanacak" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2005 Salı 13:07:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?