23
Mayıs
2024
Perşembe
GEDİZ - KÜTAHYA

Gediz'in deprem haritası çıkarılıyor

Kütahya'nın Gediz İlçesi'nde, 1970 yılında meydana gelen depreme sebep olan fay hattı, Ankara Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nde eğitim alan ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nde doktora yapan 26 yaşındaki Şule Deveci tarafından tez konusu oldu.

Gediz ve yakın civarının deprem kaynaklarını incelemek üzere Gediz'e gelen Şule Deveci, 1970 depremlerinin kaynaklarının günümüze kadar araştırılmaması ve teferruatlı bir haritanın bulunmaması sebebiyle bu bölgenin yeni test ve araştırma merkezi olarak seçildiğini belirtti. 1970 depremine sebep olan Gediz'in Murat Dağı ve Simav İlçesi arasında doğu-batı yönlerine uzanan bir fayın varlığının bilinmekte olduğunu ifade eden Şule Deveci, bu bölgede önemli kayıpların olmasına yol açan ana faylardaki hareketlerin incelenerek, bundan sonra meydana gelebilecek olan yeni sarsıntıların etkilerini en aza indirmek için kuzey-güneye uzanan Emet İlçesi ve Gediz-Abide arasında halen varlığı tartışılan 2. büyük fayın incelemesini yürüttüğünü belirtti.

Bu faylardaki hareketlerden dolayı bölgede deprem riskinin büyük önem kazandığını ileri süren Deveci, "Bunun yanında bölgedeki jeolojik birimlerin incelenmesiyle milyonlarca yıl öncesinden bu güne kadar bölgenin geçirmiş olduğu evrimler tespit edilerek tüm birimlerin haritalanması yer alacak. Bölgede varlığı tespit edilmiş ana fayların yanında küçük ölçekli fayların haritalanması da bu çalışma içerisinde yer alacak. Tezimi Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde yapmamdan dolayı İngilizce olarak yazacağım, fakat asıl maksadım bölgeye en iyi bilgileri sağlamak olduğu için Türkçe bir rapor hazırlayıp Gediz Belediye Başkanı Mehmed Ali Saraoğlu'na sunacağım" dedi.

Faylardaki hareketliliği ölçmek için pusula ve GPS kullanarak fay yüzeylerinde çeşitli ölçümler yapan Deveci, Gediz'e bağlı Çeltikçi, Pınarbaşı, Yelki, Yumrutaş ve Ece Köyleri ile Gürlek Beldesi civarının ayrıntılı incelemesini tamamladığını bildirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Temmuz 2005 Cumartesi 12:25:12
Güncelleme :18 Temmuz 2005 Pazartesi 12:41:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Halit Özcan IP: 85.96.176.xxx Tarih : 21.07.2005 11:39:25
Gediz Yöresinde 1970 de meydana gelen ve çok sayıda can kaybına yol açan depremle ilgili olarak / FAY haritası çıkarılması/çalişması yapan Jeoloji Y mühendisi sn Şule DEVECİ ye kolaylıklar dilerim. 1970 depreminin Çavdarhisar lı gürğü tanıklarının ifadesine göre Gediz Çavdarhisar -Kütahya çizgisinde gürültü ve sarsilma şeklinde ve Gediz merkez üssünden itibaren kısa zaman aralığın da olmk üzere hisedilmiştir.Bu FAY hattında Dünyanın en iyi korunmuş AİZANOİ antik kenti(antik tiyatro,köprüler,hamamlar,agora,baraj köprü,vailk borsa yapısı)bulanmaktadır Ayrıca Çavdarhisar Barajı fay hattında olup Çavdarhisar ilçesi ve bazı köler taşkın etki alanındadır .bu vesileyle durumu ilgililerin dikkatine sunmak istiyorum.Sn Şulu DEVECİ nin Çavdarhisar çivarın da da inceleme yapmasını arzediyorum. Çavdarhisar AİZANOİ marka olmuştur ,hazırlanan /TEZ/ in Tüm Dünyaya ulaşmasında taşıyıcılık yapabilir.Sn Ş Deveci ve KENT HABER e saygılar