26
Mayıs
2024
Pazar
HİSARCIK - KÜTAHYA

Arıcılık işsizlere iş kapısı oluyor

Kütahya’nın Hisarcık ilçesinde arıcılıkla uğraşan Emekli Öğretmen İsmail Erdoğan arıcılığın “ Bacasız Fabrika “ olduğunu söyleyerek, işsiz gençlere arıcılık yapmaları tavsiyesinde bulundu.

4 yıl önce emekli olan ve 6 yıldan beri de arıcılıkla uğraşan öğretmen İsmail Erdoğan (59) Hisarcık ilçesinin arıcılık yapmaya çok elverişli bir yer olduğunu söyleyerek “ Yörede çiçek çeşidi fazla. Ayrıca hububat, meyve ve sebzeler fazla ilaç atılmadığı için tabiat çok temiz. Bu yüzden ballar organik ve kaliteli olmaktadır. Eskişehir’de oturduğum halde arı kovanlarımı buraya getirdim. Burada Ağustos ayının sonuna kadar beklettikten sonra kovanları tekrar Eskişehir’e götüreceğim. Halen 80 arı ve 150 kovanım var. Bu yıl ki yağışlar en çokta arıcılıkla uğraşanları sevindirmiştir. Önümüzdeki günlerde yer yer yağışlar devam eder ve ani arı ölümleri olmazsa 2,5 ton dolaylarında bal elde edeceğimi umuyorum. Bu da yıllık 50 bin TL demek. Bugün bir asgari ücretli yılda yaklaşık 6 bin TL kazanıyor. İlçemizde arıcılık işiyle tam manasıyla uğraşan yok. Yüzlerce işsiz gencimiz kahvehane köşelerinde zaman öldürmekteler. Bir an önce gençlerimiz karlı bir uğraş olan arıcılığa yönelmeliler. Arıcılıkta başlangıçta malzeme maliyetiniz, daha sonra ise sadece petek masrafın olur. İşsiz gençlerimize arıcılık yapmalarını tavsiye ediyorum “ dedi.

Erdoğan, şu anda kovan giriş deliği önüne monte ettikleri polen tuzaklarından polen elde etmeye başladıklarını vurgulayarak “ Polen, kovan giriş deliği önüne veya tabanına monte edilebilen polen tuzaklarının kullanılması ile üretilir. Alınan polenlerin güneş görmeden kurutulması lazım. Yoksa insanlara şifa olmaktan uzak olur. Polen, insan sağlığı ve beslenmesi yönünden gerekli tüm amino asitleri, vitaminleri, mineral ve diğer maddeleri bir denge içinde bulunduran doğadaki tek ve en zengin besindir. Polenin sabahları kahvaltıdan önce aç karnına alınması tavsiye edilmektedir. Polen arıların gelişmelerinde ve görevlerini yapabilmelerinde de hayati öneme sahip bir maddedir. Şayet kolonide polen yoksa yavru gelişimi durur, kolonide büyük bir panik başlar. Bilindiği üzere arılar enerji ihtiyaçlarının baldan karşılarken, ihtiyaç duydukları diğer tüm maddeleri polenden karşılarlar. Yapılan çalışmalarda bal üretimine ek olarak yapılan polen üretiminin arıcının gelirinde %30 artışa neden olduğu bulunmuştur. Bu bakımdan, daha kazançlı bir arıcılık için arıcılarımızın polen üretimine geçmeleri önerilmektedir “ diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2009 Pazartesi 17:50:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
M.Raşid BİRBİLEN IP: 78.167.87.xxx Tarih : 14.12.2009 00:41:33

Selamünaleyküm, benden yaşça büyük olduğunuz için size amca diye hitap etmek istiyorum.Türkiyede, arıcılık alanı sizde farkındasınızki, arazi deneyimi ve özellikle teknik bilgilerden yoksun bir takım insanlar tarafından yapılmaktadır. Size saygım var bunu belirteyim.(Kendinizi anlattığınız yazıya bakarak). Fakat bölgesel iklim şartları, bölgesel kullanılması gereken arı ırkı, erken ilkbahar, hasat, geç sonbahar ve kışlatma bilgileri ve özellikle arıcılıkla ilgili teknik bilgi düzeyi olmadan başlangıç yapılması taraftarı değilim. Bu mehenkte öncelikle birlik başkanlarının teknik bilgi düzeyleri konusunun çok ince bir elekten geçirilmesi lazım. Benim adam, senin adam saplantısından kurtulunması lazım. Arıcı arı ürünlerini üretti ancaaaak, pazar işine gelince mangalda kül bırakmayan (İstisna birlikler hariç) birlik ve birlik yönetimindeki vatandaşların nasıl ortadan kaybolduklarını görmekteyim.  Bu akşam çorum ilinin sungurlu ilçesindeki bir arıcı dostumla yaptığım sohbet malesef içler acısıydı. O dürüst ve hilesis yani şekersiz bal üreten arkadaş elindeki 28 teneke hakiki balını satamadığını ve bağlı bulunduğu birliğinde bu konuda hiç bir işlemde bulunmadığını belirtti. Yazacak ve anlatacak çok şey amcacığım ancak, yazılanlar sadece satırlarda kalıyor. Allah cc hazretleri cümlemizin işlerinde kolaylıklar ihsan eder inşaallah.

Saygı ve hürmetlerimi sunar başarılı bir 20l0 sezonu nasip olmasını dilerim.

M.Raşid BİRBİLEN.