25
Mayıs
2024
Cumartesi
HİSARCIK - KÜTAHYA

Karasaban gibi pancar çapası

KARASABAN GİBİ PANCAR ÇAPASI

Kütahya’nın Hisarcık ilçesinde bazı çiftçilerin, güce dayalı portatif pancar çapa makinesiyle yaptıkları çapalama esnasındaki görüntüleri, at ve öküzle çift sürülen dönemleri hatırlatıyor.

Pancar üreticileri tarafından küçük portatif pancar çapa makinelerinin tekerine bağlanan urganla önden bir çiftçi makineyi çekerken, arkadan diğer çiftçi makineyi ittirerek pancar çapalaması yapıyorlar. Bu görüntüler eski dönemlerde at ve öküzle sürülen çiftleri hatırlatıyor.

Küçük pancar çapa makinesinin kendilerine ekonomik yönden büyük tasarruf sağladığını söyleyen pancar üreticilerinden Ali Osman Kuzu, “Bu makine pancar sıralarına göre dizayn edilmiş. Hafif ve kullanımı basit. Fazla zorlanmıyoruz. Pancar sıralarının arasındaki yabancı otları her iki yanında bulunan bıçakları sayesinde kesip atıyor. Daha sonra kadınlar tarafından pancarın sadece seyreltmesi yapılıyor. Ancak çapa işini yapmak için iki kişi olmanız lazım. Bu şekilde yaptığımız pancar çapası sayesinde çapa işinde çok az işçi çalıştırıyor ve daha az ücret ödüyoruz. Ayrıca yakıt derdimizde yok. Bu arada çapa işini yaparken görenler gülümseyip geçiyorlar. Biz de buna alıştık“ diye konuştu.

KARASABAN GİBİ PANCAR ÇAPASI
KARASABAN GİBİ PANCAR ÇAPASI
İHA
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2010 Salı 13:04:02
Güncelleme :27 Nisan 2010 Salı 13:33:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?