19
Mayıs
2024
Pazar
HİSARCIK - KÜTAHYA

Bulgur seferberliği

HİSARCIK'TA BULGUR ZAMANI

Kütahya’nın Hisarcık ilçesinde kadınlar tarhanadan sonra bulgurlarını da kendileri yaparak aile ekonomisine katkı sağlıyorlar.

Hisarcık’lı kadınların kaynattıkları bulgurluk buğdayları veya tarhanaları sonbaharda sokak aralarına sermeleri artık herkes tarafından kanıksanır hale geldi.

Bulgur yapımında en iyi cins buğdayın kullanılması gerektiğini söyleyen Alime Türk, “Buğdaylar elenip temizledikten sonra akarsuda yıkayıp çuvallara doldurulur. Daha sonra altına ateş yakılan büyük kazanlarda kaynatılarak kuruması için yere serilir. İki üç gün güneşte kurutulduktan sonra içindeki yabancı maddelerden temizlenen bulgurluk çuvallara doldurularak değirmene götürülür. Değirmende çekilip kırılmadan önce, kabuklarının soyulması için içine çok az miktarda su atılarak nemlendirilir. Değirmende çekilen bulgur tekrar çuvallara doldurularak getirilip, güneşte kuruması için hazırlanan sergilere dökülür. Burada en az bir gün kurutulduktan sonra temizlenip elenen bulgur tekrar çuvallara doldurularak evin rutubet ve nem almayan yerine konur. Sadece su ve buğdaydan üretilen, hiç bir kimyasal katkı maddesi olmayan ve yapımı çok meşakkatli olmasına rağmen kendi yaptığımız bulgurun lezzeti başka oluyor. Özellikle biz kadınların aralarında düzenledikleri günlerde bulgurdan yapılan kısır vazgeçilmez bir yemek haline gelmiştir “ diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2010 Çarşamba 11:52:00
Güncelleme :6 Ekim 2010 Çarşamba 11:54:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?