31
Mayıs
2024
Cuma
GEDİZ - KÜTAHYA

İzlanda'daki demokrasi etkiledi

Kütahya’nın Gediz ilçesinde, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programı Comenius kapsamında gerçekleştirilen Hayat Boyu Öğrenme “LLP” projesi için İzlanda’ya bir çalışma ziyareti yapan Atatürk İlköğretim Okulu Müdürü Mehmet Canata, İrtibat Koordinatörü İngilizce Öğretmeni Gülden Sağ ve Okul Aile Birliği üyesi Mehmet Ali Erkan’dan oluşturulan heyet yurda döndü.


Atatürk İlköğretim Okulu Müdürü ve heyet başkanı Mehmet Canata, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Comenius Merkezi Başkanlığınca yürütülen Hayat Boyu Öğrenme “LLP” projesi kapsamında ilk çalışma ziyaretini İzlanda’ya yaptıklarını söyledi. Yapılan bu çalışma ziyareti ile farklı ülkelerin eğitim sistemlerini inceleme ve tecrübe kazanma fırsatı yakaladıklarını belirten Okul Müdürü Mehmet Canata, “Bizler için çok verimli geçen bu ziyarette İzlanda’daki diğer ortak ülke guruplarıyla buluşarak, Democracy at school – Based on Respect and Mutual Understanding (Okulda Demokrasi) karşılıklı saygı ve anlayışa dayalı eğitim, kültür konularında İzlanda, İtalya, İspanya ve Norveçli meslektaşlarımızla ortak proje çalışması yaptık. Bir yaşam biçimi olan demokrasinin öğrenilmek zorunda olduğunu biliyoruz. Eğitim sistemimizin tüm kuruluşları ve belirlenen amaçlarıyla bu amaçlara ulaşmada kullanılacak eğitim programları ve izlenecek yöntemleri sözde değil, özde demokratik olmalıdır. Okulumuzun, demokratik eğitimin amacına uygun programları ve yöntemleri demokrasinin dayandığı temel ilkelere göre saptanan; öğretmen öğrenci ilişkilerinde, eğitsel etkinliklerde, öğrencinin birey olarak değerine ve bütünlüğüne, birlikte çalışmaya, karşılıklı saygıya, hoşgörüye, kişiliğe değer ve önem veren bizzat demokrasi ilke ve kurallarının insan haklarının yaşatılarak öğretildiği bir kurum olmak zorunda olduğunu hissettik. Türkiye ve okulumuzda demokrasinin iyi anlaşılmasını, demokratik bireyler yetiştirmek ve karşılıklı saygı, sevgi ve etkileşmenin gerçekleşmesi en büyük isteğimizdir. Demokratik bir ülke olma yolunda daha çok çalışmamız gerektiğini gördük” dedi.


Proje İrtibat Koordinatörü ve İngilizce Öğretmeni Gülden Sağ, Avrupalı öğrencilerin demokrasi anlayışını daha çok küçük yaşlarda benimsetildiğini kaydederek “Demokrasi hakkında Norveç ekibinin yaptığı açılım özellikle ilgimi çekti. Norveç sorumlusu Hans İgne Knudsen “Öğrencilere çivi çakmayı öğretmeyi bir zorunluluk olarak hissediyoruz; ancak çocuk resim yapmayı öğrenmek veya resim yapmak zorunda değil bu bir yetenek işi” dedi. Bu hassasiyetlerini görünce üzerimize bu bağlamda daha fazla görev düştüğünü anladım” dedi.


Önümüzdeki yıllarda Norveç, İspanya ve İtalya’ya gidip bu ülkelerde Türkiye’yi en iyi şekilde temsil edeceklerini ifade eden Atatürk İlköğretim Okulu Müdürü Mehmet Canata, 1-5 Haziran 2009 tarihinde tüm proje ortaklarının kendilerini ziyarete geleceklerini bildirdi.

iha
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2008 Çarşamba 16:30:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?